Πολιτισμός

Κάθε αντικείμενο φέρει την ιστορία του: Νέα έκθεση στα Χανιά

«Στο τέλος αυτής της έκθεσης κανείς δεν θα βρίσκεται σε αναζήτηση νοήματος.», μας υπόσχεται η έκθεση «Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φράσεις» που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα Χανιά από τις 24 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Χανίων.

«Στο τέλος αυτής της έκθεσης κανείς δεν θα βρίσκεται σε αναζήτηση νοήματος.», μας υπόσχεται η έκθεση «Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φράσεις» που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα Χανιά από τις 24 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και το  Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Χανίων.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ναό του Αγίου Ρόκκου, από τις 24 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00, ενώ η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή καθημερινά από τις 18:00-22:00, καθώς επίσης, Τρίτη και Πέμπτη το πρωί, από τις 9:30-12:00, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και το  Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Χανίων σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.φράσεις».

Η ονειροπόληση της μητέρας για το βρέφος της είναι μία πνευματική κατάσταση δεκτικότητας, μηχανισμός που βοηθά στη δημιουργία σκέψης (Bion, 1962). Η ονειροπόληση του εικαστικού πάνω στα σχέδια ατόμων με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος είναι μία πνευματική κατάσταση που βοηθά στη σύνθεση όψεων της ύπαρξης με έκτυπα ίχνη μέσα στο χρόνο. Το εργαστήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χανίων είναι ένας χώρος μνήμης, σύνθεσης και «κρατήματος»: Τίποτα δεν πετιέται, όλα ανακυκλώνονται, ανασυντίθενται, κάθε αντικείμενο φέρει την ιστορία του και  κάθε έργο μια υπογραφή.

Μία διαδρομή από ίχνη πάνω στο χαρτί, που φτάνει μέχρι τις προσωπογραφίες, την αποδόμηση, τον κατακερματισμό και την ανασυγκρότηση κάθε έργου, από την αναπαραγωγή μορφών στην Αναγέννηση μέχρι την κατάκτηση της αναπαραστατικής ικανότητας. Μία διαδρομή με σκοπό τη συνάντηση μας με τις ικανότητες ατόμων που φέρουν βαρύτατες διαγνώσεις και αποκλείοντας τους από τους δημιουργικούς και ζωτικούς πυρήνες της ζωής, αγνοούμε την ύπαρξη τους.   

Υπάρχουμε γιατί κάποιος μας νοηματοδοτεί. Στο τέλος αυτής της έκθεσης κανείς δεν θα βρίσκεται σε αναζήτηση νοήματος. Στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, στις πιο σκοτεινές και ανοίκειες πτυχές της, εκεί, ο θεατής, ως άλλος αρχαιολόγος, μέσα από το ζωντανό βλέμμα του θα φέρει στο φως την πιο αρχέγονη ανάγκη μας, την ανάγκη για ύπαρξη.»

Σχόλια