Πολιτισμός

Βραβείο Δημοκρατίας στον Κένεθ Ροθ

Σε μία διεθνή προσωπικότητα που έχει συνδυάσει την προσωπική διαδρομή του με την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, τον Κένεθ Ροθ, εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Human Rights Watch, απενεμήθη το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών».

Η απονομή έγινε το απόγευμα σε ειδική τελετή ,στη Στοά του Αττάλου , από το Δήμαρχο Αθηναίων , Γιώργο Καμίνη , παρουσία μεταξύ άλλων και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Μεταναστευτικό, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Με το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, ο δήμος Αθηναίων τιμά άτομα ή οργανισμούς με διεθνές κύρος και αναγνώριση, που το έργο, η δουλειά αλλά και η ηθική τους ακεραιότητα, προασπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Στην ομιλία του , ο κ. Καμίνης , υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία , την περίοδο αυτή « καλείται να αποδείξει την προσαρμοστικότητα και τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών θεσμών πολιτικής αντιπροσώπευσης».

Επίσης « να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας, του πλουραλισμού, της αλληλεγγύης, της Κοινωνίας Πολιτών, της διασφάλισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Το κυριότερο; Να επανακτήσει την αξιοπιστία της και στις γενιές των νέων, δημιουργώντας νέους διαύλους επικοινωνίας και συμμετοχής». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τα προσφυγόπουλα , λέγοντας , « η δημοκρατία καλείται επίσης να διασφαλίσει την πρόσβαση στα βασικά δημοκρατικά αγαθά, για τα παιδιά του κόσμου. Γιατί τα παιδιά, δεν είναι οι αυριανοί - όπως συνηθίζουμε να λέμε- αλλά σημερινοί πολίτες. Όλοι οι θεσμοί πρέπει να εγγυηθούμε, ότι κάθε παιδί θα έχει πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης και στο σχολείο. Να αντισταθούμε στη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις. Όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι στις ευκαιρίες όπως και στην ευθύνη. Αυτό σημαίνει δημοκρατία» είπε.

Το βραβείο που θεσμοθετήθηκε από τον δήμο Αθηναίων, θα απονέμεται κάθε χρόνο την 15ηΣεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας.

Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε από τη διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια, Έλενα Βότση.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά σηματοδοτεί τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Στη δεύτερη όψη, αποτυπώνεται ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Σχόλια