default-image

Φθινοπωρινές εκδόσεις αισιοδοξίας!

Πολιτισμός
Φθινοπωρινές εκδόσεις αισιοδοξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μάχη του βιβλίου εξακολουθούν να δίνουν οι εκδοτικοί οίκοι για έκτη μνημονιακή χρονιά. Παρά την σαφή πτώση των πωλήσεων, αντιμετωπίζοντας το βιβλίο ως πνευματικό «προϊόν», επιμένουν αναμετρώμενοι με τα κόστη παραγωγής και τη φορολογία, παρουσιάζοντας νέες εκδόσεις εν μέσω κρίσης.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο αισιοδοξίας, που αποδεικνύει ότι οι ιδιόμορφες αυτές βιομηχανίες ή οι βιοτεχνίες της απόλαυσης κειμένων, συνιστούν την αναγκαία μας άμυνα απέναντι στη μελαγχολία όχι μόνο της εποχής του χρόνου αλλά και έναντι των καταστάσεων της ζωής.

Ας θυμόμαστε πάντα, ότι, σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, το διάβασμα συμβάλλει στην μακροζωία! Ακολουθεί μια επιλογή από τις φθινοπωρινές εκδόσεις όλων των ειδών, βάσει του προγραμματισμού για το Β΄εξάμηνο του 2016, όπως τις συστήνουν οι υπεύθυνοι των εκδόσεων.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ

Ημερολόγιο του διαβόλου Άλφερντ Ρόζενμπεργκ- Ρόμπερτ Ουϊτμαν

Το ημερολόγιο που κρατούσε ο θεωρητικός του Ναζισμού Ρόζενμπεργκ , υπουργός των κατεχομένων προς Ανατολάς περιοχών και βρήκε ο αμερικανός πράκτορας του FBI Oυϊτμαν σε ένα βαυαρικό κάστρο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις σελίδες του αναδύεται η φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Συναισθηματική νοημοσύνη- Ντάνιελ Γκόλμαν

Μια εκλαϊκευμένη ανάλυση που υποστηρίζει γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό από το IQ. Bασίζεται σε βιώματα της καθημερινότητας επιχειρώντας να διεισδύσει στο δίκτυο του νου με σκοπό να δημιουργηθούν άνθρωποι έξυπνοι και καλοί.

Το μέλλον του Θεού - Ντίπακ Τσόπρα

Ο κορυφαίος του κινήματος της New Age, συγγραφέας και γιατρός, παραθέτει τους λόγους για τους οποίους ο Θεός βρίσκεται στην πηγή της ανθρώπινης συνείδησης. Διαφωνεί σφόδρα με όσους ισχυρίζονται ότι οι θεότητα είναι ένας ξεπερασμένος μύθος. Θρησκεία και επιστήμη αλληλοσυμπληρώνονται, τονίζει.

ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Η πολιτική αντιπροσώπευση στη σύγχρονη Ελλάδα- επιμέλεια Μανίνα Κακεπάκη ( Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Τα κείμενα του τόμου αξιοποιούν δεδομένα για τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος So.Da.Map. Στο σύνολο των δεδομένων περιλαμβάνονται στοιχεία για τα κοινωνικό-δημογραφικά χαρακτηριστικά και την πολιτική προϋπηρεσία όσων κατέλαβαν έδρα στη Βουλή των Ελλήνων στις οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1996 (Σεπτέμβριος) έως το 2015 (Ιανουάριος).

Στην εικοσαετία αυτή αναδείχθηκαν στο Κοινοβούλιο υποψήφιοι και υποψήφιες με διαφορετικές αφετηρίες, πορείες και κατάληξη. Ορισμένοι και ορισμένες εδραιώθηκαν πολιτικά, άλλοι και άλλες αποστρατεύτηκαν πολιτικά ή και στιγματίστηκαν ηθικά, ενώ κάποιοι και κάποιες λειτούργησαν ως διάττοντες αστέρες της πολιτικής.

Άλκης Ρήγος - Ελληνικό Πανεπιστήμιο και φοιτητικό κίνημα

Ο Άλκης Ρήγος με αυτόν τον τόμο ολοκληρώνει μια ερευνητική προσπάθεια χρόνων που άρχισε καλύπτοντας το κενό στην ελληνική βιβλιογραφία ιστορικής καταγραφής της κοινωνικό- πολιτικής ανάλυσης της γένεσης και εξέλιξης του ρόλου και του Λόγου του Πανεπιστημιακού Θεσμού από τον Μεσαίωνα στη Νεωτερικότητα.

Ιδιαίτερα η προσέγγιση του Ελληνικού Πανεπιστημίου τόσο στον πρώτο τόμο, ο οποίος κάλυψε την περίοδο από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών στα 1837 μέχρι το 1909, όπως και σε τούτον τον δεύτερο τόμο που καλύπτει την περίοδο από το κίνημα στο Γουδί το 1909 μέχρι και την επιβολή της τριπλής κατοχής το 1941, επιχειρήθηκε μέσα από συνέχειες στις στήλες του μηνιαίου ένθετου 'Παιδεία και Κοινωνία' της Εφημερίδας 'Αυγή'. 

ΤΟΠΟΣ

Χρήστος Σωτηρακόπουλος- Champions League,60 χρόνια ποδοσφαιρικής μαγείας

Ο σημαντικότερος ποδοσφαιρικός θεσμός συλλόγων της Ευρώπης συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής. Ο γνωστός αθλητικογράφος Χ. Σωτηρακόπουλος κάνει την αποτίμηση των πιο αξιομνημόνευτων στιγμών του. Σπουδαίες ομάδες, ποδοσφαιριστές και προπονητές που σημάδεψαν τον θεσμό. Έχοντας «ζήσει από μέσα» τις περισσότερες διοργανώσεις, μιλάει για τις δικές του προσωπικές εμπειρίες και εμπλουτίζει το βιβλίο με εξαιρετικά αναμνηστικά υλικά (φωτογραφίες, αφιερώσεις κ.ά.).

Σπύρος Σακελλαρόπουλος (επιμέλεια)- Έτσι αγαπάμε εμείς στην Ελλάδα: Πλήρη πρακτικά και ιστορικό των δικών Μπελογιάννη

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται για πρώτη φορά όλα τα πρακτικά από τις δύο θυελλώδεις δίκες του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Επιπρόσθετα, δημοσιεύονται για πρώτη φορά τα σήματα που έστειλε ο Βαβούδης στην ηγεσία του ΚΚΕ και αντίστροφα.

Άρης Μαραγκόπουλος- Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού

O Πολ και η Λόρα, πρωταγωνιστές του βιβλίου, γνωρίζονται στο Λονδίνο λίγο μετά τη δημιουργία της Α΄ Διεθνούς και πέντε χρόνια πριν την Κομμούνα του Παρισιού. Η περιπετειώδης ζωή τους εμπλέκεται με όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά: αυτός, επαναστάτης φοιτητής, διωγμένος απ' όλα τα πανεπιστήμια της Γαλλίας επειδή «κηλίδωσε» την εθνική σημαία, εκείνη κόρη του Μαρξ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ VAKXIKON

Ο Κύκλος του Έρωτα - Άρθουρ Σνίτσλερ

Το κλασικό θεατρικό έργο του δημοφιλούς Αυστριακού συγγραφέα, που ανεβαίνει συχνά στα θέατρα της χώρας κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Οκτώ Μονόλογοι και Ένας Διάλογος- Αθανάσιου Βαβλίδα

Σύντομες εσωτερικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής μας πόρτας, από τον δοκιμιογράφο και κριτικογράφο του περιοδικού Οδός Πανός.

Στη σειρά Ελληνικά Πεζά:

Το θεατρικό έργο των Βάνας Πεφάνη και Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη - Delete.

Δύο μονόπρακτα με κοινό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Σολδάτου - Η Ευδοξία, ο Μίμης και τα Κοράκια.

Μια ιστορία ανομολόγητων παθών σε ιστορικό φόντο.

Το μυθιστόρημα της Ελπίδας Στρατηγάκη - Ένα σκούντηγμα χρειαζόταν.

Μια τρυφερή ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή.

Το δοκίμιο του Δημοσθένη Αγραφιώτη- e-Manuzio.

Μια μελέτη για τον πρώτο τυπογράφο στην Ιστορία Άλντο Πιο Μανούτσιο και την εξέλιξη της τέχνης έως τα e-books.

Το παραμύθι ενηλίκων της Εύης Μάμαλη - Το ασυναίσθημα.

Ένα ταξίδι στην εποχή της αθωότητας με τρόπο διαφορετικό.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΑ, Β΄ ΤΟΜΟΣ: ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ, ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Από τον πρόλογο του Σταμάτη Φασουλή: «Είχε ένα μεγάλο χάρισμα ο Κώστας Πρετεντέρης: δεν ακολουθούσε την εποχή, πήγαινε μαζί της χέρι-χέρι. Όταν η επιθεώρηση και η κωμωδία θριάμβευε στην ελληνική σκηνή, ο Πρετεντέρης ήταν απ' τους πρώτους που τις υπηρέτησαν. Μόλις έσκασε μύτη το ραδιόφωνο, μετά το σινεμά και τέλος η τηλεόραση, δεν περίμενε να διαμορφωθεί μια κατάσταση και μετά να ακολουθήσει. Ήταν αυτός ο ίδιος που έμπαινε απ' τους πρώτους και τη διαμόρφωνε. [...]

Κατοχή και πείνα, Ιστορίες της κάθε μέρας- Ιουλία Περσάκη

Τα κείμενα παρακολουθούν τις μικρές, καθημερινές πράξεις των ανθρώπων της πείνας. Αντλώντας από απλά και ασήμαντα περιστατικά της επαρχιακής καθημερινότητας και με κύριο χαρακτηριστικό την αγάπη για τον απλό και απονήρευτο άνθρωπο της βιοπάλης, η συγγραφέας ζωντανεύει τους χαρακτήρες και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων του νησιού της την Αίγινα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης- Τζόζεφ Στίγκλιτς

Μελέτη του Νομπελίστα οικονομολόγου για την κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρωζώνη μέσω του ακριβού κοινού νομίσματος που, αντί να οδηγήσει στην σύγκλιση των οικονομιών, έφερε την απόκλιση και τα μνημόνια λιτότητας. Ο καθηγητής προτείνει οργανωμένη αλλαγή του νομίσματος σε ευρώ δύο ταχυτήτων.

IKAΡΟΣ

Ο κόσμος ο μικρός ο μέγας του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού- Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, θα εκδοθεί μια ιδιαίτερη ανθολογία, ποιητικού και πεζού λόγου του ποιητή σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά). Ποιήματα και αποσπάσματα από τον πεζό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφίες και εικαστικά του.

Κική Δημουλά - Άνω τελεία

Η νέα ποιητική συλλογή της καταξιωμένης ποιήτριας και ακαδημαϊκού.

Γιάννης Αντιόχου - Διάλυσις

Νέα ποιητική συλλογή

Δημήτρης Νόλλας - Τα συγγραφικά δικαιώματα

Το βιβλίο περιλαμβάνει το σύνολο των (57) διηγημάτων του συγγραφέα από το 1974 έως το 2012. Συγκεκριμένα περιέχει τις συλλογές: Πολυξένη (1974), Τρυφερό δέρμα (1982), Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1990), Τα θολά τζάμια (1996), Ο παλιός εχθρός (2004), Στον τόπο (2012), και τρία ακόμη διηγήματα που έχουν εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους.

Άντονι Μάρα - Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο

Από το Λένινγκραντ του 1937 στη Σιβηρία του 1999, κι από την Τσετσενία του 2000 στην Αγία Πετρούπολη του σήμερα, ο σημαντικότερος ίσως πεζογράφος της νεότατης αμερικανικής γενιάς υπογράφει άλλο ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στο χρόνο και στην Ιστορία, ταυτόχρονα σπαραχτικό και πνευματώδες, τρυφερό και βίαιο.

Κλομ Toιμπίν- Μπρούκλιν

Την δεκαετία του 50, σε μια μικρή πόλη της νοτιοανατολικής Ιρλανδίας, η Έλις, ένα κορίτσι από μια φτωχή οικογένεια δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Μόλις της προταθεί μια θέση στη Βόρεια Αμερική, θα την αποδεχθεί χωρίς αμφιβολία. Η απόφασή της αυτή θα την οδηγήσει στο Μπρούκλιν όπου υπομονετικά θα χτίσει μια καινούργια, ευτυχισμένη ζωή, αφήνοντας πίσω της την εύθραυστη μητέρα της και την χαρισματική αδερφή της. Το παρελθόν της όμως σύντομα θα την καλέσει.

Ruth Wave - Bαθιά στο σκοτεινό δάσος, θρίλερ

Mats Olssen - Θανάσιμα παιχνίδια, αστυνομική λογοτεχνία

Jennifer Kahnweiler,- εσωστρεφείς άνθρωποι, ψυχολογία

Martin , Cardner Dozois - Καθάρματα, μυθιστόρημα

C.Parker - Eνα εκατομμύριο βρώμικα μυστικά, ερωτική λογοτεχνία.

Αρχαίοι Έλληνες - Edith Hall

Μια σύντομη ιστορία των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από ιστορικά γεγονότα, πνευματικά επιτεύγματα, φιλοσοφικές θεωρήσεις και αρχαιολογικά ευρήματα. Ποια ήταν τα δέκα χαρακτηριστικά τους που τους έκαναν να ξεχωρίσουν από τους γειτονικούς λαούς, τι τους ένωνε και πώς κατάφεραν να επηρεάσουν τόσο πολύ τον Δυτικό Πολιτισμό. Η Edith Hall θεωρείται μιας από τις μεγαλύτερες σύγχρονες ιστορικούς.

Κλειστό φέρετρο - Sophie Hannah

Ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει! Ο πιο διάσημος ντετέκτιβ όλων των εποχών, επιστρέφει σε αυτό το έξυπνο, ατμοσφαιρικό και απολαυστικό μυστήριο από τη συγγραφέα του «Έγκλημα με υπογραφή» που έγινε αμέσως best seller.

Η τζαζ του δολοφόνου - Ray Celestin

Πέντε άνθρωποι με διαφορετικό παρελθόν, επάγγελμα, φύλο και φυλή, αναζητούν την ταυτότητα του Πελεκητή, που τρομοκρατεί τη Νέα Ορλεάνη. Η σατανική πλοκή, το ιστορικό φόντο και οι απίστευτα ρεαλιστικοί χαρακτήρες, συνθέτουν ένα από τα δυνατότερα ιστορικά αστυνομικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων, κάτι που αποδεικνύουν και οι πολλές βραβεύσεις που πέτυχε σε Αμερική και Αγγλία. Βραβεύσεις που ήρθαν παρότι ο συγγραφέας είναι άγνωστος και πρωτοεμφανιζόμενος (Έλληνας που γράφει με ψευδώνυμο).

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σίρλεϊ Τζάκσον- Ζούσαμε πάντα σ΄ένα κάστρο

Το γοτθικό μυθιστόρημα κυκλοφορεί στις 3 Οκτωβρίου, ενώ τα γυρίσματα για την κινηματογραφική του μεταφορά έχουν ήδη ξεκινήσει στο Δουβλίνο. Η Shirley Jackson είναι μία από τις πλέον επιδραστικές συγγραφείς του 20ού αιώνα. Αριστοτέχνης του γοτθικού τρόμου και βραβευμένη δημιουργός μυθιστορημάτων και διηγημάτων που κινούνται στον χώρο του υπερφυσικού.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τα Συν της συγκίνησης- επιμέλεια Γιάννης Κουγιουμτζάκος

Η τρέχουσα διεπιστημονική έρευνα δείχνει ότι η ψυχολογική γέννηση προηγείται της βιολογικής γέννησης και ότι τα βρέφη δεν είναι «μωρά» αλλά εξαρχής πρόσωπα, έτοιμα για συμπαθητικό μοίρασμα πράξεων. Το συλλογικό αυτό έργο είναι επικεντρωμένο στην ανάπτυξη των σχέσεων των νεογνών, των βρεφών και των νηπίων με τους σημαντικούς άλλους.

Άρθρουρ Σοπενχάουερ - Μεταφυσική της ζωής και του έρωτα

Ο Σοπενχάουερ εκθέτει την άποψη ότι το ερωτικό πάθος είναι μια «τρέλα που προκαλεί το γένος στα άτομα, με στόχο την απόκτηση απογόνου? Οι ερωτευμένοι φαντασιώνονται ότι ενεργούν αποσκοπώντας στην κατάκτηση της προσωπικής τους ευτυχίας, όμως εντέλει αποδεικνύονται όργανα των σκοπών του γένους. Στο άλλο δοκίμιο που τιτλοφορείται «Η μηδαμινότητα και η δυστυχία της ζωής εξετάζει τις διάφορες καταστάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου, από τις οποίες συντίθεται ένα φάσμα από δεινά, ατυχίες και αποτυχίες.

Έρη Ρίτσου- Ο νεκρός δολοφονήθηκε

Το πτώμα ενός άνδρα με το πρόσωπο και τα χέρια καταφαγωμένα από τσακάλια βρίσκεται σε δύσβατη δασική περιοχή του νησιού. Ποιος είναι ο άγνωστος άνδρας; Πώς βρέθηκε εκεί; Ποια ήταν η αιτία του θανάτου του και ποιος ενέχεται σε αυτόν; Με φόντο τον απόηχο των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, μέσα στην καρδιά της κρίσης, η Μαρία Γεωργίου ,με καταγωγή απ' το νησί, θα επιστρέψει εκεί με μετάθεση από την Αθήνα και θα αναλάβει να βοηθήσει τις τοπικές αστυνομικές αρχές να λύσουν το μυστήριο. 

Άρης Σφακιανάκης - Νύχτες στη λιμνοθάλασσα

Ένας συγγραφέας ετοιμάζεται να γράψει το καινούργιο του βιβλίο. Για να συγκεντρώσει το υλικό, σχεδιάζει ένα ταξίδι σε μια παραθαλάσσια πολιτεία. Οι φίλοι του προσπαθούν να τον αποτρέψουν. Από αυτό τον τόπο δεν επιστρέφει κανένας.

Μάρω Βαμβουνάκη - Η μπαλάντα της ζήλιας 

 Μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε έναν μεσήλικα ψυχοθεραπευτή και μια νεαρή γυναίκα που υποφέρει από τα πάθη της ζήλειας- μαρτύριο. Μιλάμε για σφαγείο, για φωτιά που τρώει σωθικά, εσωτερικά όργανα, τον μεταβολισμό , καθώς μερίδα της ιατρικής επιστήμης θεωρεί ότι η ζήλεια ευθύνεται για οργανικές αρρώστιες, για κακοήθειες.

Χρυσηίδα Δημουλίδου - Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου

Η μοίρα της Μάγδας Αυγέρη είχε καθορίσει την πορεία της ζωής της πολύ πριν από τη γέννησή της. Ένα παλιό, ξεχασμένο μπαούλο, κρυμμένο καλά για πολλά χρόνια, φέρνει στο φως το μυστικό της οικογένειας. Και τότε εκείνη, εγκαταλείποντας τις σπουδές της στη Νομική, γίνεται αυτό που ήταν προδιαγεγραμμένο: Διάσημη ζωγράφος! Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν να επιλέξει αυτό τον δρόμο και κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι πίσω από τα ψυχρά, γκρίζα μάτια της ο φόβος είναι ο καθημερινός επισκέπτης. 

Στέφανος Δάνδολος- Όταν δεις τη θάλασσα

Είναι ο έρωτας μια ψυχή εγκλωβισμένη σε δύο κορμιά; Και πόσο εύκολο είναι να εξεγερθείς ενάντια στη μοίρα που έχει ήδη οριστεί για σένα; Αθήνα, 1886. Η ζωή της Μαργαρίτας βουλιάζει μέσα σε έναν γάμο που μοιάζει με αργό θάνατο. Ώσπου ερωτεύεται παράφορα έναν άντρα που νόμιζε ότι υπήρχε μόνο στα παραμύθια. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που παρασύρθηκε στη δίνη του πάθους.

Μένιος Σακελλαρόπουλος - Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι

Στα σαράντα δύο του χρόνια ο Αλέξανδρος Παυλής, πολιτικός μηχανικός, βρίσκεται βυθισμένος στην απελπισία της αναδουλειάς και της ανασφάλειας. Αλλά τα μεγάλα του προβλήματα και η σοβαρή κρίση στη μακρόχρονη σχέση του με την Άννα είναι ένα τίποτα μπροστά στο παιχνίδι της μοίρας, αφού από ένα σφοδρό αυτοκινητικό ατύχημα χάνει το φως του. Κι εκεί που πιστεύει ότι όλα έχουν τελειώσει γι' αυτόν, ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News