default-image

Το χρονικό του ξεριζωμού σε μία μοναδική παράσταση

Πολιτισμός
Το χρονικό του ξεριζωμού σε μία μοναδική παράσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θεατρική ομάδα του συλλόγου Αλατσατιανών νομού Ηρακλείου παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Κωστή Αρβανιτάκη «Το χρονικό του ΄22», σήμερα Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 20:30 το απόγευμα στο γυμνάσιο Καστελίου Πεδιάδος (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων). Συμμετέχουν η χορωδία και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.  

Η ιστορία του έργου, όπως τονίζει ο σύλλογος, αναφέρετε στην  «Οδύσσεια»  του ξεριζωμού, μέσα  από τις αφηγήσεις των προσφύγων αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ειδικότερα στη χρονική στιγμή που οι πρόσφυγες προσπαθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες να εγκατασταθούν  στο νέο τους περιβάλλον.

Εικόνες και μνήμες τους ακολουθούν, δέσμιοι οι ίδιοι του παρελθόντος, προσπαθούν να  αναβιώσουν έστω και  για  μια στιγμή, αφενός τις «καλές» εποχές που άφησαν πίσω τους, και αφετέρου τα πρόσωπα που χάθηκαν, μέσα στη νέα τους ζοφερή πραγματικότητα.

Η θέλησή τους για  ζωή, οι βαθιές  τους πολιτισμικές ρίζες, οι γλώσσα και τα έθιμα τους, είναι εκείνα τα στοιχεία που τους «σώζουν» από μια νέα, αυτή τη φορά, εσωτερική καταστροφή - που λέγετε  λήθη.

Ο εσώτερος τόπος  μέσα  τους, η αγάπη για τη γη που άφησαν πίσω  τους, αλλά και η πίστη τους  στις πανανθρώπινες αξίες, τους δίνει κουράγιο και δύναμη να ξεπεράσουν το στοιχείο του αφανισμού, στη νέα κοινότητα που φτιάχνουν μεταξύ τους. Είναι  ακόμα εδώ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News