default-image

Το "Μεγάλο μας Τσίρκο" στο Ρέθυμνο

Πολιτισμός
Το "Μεγάλο μας Τσίρκο" στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Το Μεγάλο μας Τσίρκο" παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή στο Ρέθυμνο η Δημοτική Θεατρική Ομάδα "Δρώντες επί σκηνής" του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Η παράσταση θα ανέβει στις 8:30 το βράδυ στο θέατρο "Ερωφίλη" του φρουρίου Φορτέτζα.

"Το Μεγάλο μας Τσίρκο", το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Μέσα από τραγούδια, σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας: ο αρχαίος κόσμος, το Βυζάντιο, η Τουρκοκρατία, η Επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σε αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας, όσο ποτέ.

"Το Μεγάλο μας Τσίρκο" ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο "Αθήναιον". Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά.

Πρωταγωνιστές της παράστασης ήταν οι Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Τίμος Περλέγκας, Χρήστος Καλαβρούζος και πολλοί άλλοι. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης.

Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας, η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο θέατρο "Ακροπόλ".

Το έργο προσεγγίστηκε με δέος και σεβασμό από τη σκηνοθεσία της Ευαγγελίας Μαρκοπούλου, αλλά και απ' όλους τους συμμετέχοντες, ερασιτέχνες ηθοποιούς, συνδυάζοντας παράλληλα αφήγηση, βίντεο, μουσική και χορό.

Το έργο φιλοδοξεί να περάσει μήνυμα αφύπνισης, μετά από 44 χρόνια, για να φανερώσει την ομορφιά του λαού που δεν παύει να παλεύει, να προδίδεται και να συνεχίζει να αγωνίζεται.

Παίζουν οι Βαγιού Κατερίνα, Βλάχος Δημήτρης, Δερμιτζάκης Ζαχαρίας, Εργαζάκης Βασίλης, Κανδηλιέρη Ιωάννα, Κατεργιαννάκη Μαρίνα, Μακρογιαννάκης Γιάννης, Μανδελένης Αντώνης, Νεοπούλου Ελευθερία, Σμυρνάκης Μανώλης, Σταυρίδης Θεόδωρος, Στρατάκη Ανδρομάχη, Ταμπακάκης Νίκος, Τερζάκης Γιάννης και Χαραλαμπάκη Μαρία. Τραγουδιστές οι Κόνιαλης Παναγιώτης, Πλευράκης Μαρίνος και Ρέππα Αργυρώ.

Χορωδία: Ακάσογλου Δώρα, Ασαριωτάκη Ρένα, Γκιαουράκης Βαγγέλης, Γκιαουράκη Μαρία, Ιμπούση Καλλιόπη, Καλουδάκη Ιωάννα, Καντζεδάκης Νίκος, Καπελλάκη Εμμανουέλα, Καραγιάννη Μάτα, Καραπιδάκη Φραγκούλα, Κατζιλάκης Γιάννης, Κατσιδονιώτη Μαρία, Μανωλάκη Ευγενία, Μητσακάκη-Ασκιανάκη Μαρία, Μουράτη Ελένη, Νταναλάκη Νίκη, Παγκάλου Χρυσή, Περβολαράκη Ροδάνθη, Ρέππα Αργυρώ, Ρέππας Γιώργος και Χρονάκης Δημήτρης.

Μουσικοί: Σακαβέλης Νίκος (μπουζούκι), Πλευράκης Μαρίνος (λύρα), Αποστολάκης Θανάσης (ούτι, λύρα), Πασχαλίδης Γιώργος (λαούτο), Κυπαράκης Βασίλης (κρουστά), Σακαβέλης Τριαντάφυλλος (μπάσο).

Συντελεστές παράστασης: Σκηνοθεσία: Μαρκοπούλου Λίτσα.

Βοηθός σκηνοθέτη: Μανδελένης Αντώνης.

Σκηνογράφος: Νεοπούλου Ελευθερία.

Κατασκευή σκηνικών: Μακράκης Μανόλης, Σηφάκης Κώστας και Κόνιαλης Παναγιώτης.

Επιμέλεια κουστουμιών: Βαγιού Γεωργία.

Ήχος και φως: Γερογιαννάκης Αλέκος, Μίχος Σταύρος,

Χειριστής κανονιού: Νταναλάκης Ανδρέας.

Μακιγιάζ: Βλαστού Μαρία (Artistico).

Φωτογραφία: Παπαδάκης Μανόλης.

Σχεδιασμός-ράψιμο φουστανιών: e-shop Καφούση Κυριακή.

Οργάνωση παραγωγής: ΔΟΠΑΠ (Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News