default-image

Πέθανε ο σπουδαίος φωτογράφος Μαρκ Ριμπό

Πολιτισμός
Πέθανε ο σπουδαίος φωτογράφος Μαρκ Ριμπό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και 50 χρόνια ο Μαρκ Ριμπό γυρίζει τον κόσμο σαν ρεπόρτερ ή σαν ταξιδιώτης, εκτελώντας παραγγελίες ή φωτογραφίζοντας για δικό του λογαριασμό. Η προτίμησή του για τις εκπλήξεις και η αγάπη του για την ανθρωπότητα είναι γνωστές στο κοινό, όπως και η αντίστασή του στη βία.

Ο Marc Riboud ήταν μηχανικός σε εργοστάσιο στη Lyon, αλλά σε ηλικία 28 χρονών αποφάσισε να γίνει φωτογράφος. Μετακομίζει στο Παρίσι και συναντάει τους ιδρυτές του πρακτορείου Magnum Photos (Henri Cartier-Bresson, Robert Capa και David Seymour). Η ικανότητά του να συλλαμβάνει φευγαλέες στιγμές της ζωής μέσα από δυναμικές συνθέσεις ήταν ήδη εμφανής, και αυτή η ικανότητα θα του χρησίμευε πολύ.

Δύο χρόνια αργότερα είναι κι εκείνος μέλος του πρακτορείου. Τις επόμενες δεκαετίες θα ταξιδέψει καταγράφοντας τοπία και ανθρώπους. Το 1957 είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που πηγαίνει στην Κίνα τα χρόνια της επανάστασης του Μάο με σκοπό να αναδείξει την υποβάθμιση ενός πολιτισμού. Το 1968, 1972 και 1976 είναι στο Βόρειο Βιετνάμ και καταγράφει τις φρικαλεότητες του πολέμου απο τις δύο πλευρές. Ασία, Αφρική, Βόρεια Αμερική και Ιαπωνία τυγχάνουν της προτίμησής του.

Ο ίδιος λέει: Ήμουν διχασμένος ανάμεσα στο φόβο του να έρθω πάρα πολύ κοντά στους ανθρώπους και σε μια άλλη δύναμη που με παρακινούσε να πάω να δω από πιο κοντά.

Θα βρούμε επίσης εικόνες με παιδιά που παίζουν ή ηλιοβασιλέματα απο διάφορα σημεία του πλανήτη. Life, Paris Match, Geo, National Geographic και Stern είναι κάποια περιοδικά όπου δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες του.

Δύο εικόνες ξεχωρίζουν από το έργο του και έχουν μείνει στην ιστορία της φωτογραφίας.

Η πρώτη ονομάζεται «Le peintre de la Tour Eiffel» και δείχνει έναν κύριο που βάφει τον Πύργο του Αϊφελ. Στέκεται σαν χορευτής που έχει σκαρφαλώσει ψηλά ανάμεσα στα σίδερα του Πύργου. Από κάτω, τυλιγμένη στην ομίχλη φαίνεται η πόλη.

Πηγή: peopleandideas.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News