default-image

Εικόνες ντροπής στην ιστορική Πύλη του Αγίου Γεωργίου

Πολιτισμός
Εικόνες ντροπής στην ιστορική Πύλη του Αγίου Γεωργίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι από το εσωτερικό κάποιου ετοιμόρροπου και εγκαταλελειμμένου κτίσματος το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του από τον ιδιοκτήτη του. Είναι από το εσωτερικό της Πύλης του Αγίου Γεωργίου, σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου, στην πλατεία Ελευθερίας.

Μία από τρεις κύριες ενετικές πύλες του βενετσιάνικου Χάνδακα, η οποία κατασκευάστηκε το 1565. Αν και δε σώζεται σε πλήρη μορφή, καθώς η μνημειακή της πρόσοψη κατεδαφίστηκε στις αρχές του αιώνα, έχει επιβιώσει και αναστηλωθεί η στοά της πύλης, η οποία φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες αλλά για τους ντόπιους.

Επιβλητική και αγέρωχη στο πέρασμα των χρόνων, ξυπνά μνήμες από το παρελθόν και κρατά στη συνείδηση όλων το σπουδαίο πολιτισμικό πλούτο αυτής της πόλης. Οι εικόνες, όμως, αυτές με το υπό κατάρρευση (;) μέρος οροφής - καθώς έχει επηρεαστεί από την υγρασία - δεν τιμούν τους αρμόδιους που έχουν επωμιστεί τη συντήρηση των ιστορικών αυτών μνημείων του Ηρακλείου. Πολύ περισσότερο δεν τιμούν τη δημοτική Αρχή, που μέχρι και σήμερα δεν έχει αναλάβει καμία απολύτως πρωτοβουλία για να αλλάξει όψη το συγκεκριμένο σημείο εντός της πύλης, σε συνεργασία πάντα με την Αρχαιολογία.

Πώς είναι δυνατόν τα μνημεία και ο βενετσιάνικος θησαυρός της πόλης, που είναι και ο καθρέπτης του πολιτισμού και της ιστορίας του Ηρακλείου, να παρουσιάζουν αυτή την εικόνα; Δικαιολογίες δε χωρούν και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες. Ας αναρωτηθούν τι γνώμη σχηματίζουν οι επισκέπτες που βρίσκονται καθημερινά στο χώρο αυτό εξαιτίας και των εκθέσεων που διεξάγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη, η οποία επισήμανε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και πως θα γίνει προσπάθεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σε συνεργασία με την αρμόδια Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και την Αρχαιολογία, προκειμένου οι εικόνες αυτές να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα των ανακαινίσεων των ενετικών πυλών αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, που χάνει όπως την αξία της αν η αίγλη του πολιτισμικού μας πλούτου αλλοιώνεται μέσα από κωλυσιεργίες και παραλείψεις.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, μέσα από τη "Ν.Κ." τόνισε ότι έχει δώσει εντολή προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Πύλη Αγίου Γεωργίου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News