default-image

"Ωκεανοί χρόνου": Γοτθικές πινελιές... κρίσης

Κρήτη
"Ωκεανοί χρόνου": Γοτθικές πινελιές... κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος φταίει για την οικονομική κρίση; Πώς οδηγηθήκαμε στα πολλαπλά αδιέξοδα; Πώς η Ευρώπη έφτασε από την εποχή των υψηλών στόχων, των μεγάλων οραμάτων και της ευημερίας ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού; Μη βιαστείτε να δώσετε την απάντηση. Ίσως τα πράγματα δεν έχουν τη μορφή που νομίζετε... Τουλάχιστον στο χώρο της φαντασίας και της αλληγορίας, όπου ιστορία, μύθος και πραγματικότητα μπλέκονται σε ένα κουβάρι με μια απρόοπτη εξέλιξη και έκβαση. Μαζί με πολλά γεγονότα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες.

Αφορμή το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Μουντουφάρη με τίτλο "Ωκεανοί χρόνου", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Λιβάνη", προσεγγίζοντας με ένα διαφορετικό "μάτι" όσα συμβαίνουν γύρω μας. Καταστάσεις που ζούμε όλοι μας, άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι εκείνοι της διπλανής πόρτας ή ακόμα κι εμείς, μέσα σε ένα καμβά από γοτθικές πινελιές που δε θα περάσει απαρατήρητος από τους φίλους του είδους, και όχι μόνο.

Οι "Ωκεανοί χρόνου" είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, που αποτελεί ένα αλληγορικό κράμα φαντασίας, σασπένς, επιστημονικής φαντασίας και... επικαιρότητας.

Η υπόθεση

Η ιστορία ξεκινάει με ένα φόνο, στο νεκροταφείο ενός κρητικού χωριού. Ένα έγκλημα που το νησί δεν είχε ξαναδεί ανάλογό του. Και οι σταγόνες από αίμα που κυλούν στις πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος μουσκεύουν εκείνες που καταγράφουν εδώ και αιώνες θρύλους, αποστάγματα αρχαίας σοφίας και μηνύματα κινδύνου, που δεν εκπέμπονται χωρίς λόγο. Και ο λόγος έχει ονοματεπώνυμο. Οι γρίφοι αρχίζουν να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, καθώς οι ήρωες προσπαθούν να τους φωτίσουν, ώστε να γίνουν διακριτοί, και να τους λύσουν, ανακαλύπτοντας μέσα τους τον ίδιο το ρόλο που τους έταξαν οι Μοίρες να παίξουν σε αυτό το σκηνικό της κρίσης. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα νήματα της μοίρας

Μια παρέα φίλων, που είχε χαθεί για χρόνια, βλέπει τα νήματα να τους οδηγούν και πάλι στο να ξανασμίξουν. Και στη μέση αυτού του σκοτεινού ορίζοντα, δυο φάροι, δυο άνθρωποι που εκπέμπουν τόσο δυνατά το φως τους μέσα στο σκοτάδι όσο να αρχίσει να το ραγίζει, αποκαλύπτοντας πόρτες πίσω από τις οποίες κρύβονται αιώνια μυστικά. Κολυμπώντας στα αγριεμένα νερά ωκεανών χρόνου, όπου τα κύματα τους παρασέρνουν σε απάτητες ακτές, εκεί όπου φωλιάζουν τα πιο τρομακτικά από τα τέρατα, εκείνα της ίδιας της ψυχής. Μια χαμένη πτήση πάνω από το Τρίγωνο των Βερμούδων θα μετατραπεί στον καταλύτη των εξελίξεων, δείχνοντας το δρόμο στους παλιούς φίλους για να βρεθούν.

Επιβάτης στο χαμένο αεροσκάφος είναι ο ένας από τους δύο ισχυρούς πόλους αυτού του δεσμού, που ενώνει κόσμους ολάκερους. Και προορισμός ένα μαγευτικό μέρος στην άλλη άκρη της Γης, η Κόστα Ρίκα στην κεντρική Αμερική. Εκεί όπου βρίσκεται ο άλλος φάρος, που γεφυρώνει ωκεανούς μνήμης και χρόνου.

Το σατανικό σχέδιο

Όσο τα μυστικά έρχονται στο φως, τόσο αποκαλύπτονται οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της κρίσης. Εκείνοι που ενορχήστρωσαν με μαεστρία ένα σατανικό σχέδιο, όπου ο ευρωπαϊκός Νότος και η ίδια η Γηραιά Ήπειρος είναι απλά το πείραμα για όσα έχει σχεδιαστεί να γίνουν. Και κάπως έτσι, το Ηράκλειο, η Ρώμη, η Κόστα Ρίκα, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, η Σιγκαπούρη και πολλές άλλες γωνιές αυτού του κόσμου περνούν σε άλλες διαστάσεις. Εκεί που βρίσκεται το παρόν, το παρελθόν και το ίδιο το μέλλον. Με το κακό και το καλό να ακονίζουν τα νύχια τους για τη μεγάλη αναμέτρηση. Κάτω από το φως αυτού του κόσμου και όλων των άλλων.

Από τη μια ο αρχαίος Πρίγκιπας του θανάτου και του μίσους, ο Βλαντ, η Χέλγκα και τα άλλα τους αδέρφια. Και από την άλλη ο Μάξιμος, η Μαρίνα, ο Νίκος, η Καρολάιν, ο Γιώργος, που αναζητούν το μίτο της Αριάδνης με την καθοδήγηση των "Εννέα". Του αντίθετου πόλου που αντηχεί τις προθέσεις και τα σχέδιά του από ένα αστρικό σώμα 511 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Κάθε φορά που οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 01.01.01.

Και η συνέχεια... ξεφυλλίζοντας τις σελίδες των "Ωκεανών χρόνου".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News