Πολιτισμός

Αποκαλυπτήρια στο μνημείο του ανώνυμου & επώνυμου χαΐνη

Με την παρουσία πλήθους κόσμου και με μεγάλο αριθμό επισήμων έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αφιερωμένου στον ανώνυμο και επώνυμο χαΐνη.

Με την παρουσία πλήθους κόσμου και με μεγάλο αριθμό επισήμων έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αφιερωμένου στον ανώνυμο και επώνυμο χαΐνη.

Το μνημείο βρίσκεται στην Αλόιδα του Μέσα Λασιθίου του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, στην τοποθεσία που υπήρξε το κύριο καταφύγιο και ορμητήριο της αντάρτικης ομάδας που ίδρυσε και καθοδηγούσε ο Μανόλης Καζάνης , σε ηλικία μόλις είκοσι ετών, πριν την κήρυξη της επανάστασης του 1821.

Η ομάδα με τις εξορμήσεις  της προστάτευε τους χριστιανούς και τιμωρούσε Τούρκους και γενίτσαρους που καταπίεζαν βάναυσα τους υπόδουλους. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κρήτης Εμμ. Κλώντζας  και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου  Ιωάννης Στεφανάκης.

Για την ζωή και την δράση των  χαΐνηδων αναφέρθηκε σε ομιλία του ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Κασσωτάκης. Τους   χαΐνηδες εξύμνησαν  με στοίχους τους που απάγγειλαν  ο Μανόλης Τσικαλάς , η Μαρία Πετράκη - Μηλάκη,  ο Αιμήλιος Μασσάρος , ο Μιχάλης Τζανόπουλος και ο λαϊκός ριμαδόρος Μανόλης Μπρόκος.

Η παράσταση του μνημείου, με την ομάδα του Καζάνη σε εξόρμηση, φιλοτεχνήθηκε από τον βρετανό, λάτρη της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης και της Ελλάδας, τον Nigel Springall, μόνιμο κάτοικο της Κρήτης τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ την τεχνική επιμέλεια του μνημείου είχε ο αρχιτέκτονας  Μανόλης Αβραμάκης.

Την εκδήλωση συμπλήρωσε γιορτή στην πλατεία του Μέσα Λασιθίου, που παρασχέθηκαν παραδοσιακά εδέσματα υπό τους ήχους του μουσικού σχήματος «Το κάλεσμα της Φύσης» του Μιχάλη Ξυδάκη και των συνεργατών του και του συγκροτήματος  του Μανόλη Λουκάκη και ομάδα χορευτών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς, με πανέμορφες  τοπικές φορεσιές,  μάγεψαν τον κόσμο με παραδοσιακούς χορούς της ανατολικής Κρήτης.

Σχόλια