Πολιτισμός

Έλαμψε ο Ζορμπάς στα Χανιά

Ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων, εντός και εκτός της πόλης, διοργανώνει την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, ένα απόγευμα γεμάτο μουσική, δρώμενα και προβολή ταινίας αφιερωμένα στη ταινία "Ζορμπάς ο Έλληνας".

Στην παραλία του Σταυρού, στο φυσικό σκηνικό του Ζορμπά θα λάβει χώρα το Zorbas Homeland.

Αφορμή της εκδήλωσης είναι το γεγονός ότι το 1964, στον Σταυρό γυρίστηκαν σκηνές από την πασίγνωστη, βραβευμένη με τρία βραβεία Oskar, ταινία "Ζορμπάς ο Έλληνας", με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν. Στην παραλία του Σταυρού, και με φόντο τον χαρακτηριστικό λόφο της περιοχής, ο Ζορμπάς χόρεψε το περίφημο ελληνικό συρτάκι σε μουσική του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης από τις 7.30 θα γεμίσει η παραλία με μελωδίες εμπνευσμένες από την ταινία «Ζορμπάς», ενώ στα «βήματα» του Ζορμπά θα χορέψει ο Παραδοσιακός Σύλλογος Ακρωτηρίου «Καγιαλές».

Το απόγευμα στις 19.30, το μουσικό σύνολο «Μουσικόφιλοι» το οποίο αποτελείται από μαθητές, απόφοιτους και φίλους του Μουσικού Σχολείου Χανίων θα πραγματοποιήσει συναυλία με έντεχνη μουσική , ενώ στη συνέχεια η βραδιά θα κλείσει με την προβολή δίπλα στην άμμο του ντοκιμαντέρ «Μια ζωή μια εποχή». Οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή όπου γυρίστηκε η ταινία Ζορμπάς, στον Σταυρό Ακρωτηρίου, ζει ο διευθυντής φωτογραφίας, κινηματογραφιστής, που έλαβε και το ΟΣΚΑΡ, Γουόλτερ Λάσαλι.

Ο κ. Λάσαλι ο οποίος γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1926 και αργότερα έζησε στην Αγγλία, το 1964 βρέθηκε για τα γυρίσματα στον Σταυρό και μέσα στους 4 μήνες που παρέμεινε αγάπησε τόσο τον τόπο που αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του γύρισε στα Χανιά στο Σταυρό όπου και ζει έως και σήμερα.

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια