default-image

Γιορτή κίτρου στο Γαράζο με μουσική, θέατρο, δράσεις

Πολιτισμός
Γιορτή κίτρου στο Γαράζο με μουσική, θέατρο, δράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δροσερά κοκτέιλ και γλυκίσματα με βάση το κίτρο, μουσική, χορός, θέατρο και μία τούρτα γίγας 300 κιλών (!) περιμένουν τους τυχερούς που θα επισκεφτούν το διάστημα 15 με 17 Αυγούστου το Γάραζο Μυλοποτάμου.

Εκεί, στην πλατεία του χωριού, θα πραγματοποιηθεί για 28η χρονιά η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου, που αποτελεί το παλαιότερο πολιτιστικό φεστιβάλ του Ρεθύμνου.

Η γιορτή, για ακόμα μία χρονιά, πραγματοποιείται με στόχο τη διάσωση της καλλιέργειας του κίτρου, καθώς χρόνο με το χρόνο φθίνει και εγκαταλείπεται, παρά τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τα προϊόντα κίτρου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κάνει πρεμιέρα η νέα παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, που με εμψυχώτρια την Καλλιόπη Τσιμπισκάκη ανεβάζει το έργο "Τι θα κάνουμε με τον Αντώνη;", μια σύγχρονη κωμωδία της συγγραφέως Κωσταντίνας Γιαχαλή, η οποία έχει γίνει ευρέως γνωστή ως σεναριογράφος της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα".

Τις χορογραφίες "υπογράφει" ο παγκοσμίως βραβευμένος χορευτής Γιάννης Τσιμπίδης, ενώ τα σκηνικά δημιούργησε ένας από τους καλύτερους σύγχρονους εικαστικούς της Κρήτης, ο Νίκος Ρουσσάκης.

Συνταγές με κίτρο θα παρουσιάσουν οι σεφ των σχολών Grand, ενώ οι σεφ του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής ετοιμάζουν το μεγάλο χάπενινγκ της γιορτής, μια τούρτα-γίγας περίπου 300 κιλών με κίτρο! Τέλος, με ένα μοναδικό σόου με κρητικούς και ελληνικούς χορούς θα κλείσουν τη γιορτή ο Σύλλογος "Τ' Αόρι" και οι χορευτές του χοροδιδασκάλου Στέλιου Πατελάρου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως:

* Δευτέρα 15 Αυγούστου: Στις 9:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η παράσταση της Κ. Γιαχάλη "Τι θα κάνουμε με τον Αντώνη;" από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου (είσοδος ελεύθερη).

* Τρίτη 16 Αυγούστου: Στις 8 το βράδυ σεφ των σχολών Grand θα παρασκευάσουν συνταγές με βάση το κίτρο. Στις 9:30 θα παιχτεί και πάλι η παράσταση "Τι θα κάνουμε με τον Αντώνη;" από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου (είσοδος ελεύθερη).

* Τετάρτη 17 Αυγούστου: Στις 8 το βράδυ οι σεφ του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής θα παρασκευάσουν μία τούρτα κίτρου 4 μέτρων, ύψους 80 εκατοστών και βάρους 300 κιλών! Στις 10:30 το βράδυ θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό θέαμα με κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα.

Παίζουν οι μουσικοί Μανώλης Σκουτέλης (λύρα-τραγούδι), Σπύρος Σκουραδάκης (λαούτο), Γιάννης Μαυρομάτης (μπουζούκι), Λέανδρος Τούμπας (κιθάρα), Αντώνης Μπλόνης (πλήκτρα) και Κατερίνα Σκουλή (τραγούδι). Χορεύουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου "Τ' Αόρι" (είσοδος ελεύθερη).

Παράλληλες εκθέσεις

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργούν παράλληλα οι εκθέσεις:

• "Κέρινη Φύση", χειροποίητη Τέχνη του Νίκου Παπαδογιάννη.

• "Ελιόφυλλο", παραδοσιακές χειροποίητες κηραλοιφές και σαπούνια ελαιολάδου της Κατερίνας Λιναρδάκη.

• Χειροποίητες βυζαντινές εικόνες (αβγοτέμπερα σε ξύλο) της Κωνσταντίνας Μαρινάκη.

• Χειροποίητα κεραμικά κοσμήματα του Μάρκου Μαρινάκη.

• "Estaciones Fine Art", χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ της Δήμητρας Μανουσογιωργάκη.

• "Deep green", χειροποίητα σαπούνια και καλλυντικά της Δανάης Γιοβάνη.

• Γλυπτική σε πέτρα της Μάγδας Κιαγιά-Δράγαση.

• Εικόνες και μικρές εικόνες για μπομπονιέρες με χειροποίητη τεχνική της Κωνσταντίνας Μουντάκη.

Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό από τις 6 το απόγευμα έως τις 9:30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Το παλαιότερο πολιτιστικό φεστιβάλ του νομού Ρεθύμνου οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου στην πλατεία του χωριού και στηρίζεται από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, το Δήμο Μυλοποτάμου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News