default-image

Μουσείο Βιάννου: Γενάρη τα εγκαίνια, σήμερα κλειστό (video)

Πολιτισμός
Μουσείο Βιάννου: Γενάρη τα εγκαίνια, σήμερα κλειστό (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαινιάστηκε στις αρχές του χρόνου με την κορδέλα να κόβει τότε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δίνοντας το έναυσμα στους επισκέπτες Έλληνες και ξένους να ξεναγηθούν και να αποκομίσουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες για την Κατοχή και την Αντίσταση στη μαρτυρική Βιάννο.

Λίγους μήνες μετά, σήμερα και μεσούσης της τουριστικής περιόδου,όπου η κίνηση στην Κρήτη έχει κορυφωθεί, το Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη θέση Σελί στα Αμιρά έχει βάλει λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα είναι οι τουρίστες που θελήσουν να το επισκεφθούν όχι μόνο να μην μπορούν να το πράξουν κάποιες ώρες της ημέρας αλλά όλο το 24ώρο, καθώς δεν υπάρχει ουδείς για να το ανοίξει και να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκεί όπου αναβιώνουν μνήμες της ιστορικής περιόδου της Κατοχής και της Αντίστασης γενικότερα, αλλά και η μελέτη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο αυτή, ειδικότερα.

Εξαίρεση στο σκηνικό αυτό αποτελούν τα οργανωμένα γκρουπ τα οποία εφόσον έρθουν σε επαφή και επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους του  Δήμου τότε το μουσείο θα ανοίξει και πάλι για την ξενάγηση των επισκεπτών. Σε αντίθετη περίπτωση αν βρεθούν στο σημείο μεμονωμένοι επισκέπτες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν άπραγοι και εμφανώς απογοητευμένοι.

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να λειτουργεί το μουσείο ολοκαυτώματος όπως πραγματικά θα θέλαμε . Άνθρωποι που έρχονται μόνοι τους αναγκάζονται να φύγουν αφού δεν λειτουργεί το μουσείο σε μόνιμη βάση διευκρινίζει ο Δήμαρχος. Ωστόσο επαναλαμβάνω ότι όποτε μας ζητηθεί το ανοίγουμε," εξηγεί ο Δήμαρχος της Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης

Να σημειωθεί ότι προσλήψεις έχουν σταματήσει να γίνονται μέχρι και τα τέλη του χρόνου και ως εκ τούτου ο ένας και μοναδικός εργαζόμενος μετακινήθηκε στο λαογραφικό μουσείο της Βιάννου που βρίσκεται στην καρδιά του χωριού , είναι περισσότερο επισκέψιμο και λειτουργεί όλες τις ημέρες.

Ο κ. Μπαριτάκης με δεδομένη την υποστελέχωση στις υπηρεσίες του και ότι ο δήμος δεν έχει προσωπικό, απευθύνει παράλληλα έκκληση σε όποιον δημότη μπορεί να βοηθήσει και να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του προκειμένου και πάλι το μουσείο ολοκαυτώματος να γίνει επισκέψιμο σε όλους και όχι μόνο σε οργανωμένα γκρουπ.

Σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση στο λαογραφικό μουσείο της Βιάννου που είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και τα σαββατοκύριακα .

"Έχω απευθυνθεί και στον αρμόδιο υπουργό αλλά τελικά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό. Δεν υπάρχει ανταπόκριση ,το μουσείο ολοκαυτώματος από το οποίο έχουν περάσει εκατοντάδες επισκέπτες υπολειτουργεί αλλά δυστυχώς δεν περνάει από το χέρι μου για να αλλάξω την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσουν κανονικά και τα δύο μουσεία θα πρέπει να έρθουν να εργαστούν δύο άτομα, γεγονός που το θεωρώ αδύνατο εξαιτίας της απαγόρευσης των προσλήψεων μέχρι τις 31/12 του τρέχοντος έτους," τονίζει ο κ. Μπαριτάκης.

Παρακολουθήστε το video των εγκαινίων τέλη του Ιανουαρίου με την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_3c971r7g/

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News