default-image

Όταν η τέχνη "ξεδιπλώνεται" στο Ρέθυμνο

Κρήτη
Όταν η τέχνη "ξεδιπλώνεται" στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλοκαίριασε για τα καλά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο επεκτείνει τη δραστηριότητά του σε επιλεγμένους χώρους δίνοντας ζωή μέσα από την τέχνη στην πόλη. Από τις 3 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2016, μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει το κοινό στο Δίδυμο κτίριο, του Προμαχώνα Αγίου Νικολάου στη Φορτέτζα.

Ανηφορίσαμε στον λόφο της Φορτέτζας, όπου πάντα είναι ευχάριστη η επίσκεψη. Πόσο μάλλον, όταν στο δίδυμο κτίριο σου ξεδιπλώνεται ένα έργο τέχνης από τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Cris Gianakos. Κρητικός στην καταγωγή, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όμως πάντα κουβαλά μέσα του το νησί μας. Έτσι και του ήρθε και η έμπνευση, όπως ανέφερε ο Cris Gianakos: "Βρήκα ένα σαλιγκάρι στην Παλαιόχωρα πέρυσι. Και τελικά έγινε αθάνατο. Το βρήκα και το φωτογράφισα. Το χειμώνα παρατήρησα την σπείρα του σαλιγκαριού και τότε μου ήρθε η ιδέα. Συνήθως δουλεύω μονόχρωμα, αλλά δεν βρήκα τόσες όμοιες πέτρες κι έτσι έγινε πολύχρωμο. Είναι κάτι νέο για μένα."

Αυτό είναι και ένα από τα αισιόδοξα μηνύματα της τέχνης, πάντα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψουμε και όπως παρατήρησε και η επιμελήτρια της έκθεσης, η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μαρία Μαραγκού, η σπείρα δεν έχει αρχή και τέλος, είναι μια συνεχής πορεία στο νέο, όπως και όλοι οι πολιτισμοί εξάλλου. Πρόκειται για ένα έργο στοχασμού, εννοιολογικό, βασίζεται στις μόνιμες αξίες της ζωής.

Ο καλλιτέχνης μας εξηγεί και τη βιωματική διαδικασία, αφού αρχικά είχε κατά νου μια πιο αρχιτεκτονικού τύπου, τρίγωνη κατασκευή, όμως εν τέλει το βίωμα τον έφερε εδώ σε αυτό το αποτέλεσμα: "Αυτό που αισθάνομαι είναι ότι δεν χρειάζεται να εκλογικεύουμε την τέχνη. Μου αρέσει πολύ να πιστέψει κάποιος στον ανθρωπάκο μέσα του και να αποφανθεί να μείνει σε αυτό, μου αρέσει, δε μου αρέσει, να αλλάξει..και μερικές φορές μένεις με κάτι για πολύ καιρό και δεν χρειάζεται δοθούν εξηγήσεις. Είμαι οπαδός αυτού του πιστεύω."

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News