Πολιτισμός

Στο Μουσείο Τυπογραφίας η πανελλήνια «πρώτη» του «Εκ Βαθέων»

Στο Μουσείο Τυπογραφίας, στα Χανιά, «ανεβαίνει» σε πανελλήνια πρώτη, στις 21, 22 και 23 Αυγούστου, η παράσταση που βασίζεται στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «De Profundis» (Εκ Βαθέων). Πρόκειται για την επιστολή του συγγραφέα και ποιητή προς τον σύντροφό του, έναν νεότερο άνδρα.

Η σχέση τους είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί, με τον νόμο περί ομοφυλίας το 1895, σε δύο χρόνια κάθειρξη και καταναγκαστικά έργα. Η φυλάκισή του, αλλά και ο τρόπος προβολής της υπόθεσης από τον Τύπο της εποχής, αμαύρωσαν το όνομα και τη φήμη του Όσκαρ Ουάιλντ, του στέρησαν οικογένεια και περιουσία, επιδείνωσαν την ήδη εύθραυστη υγεία του, ενώ τον κατέστρεψαν ψυχολογικά.

Μέσα από το κελί του έγραψε μία μακροσκελή επιστολή προς τον εραστή του και υπαίτιο- όπως πίστευε- της καταδίκης του. Η επιστολή, στην οποία αναπολεί, απολογείται, καταγγέλλει και φιλοσοφεί, εκδόθηκε μετά τον θάνατό του- αρχικά λογοκριμένη και αργότερα ολόκληρη- με τον τίτλο «De Profundis» (Εκ Βαθέων) και παρουσιάζεται στο Μουσείο Τυπογραφίας.

Η επιλογή του χώρου έγινε από την ερμηνευτή του έργου, Νίκο Νίκα, ενώ τη μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του έργου και της παράστασης έκανε η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια