default-image

Ο Δημήτρης Στεφανάκης για την "Καΐρα"

Πολιτισμός
Ο Δημήτρης Στεφανάκης για την "Καΐρα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον αγαπημένο συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη η παιδική του ηλικία έχει γεύση από λεμονάδα, χώμα και όνειρο.

"Βουτάει" στο παρελθόν του με το βιβλίο του "Λέγε με Καΐρα" που επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και επιχειρεί να ξαναζήσει την παιδική ηλικία σε μία Ελλάδα που μόλις καταφέρνει να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά τον πόλεμο, σε μια Ελλάδα που οι γειτονιές είναι ο πυρήνας της ζωής, σε μια εποχή που ο ίδιος ο συγγραφέας επιλέγει να τη ξαναζήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί αυτή τη φορά.

- Με δέκα λέξεις να μας περιγράψετε την ουσία της ιστορία αυτής που εξελίσσεται στη λαϊκή γειτονιά της Αθήνας του '60 .

«Όνειρο, γειτονιά, παιχνίδι, αλάνα, αυλές, πολιτική αλληγορία, μικρές επιθυμίες, χωματόδρομοι, ποδήλατο, κούρσες, χωνάκι παγωτό, λεμονάδες, θερινά σινεμά…».

- Οι ήρωες της Καϊρας, πρωταγωνιστούν στη συγκεκριμένη γειτονιά, στη συγκεκριμένη Ελλάδα του ΄60. Σήμερα θα τολμούσατε  να τους αντιστοιχίσετε  με φιγούρες- προσωπικότητες της Ελλάδας του '16; Με ποιες;

«Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματός μου δύσκολα θα μπορούσαν να σταθούν στη τρέχουσα πραγματικότητα εκτός ίσως από ένα, τον Μπούλη, που τις πολλαπλές μεταμορφώσεις του τις βλέπουμε στην πολιτική ή στις επιχειρήσεις».

- Γιατί έγινε αυτή η βουτιά στο παρελθόν;

«Σας θυμίζω ότι η λογοτεχνία είναι μνήμη και με αυτή την έννοια πάντοτε επιστρέφουμε πίσω. Στο «Λέγε με η Καΐρα» ίσως είναι η νοσταλγία και η τρυφερότητα που ξαφνιάζουν».

- Τι ανασύρατε κατά την επιστροφή σας στο παρόν;

Κοιτάξτε, η λογοτεχνία είναι μεροληπτική όπως και η μνήμη. Ενίοτε ωραιοποιεί κάποια πράγματα. Εγώ έφερα πίσω ένα παρελθόν όπως θα ήθελα να το είχα ζήσει.

- Τις αλλαγές στον κόσμο, στη ζωή μας τις φέρνουμε εμείς ή έρχονται;

«Τις φέρνουμε στο βαθμό που τις επιζητούμε συνειδητά και έντιμα. Αλλιώς έρχονται από μόνες τους».

- Αλλάζει ο κόσμος;

«Ασφαλώς αλλά όχι από μας».

- Τι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο;

«Η συλλογική βούληση. Τίποτε άλλο».

- Η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή μας;

«Ως ένα βαθμό ναι, αλλά δεν διαβάζουμε απλώς για να αλλάξουμε τη ζωή μας».

Ποιος είναι ο Δημήτρης Στεφανάκης

«Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ κ.ά.».

Το βιβλίο του "Μέρες Αλεξάνδρειας", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, εκδόθηκε στα γαλλικά με εξαιρετική επιτυχία και βραβεύτηκε με το Prix Mediterranee Etranger. Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά και τα αραβικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Europeen 2011.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ, το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά (υποψήφιο για το Prix Balkanika 2013), ΑΡΙΑ - Ο κόσμος από την αρχή, που μεταφράζεται στα αραβικά, συλλαβίζοντας το καλοκαίρι και ο χορός των ψευδαισθήσεων, καθώς και το δοκίμιό του πώς η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή. Ο Έλληνας συγγραφέας τιμήθηκε για το έργο του με τα διάσημα του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών του Γαλλικού κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο του Δημήτρη Σταφανάκη "Λέγε με Καϊρα" παρουσιάζεται την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 20:00  στο Opus Wine Bar Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Παπαδάκη και για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Στέλιος Βισκαδουράκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News