default-image

Η ταινία Δεσμοί αίματος παρουσιάζεται στα Χανιά

Πολιτισμός
Η ταινία Δεσμοί αίματος παρουσιάζεται στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κινηματογραφική ταινία «Δεσμοί αίματος» προβάλλεται από τις 26 έως τις 28 Ιουλίου στο Δημοτικό Κινηματογράφο Κήπος στα Χανιά στις 20.45 και 22.45.

Δεσμοί Αίματος

(Rams) (2015)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΈΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

KAI TON XΡΥΣΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2015

Σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα στην Ισλανδία, ο Γκάμι και ο Κίντι, δύο αδέλφια που ζουν δίπλα-δίπλα, μοιράζονται την ίδια γη και έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής, έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια! Τα πρόβατα που έχουν κληρονομήσει θεωρούνται από τα σημαντικότερα είδη ζώου της περιοχής κι εκείνοι έχουν βραβευθεί πολλές φορές για τα κριάρια τους, που έλκουν μια μακρινή, αρχαία καταγωγή.

Όταν μια θανατηφόρα ασθένεια προσβάλει τα πρόβατα του Κίντι και εξαπλώνεται στην περιοχή ως ιός, οι αρχές αποφασίζουν να θανατωθούν όλα τα πρόβατα της κοιλάδας ώστε να σταματήσει εκεί η απειλή! Όμως, αυτή η απόφαση θα αποτελέσει έναν «ξαφνικό θάνατο» για τους κτηνοτρόφους, καθότι αυτή είναι η κύρια πηγή του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψουν τη γης τους.

Αλλά ο Γκάμι και ο Κίντι δεν εγκαταλείπουν τόσο εύκολο, κι ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κακό με τον δικό του τρόπο: ο Κίντι χρησιμοποιώντας το τουφέκι του και ο Γκάμι την ευστροφία του. Καθώς οι αρχές πλησιάζουν τα αδέλφια, εκείνα θα πρέπει να ενωθούν ώστε να σώσουν αυτό το ξεχωριστό είδος προβάτων, που έχουν περάσει σε αυτούς από γενιά σε γενιά, και ως εκ τούτου δεν θα «εξαφανιστούν» και οι ίδιοι.

Με τα πιο απλά υλικά, ο Γκρίμουρ Χακόναρσον δημιουργεί μια υπέροχη ταινία με σκανδιναβική ψυχή. Μαύρο χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται σε μια ταινία που ο ρυθμός της συμβαδίζει με το ρυθμό της φύσης, δίνοντας χώρο στους ήρωες για να αναπνεύσουν. Το φιλμ υμνεί τους δεσμούς του ανθρώπου με τα ζώα, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές, ενώ προβάλλει με αυθεντικότητα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε μικρές κοινότητες, στις οποίες το περιβάλλον προσδιορίζει καταλυτικά τον παράγοντα «ζωή».

H ταινία του Χακόναρσον κέρδισε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Καννών 2015, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, όπου και πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του. Την πανελλήνια πρεμιέρα του έκανε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος. Η ισλανδική ταινία της χρονιάς πήρε κι άλλα πρώτα βραβεία σε πολλά φεστιβάλ διεθνώς, όπως της Ζυρίχης, του Χάμπτονς, της Τρανσυλβανίας, του Πάλιτς κ.ά.

Σκηνοθεσία: Γκρίμουρ Χακόναρσον

Σενάριο: Γκρίμουρ Χακόναρσον

Φωτογραφία: Στούρλα Μπραντ Γκρέβλεν

Μοντάζ: Κριστιάν Λοντμφιόρντ

Μουσική: Άτλι Όρβαρσον

Παίζουν οι: Σίγκουρντουρ Σιγκουργιόνσον, Θεοντόρ Γιούλιουσον, Σαρλότ Μπέβινγκ, Γιον Μπενενύσον, Γκουντρούν Σιγκουρμπγιόρνσντοτιρ, Σβέιν Όλαφουρ Γκούναρσον, Γιόρουντουρ Ράγκναρσον, Ορλέιφουρ Εΐναρσον

Παραγωγοί: Γκρίμαρ Γιόνσον, Γιάγκομπ Γιάρεκ, Ντίτε Μίλστεντ

Χώρα Παραγωγής: Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Πολωνία

Έτος Παραγωγής: 2015

Διάρκεια: 93΄

Διανομή: ΑΜΑ Films

Είσοδος: 5 ευρώ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ σε: Ανέργους με κάρτα ανεργίας | ΑΜΕΑ| Πολύτεκνους (με επίδειξη της κάρτας) και ενήλικες άνω των 65 ετών

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News