default-image

Las Muchas: Η συγκινητική παράσταση που όλοι πρέπει να δούμε

Πολιτισμός
Las Muchas: Η συγκινητική παράσταση που όλοι πρέπει να δούμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πρωτότυπη, εγκάρδια και συγκινητική παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Dance Days 6. Πρόκειται για το "Las Muchas", μία παράσταση με Χανιώτισσες κυρίες 65+ και την ισπανική ομάδα Cia Mariantonia Oliver. Στις 23 Ιουλίου στις 21:30 στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

Η προέλευση του «Las Muchas" project έγκειται στην αναγκαιότητα μας να σκεφτούμε για την πράξη της αποστασιοποίησης, της διάχυσης ως κίνημα της ύπαρξης και της περιοχής του απροσδιορίστου ως του μόνου πιθανού μέρους.

Σε μια εποχή που το «σώμα» και η «ταυτότητα» έχουν γίνει κανονικά, σχεδόν κανονιστικές έννοιες, τοποθετούμε την προσοχή μας σε τι έχουν κοινό αυτά τα σώματα και αυτές οι ταυτότητες, στοχεύοντας το βλέμμα μας στο μέρος όπου το περιγράμματα ξεθωριάζουν και μπορούμε να μιλήσουμε για τοπίο.

Η πράξη του θαμπώματος του σώματος και η αναγνώριση της αδυναμίας να ορίσει τον εαυτό του, της ύπαρξης του. Τι είναι αυτό που μας περιγράφει; Είναι το βλέμμα του άλλου η μόνη βάση πάνω στην οποία φτιάχνουμε τον εαυτό μας; Σύμφωνα με την Σιμόν Βέιλ: «Δεν είναι αυτή η ταυτότητα το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταστραφεί έτσι ώστε να μπορούμε να υπάρξουμε;» Εκτός από τη θέση της διαφοράς, ο σκοπός του να αισθανθούμε το σώμα από τις διασταυρώσεις του, τα μέρη όπου τα περιγράμματα θολώνουν και η πιθανότητα της ύπαρξης έγκειται περισσότερο στα περιθώρια. Στα άκρα παρά στο κέντρο. Ένα ταξίδι στην περιοχή του απροσδιόριστου.

Filla do ppeixe, peixe…"

Σε αντίθεση με τον θόρυβο: Σιωπή για να σκεφτούμε τα σώματα, τα περιβάλλοντα, τις πραγματικότητες. Για να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα όχι ως ενότητα ,αλλά ως ροή, ως ένα φορέα που έρχεται έξω από τον εαυτό του για να βρει τον εαυτό του στον άλλο.

Ξεκινώντας από δυο ιδέες ένα σχολείο ψαριών, ένα αναδυόμενο σύστημα, ένας οργανισμός που αποτελείται από πολλούς οργανισμούς εκδηλώνεται σε μια μόνο κίνηση. Κοινές εικόνες που όλοι κουβαλάμε γιατί βαθιά μέσα μας όλοι μοιραζόμαστε παρόμοια συναισθήματα και καταστάσεις. Μια οικία ταυτότητα που μοιράζεται με πολλούς, από όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους που ζουν μέσα μας σε διαφορετικούς χώρους, σε ορισμένες περιπτώσεις σε αντίθεση με το «Εγώ». Ετερόνημο συναίσθημα, καμιά ανάγκη να ορίζουμε τους εαυτούς μας, μοιράζοντας σύνορα και ξεθώριασμα μακριά κινούμενοι μέσα από γκρίζες σκιές.

Στο «Las Muchas» project οι οπτικοακουστικές και εικόνες βίντεο είναι κρίσιμης σημασίας. Με την αίσθηση (λογική) ότι μια εικόνα βίντεο παράγει και ξυπνά μνήμες, ανοίγοντας νέες περιοχές για έκφραση και το σώμα. Ένα σώμα αποσπασμένο από την ηχώ του, μια προ-ηχογραφημένη σκιά-σιλουέτα που παίζει με την πραγματική εικόνα στην κλίμακα του σώματος. Μια αντανάκλαση στην επιφάνεια της οθόνης. Η κάμερα επίσης λειτουργεί ως μάρτυρας και υποστήριξη στο σεμινάριο με τις γυναίκες στο χωριό. Ένα στοιχείο τελείως ξένο στις ζωές τους, που χρειάζεται να είναι ολοκληρωμένο ώστε να μη είναι αδιάκριτο ή να μη γίνει ένα ξένο σώμα αλλά περισσότερο να είναι ολοκληρωμένο ως ένα σώμα, η εικονική αντανάκλαση του χρόνου που περνά. Και τέλος η κρυφή κάμερα, εισήχθηκε στο κύκλωμα, ακολουθώντας την περιήγηση ενός μικρού φανταστικού κόσμου. Μια κάμερα που θα μας αφήσει να παίξουμε με την ιδέα της κλίμακας και του ταξιδιού, εισάγοντας τον θεατή σε ένα καινούργιο κόσμο.

Χορογραφία, επιμέλεια, ερμηνεία: Mariantonia Oliver

Τεχνική βοηθός: Maica Folch

Συμμετέχουν οι Χανιώτισσες κυρίες: Λαμπουσάκη Μάρω, Λεμονή Ελένη,Μπαρντάνη Άννα,Μπουζάκη Αντωνία, Τζανουδάκη Κατερίνα, Φόρτη Αργυρώ, Χαραλαμποπούλου Μαρία, Χειλά Μαρία

Ευχαριστούμε θερμά τα Κ.Α.Π.Η. της πόλης μας και την Κυριακή Ζούτσου για την πολύτιμη βοήθειά της!

Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό, 7ευρώ μειωμένο, 5ευρώ μέλη Κ.Α.Π.Η.

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:   κατάστημα "Τυρκουάζ", Τζανακάκη 21, Χανιά

                                                                  κιόσκι Δήμου, στην Αγορά Χανίων

http://dancedays.gr/

https://www.facebook.com/DanceDaysChania/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News