default-image

Ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πολιτισμός
Ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναρμόδιο δηλώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, απορρίπτοντας την πρώτη στα χρονικά νομική προσπάθεια για την επιστροφή των περίφημων Ελγινείων.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως, επειδή η υποτιθέμενη κλοπή των γλυπτών έλαβε χώρα πάνω από 150 χρόνια προτού το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράψει τη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει την εξουσία να εξετάσει την αγωγή. Το θέμα αποκτά ξανά μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Βρετανία κινείται πλέον σε άλλα μονοπάτια μετά το Brexit, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό αίτημα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά την εμπλοκή της συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ και δικηγόρου, Αμάλ Κλούνεϊ.

Έχει πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η προσφυγή δεν έγινε από το επίσημο ελληνικό κράτος, το οποίο αποφάσισε να μην πάει στα δικαστήρια το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ασκήθηκε από την Αθηναϊκή Ένωση, μια πολιτισμική ομάδα, μετά την άρνηση της Βρετανίας να δεχτεί τη μεσολάβηση της UNESCO ανάμεσα στις δύο χώρες. Τη σχετική είδηση αναπαράγει με άρθρο του ο βρετανικός "Independent" και σαφώς αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα μετά από πολύ καιρό που είχαμε αναλωθεί σε απλά ευχολόγια.

Και με την ευκαιρία να απευθύνουμε μια εξίσου ενδιαφέρουσα ερώτηση: Υπάρχει άραγε επισήμως κάποια καταγραφή από το υπουργείο Πολιτισμού της λίστας των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα εδώ και αιώνες και φιλοξενούνται σε μουσεία του εξωτερικού; Και όταν λέμε "λίστα", εννοούμε αναλυτική με όλες τις σχετικές πληροφορίες, ώστε να αποτελέσει ένα "εγχειρίδιο" στην επιχειρηματολογία επαναπατρισμού αυτών των τεκμηρίων της ελληνικής ιστορίας; Γιατί αρκετές από αυτές τις αρχαιότητες προέρχονται και από μνημεία της Κρήτης.

ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News