Πολιτισμός

Μουσικές περιηγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Σειρά μουσικών πράξεων στους εκθεσιακούς του χώρους εγκαινιάζει τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που αποσκοπούν στην ανάδειξη των συλλογών του με τη συνοδεία μουσικής.

Ο κύκλος αυτός με τον γενικό τίτλο "Μουσών Ήχοι: Μουσικές περιηγήσεις στις υλικές μαρτυρίες του παρελθόντος" περιλαμβάνει ωριαίες εκτελέσεις μουσικών έργων και αυτοσχεδιασμών, σόλο οργάνων ή μικρών οργανικών σχημάτων, που "σχολιάζουν" επιλεγμένα εκθέματα.

Στην πρώτη μουσική περιήγηση, ο μουσικός Στέλιος Πετράκης επέλεξε να "συναντηθεί" με ένα εμβληματικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, τη λίθινη σαρκοφάγο από την Αγία Τριάδα της Μεσαράς, η οποία χρονολογείται γύρω στο 1400 π.Χ. και απεικονίζει τελετουργικά δρώμενα προς τιμήν του επιφανούς νεκρού.

Δύο μουσικοί, ένας αυλητής και ένας λυράρης συνοδεύουν δύο διαφορετικές πράξεις της επικήδειας διαδικασίας, τη θυσία του ταύρου και τις νεκρικές σπουδές με το αίμα του θυσιασμένου ζώου αντιστοίχως. Τα απεικονιζόμενα μουσικά όργανα σηματοδοτούν δύο βασικές εκφάνσεις του μινωικού μουσικού οργανολογίου: Την επτάχορδη λύρα και τον δίαυλο.

Ο Σ. Πετράκης θα αυτοσχεδιάσει μπροστά στη λίθινη σαρκοφάγο χρησιμοποιώντας τρία βασικά μουσικά όργανα της Κρήτης, τη λύρα, το λαγούτο και τη μαντούρα, σε μία επίκληση του χαμένου μινωικού ήχου, μέσα στον "οίκο των Μουσών".

Δευτέρα 25 Ιουλίου 18:30 έως 19:30 - Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αίθουσα ΧΙΙ ("Ο κόσμος των νεκρών"), Στέλιος Πετράκης, κρητική λύρα, λαγούτο, μαντούρα Κρήτη.

Το πρόγραμμα

*Δευτέρα 25 Ιουλίου 18:30-19:30: Λύρα, λαούτο, μαντούρα Κρήτης - Στέλιος Πετράκης.

*Τετάρτη 27 Ιουλίου 18:30-19:30: Βιολοντσέλο, Ίσις Μουζά.

*Τετάρτη 3 Αυγούστου 18:30-19:30: Φλάουτο, βιολί: Λίρα Μπαμπαλετάκη, Αναστασία Παπαναστασίου.

*Τετάρτη 10 Αυγούστου: 18:30-19:30: Παραδοσιακά κρουστά Κρήτης, Γιάννης Χαρκούτσης.

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια