Πολιτισμός

Βιβλίο για τον Ελ. Βενιζέλο θα παρουσιαστεί στις 29 Ιουλίου στα Χανιά

Η παρουσίαση του συλλογικού τόμου "Ελευθέριος Βενιζέλος. Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του: ιδεολογικές αφετηρίες και επιρροές", θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Χανιά, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.

Ο τόμος αποτελεί συνέκδοση του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" και του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα, την παρουσίαση θα κάνουν η Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και καθηγήτρια του Παντείου πανεπιστημίου, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας και καθηγητής της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια του Παντείου και πρώην βουλευτής και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής του Οικονομικού πανεπιστημίου και πρώην υπουργός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο συλλογικός τόμος αποτελεί μια προσπάθεια να αναδειχθούν η θεωρητική συγκρότηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι ιδεολογικές αντιλήψεις του, τα φιλοσοφικά ρεύματα που τον επηρέασαν από τη νεότητά του και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ιδεολογικό οπλοστάσιο του πολιτικού Βενιζέλου θεμελιώνεται σε μια επεξεργασμένη ιδεολογική ταυτότητα, και στην ικανότητά του να συνδυάζει τις ποικίλες ιδεολογικές επιρροές, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις εκάστοτε ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στον ελληνικό χώρο.

Σχόλια