Πολιτισμός

Με 5000 επισκέπτες ολοκληρώθηκε το πρώτο ταξίδι Λόγου και Τέχνης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου, με τον τίτλο "Ταξιδεύοντας… Ισπανία", καθώς περίπου 5.000 επισκέπτες παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη και την αγαπημένη χώρα του πολυταξιδεμένου συγγραφέα.

Στο φεστιβάλ, που διοργάνωσε το μουσείο Καζαντζάκη και έθεσε υπό την αιγίδα της η ισπανική πρεσβεία, πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου, στο Ηράκλειο και στην Μυρτιά, σχεδιάστηκαν είκοσι πρωτότυπες εκδηλώσεις, με οδηγό τον ιδιαίτερο «καζαντζακικό» λόγο.

Επίσης διαβάσθηκε δημόσια το βιβλίο του για την Ισπανία και οι συμμετέχοντες περπάτησαν στις γειτονιές του χωριού, που είχαν μετατραπεί σε υπαίθριες εκθέσεις, με θέματα που ανέδειξε ο μεγάλος συγγραφέας.

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν καθημερινά χοροθεατρικά δρώμενα, αλλά και τις βραδινές κεντρικές εκδηλώσεις στην πλατεία του μουσείου, ενώ οι μικροί επισκέπτες έπαιξαν και δημιούργησαν σε ειδικές ενότητες που είχαν οργανωθεί για παιδιά.

Επίσης, οι επισκέπτες μπόρεσαν παράλληλα να δουν και τη θεματική έκθεση του μουσείου με πρωτότυπο υλικό που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη στη συγγραφή του βιβλίου του «Ταξιδεύοντας Ισπανία».

Σύμφωνα με τους οργανωτές επρόκειτο για μια ξεχωριστή «συνάντηση» Κρήτης και Ισπανίας, που μετέφερε μικρούς και μεγάλους στον χώρο, την ιστορία και τους ανθρώπους της Ιβηρικής χερσονήσου, ξεδιπλώνοντάς τους την ψυχή της χώρας αυτής μέσα από την τέχνη, τον λόγο, τη μουσική, τον χορό, το παιχνίδι αλλά και τη γαστρονομία.

Το φεστιβάλ χαρακτηρίσθηκε ως μία πρωτότυπη γιορτή πολιτισμού, που στόχος του μουσείου Καζαντζάκη είναι να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός, αναδεικνύοντας τα ταξιδιωτικά βιβλία του κορυφαίου δημιουργού, αλλά παράλληλα να αποτελέσει, στην ενδοχώρα του νομού, έναν πυρήνα συνάντησης πολιτισμών, μέσω του οικουμενικού λόγου του Καζαντζάκη.

«Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στο φεστιβάλ οι μικροί εθελοντές του χωριού, που με πραγματικό ζήλο ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους, στη διευκόλυνση της προσέλευσης των επισκεπτών, όσο και της πραγματοποίησης των παράλληλων εκδηλώσεων, όπως και όλοι όσοι οικονομικά και εθελοντικά συνέδραμαν την τόσο άψογη διεκπεραίωσή του» τόνισαν τέλος οι οργανωτές του.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες καθώς και με χορηγία του Ηρακλειώτικης καταγωγής επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη, αλλά και πλήθους φίλων και υποστηρικτών του μουσείου.

Σχόλια