Πολιτισμός

Επανέρχονται τα "ξεχασμένα" βραβεία Ν.Καζαντζάκης

Πολιτιστική "επίθεση" -επιστροφή στα παλιά από τη Λότζια, με διπλό χτύπημα! Στο Δήμο Ηρακλείου αποφάσισαν να επαναφέρουν από φέτος το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης", που είχε μπει στον "πάγο" την τελευταία πενταετία.

Παράλληλα ξεκίνησαν διαδικασίες επανασύστασης και του έτερου "ξεχασμένου" βραβείου "Ηθικής Τάξεως" - ενός βραβείου που είχε πρωτοθεσπιστεί το 2003 αλλά είχε σύντομο, ολιγόχρονο και ασταθή κύκλο ζωής... Το βραβείο "Ν. Καζαντζάκης", που απονεμήθηκε τελευταία φορά το 2011, θεσπίζεται εκ νέου και θα απονέμεται όχι κάθε χρονιά αλλά ανά 2ετία.

Με αφορμή την επαναφορά του συγκεκριμένου βραβείου, αλλά και την επανασύσταση του βραβείου "Ηθικής Τάξεως", που είχε θεσπιστεί το 2003 επιβραβεύοντας τότε δημότες ή και φορείς όπως τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού για το ήθος και την αρετή, καθώς και για τις υψηλές επιδόσεις τους στον τομέα των ενασχολήσεών τους, ο δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε τη σημασία που δίδει η δημοτική Αρχή στον τομέα του Πολιτισμού.

«Αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον Πολιτισμό, που αποτελεί την ταυτότητά μας και είναι φορέας αξιών και ελπίδων για το παρόν και το μέλλον μας, προετοιμάσαμε τη διαδικασία για την απονομή του βραβείου "Ν. Καζαντζάκης" - βραβείο που θα δίδεται σε σημαντικές προσωπικότητες του Πολιτισμού, ως ένα "ευχαριστώ" για την προσφορά τους στον τόπο μας. Θα ακολουθήσει και το επίσης σημαντικό βραβείο "Ηθικής Τάξεως" του Δήμου Ηρακλείου (που είχε απονεμηθεί το 2003 και το 2006). Ήδη προετοιμάζουμε τις διαδικασίες και γι' αυτό», δήλωσε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Η ιστορία του βραβείου "Ν. Καζαντζάκης"

Το βραβείο "Ν. Καζαντζάκης" απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1977 και εμπνευστής του ήταν ο επί πολλά έτη δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης. Στο πέρασμα των χρόνων το βραβείο έλαβαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι Γιώργης Μανουσάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης (ποιητές), Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης (φιλόλογοι), Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός (συνθέτες), Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκις (ζωγράφοι), Νίκος Γιανναδάκης (έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης), Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), κ.ά. Σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου επαναφέρει το βραβείο "Ν. Καζαντζάκης" με την απονομή του ανά διετία.

Το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: ο πρώτος για τα Γράμματα, ο δεύτερος για τις Καλές Τέχνες, ο τρίτος για τη Δημιουργική Μουσική, ο τέταρτος για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, και ο πέμπτος σε Μελέτες αναφερόμενες στο Έργο και τη Ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Έπαθλο 3.000 ευρώ: Κατάθεση υποψηφιοτήτων ως τις 12 Αυγούστου

Φέτος, με την επαναφορά του, το βραβείο θα απονεμηθεί για τον πέμπτο κύκλο ("Μελέτες αναφερόμενες στο Έργο και τη Ζωή του Νίκου Καζαντζάκη"), στον οποίο δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας και τόπου για τον υποψήφιο μελετητή - μπορεί να απονεμηθεί σε Κρήτες και μη. Το ύψος του χρηματικού ποσού που συνοδεύει το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Η επιτροπή θα δέχεται υποψηφιότητες που θα κατατεθούν σε αυτήν, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δήμος Ηρακλείου (για το βραβείο "Ν. Καζαντζάκης"), Αγίου Τίτου 1, Τ.Κ. 71.202, Ηράκλειο, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση email: kostasbournazakis@hotmail.com. Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν βιογραφικό σημείωμα, βιβλιογραφικά στοιχεία και 3 αντίτυπα της έκδοσης του υποψηφίου (ή των εκδόσεών του) περί Καζαντζάκη. Τα αντίτυπα αυτά θα κατατίθενται στην ως άνω ταχυδρομική διεύθυνση. Η επιτροπή θα δέχεται υποψηφιότητες έως και τις 12 Αυγούστου 2016, και θα παραδώσει το πρακτικό της στο Δημοτικό Συμβούλιο έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016.

Στη συνεχεία, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου θα προχωρήσει στη λήψη απόφασης για το πρακτικό της επιτροπής, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία που θα γίνει η απονομή του βραβείου. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί μια σημαντική λεπτομέρεια. Η επιτροπή έχει τη δυνατότητα, την ευχέρεια, να προτείνει προς βράβευση πρόσωπο (ή πρόσωπα), που η ίδια θα κρίνει άξια για το βραβείο "Ν. Καζαντζάκης", χωρίς οι ίδιοι να έχουν καταθέσει υποψηφιότητα γι' αυτό!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια