Πολιτισμός

Ο Δον Κιχώτης των Φαναριών στο Ταξιδεύοντας…

Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το Μουσείο Καζαντζάκη παρουσιάζουν το έργο του Γιάγκου Ανδρεάδη «Ο Δον Κιχώτης των φαναριών». Την Παρασκευή 15 Ιουλίου στην πλατεία του Μουσείου Καζαντζάκη.

«Ο Δον Κιχώτης των φαναριών». Με αφορμή τα τετρακόσια χρόνια από τον θάνατο του Θερβάντες και στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…» που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων και υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας, το Κέντρο Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου κατηφορίζει στο Ηράκλειο και παρουσιάζει το έργο «Ο Δον Κιχώτης των Φαναριών».

Ένας από τους εκατομμύρια θαυμαστές της δημιουργίας του Θερβάντες «Δον Κιχώτης» υπήρξε και ο Τσε Γκεβάρα. Ο πιο εμβληματικός επαναστάτης του 20ου αιώνα κουβαλούσε πάντα μαζί του ένα αντίτυπο του «Δον Κιχώτη» και ταυτιζόταν με τον «Ιππότη της ελεεινής μορφής»  στα προσωπικά και τα πολιτικά κείμενά του.Η συνάντηση αυτή ανάμεσα στον ιππότη και τον γκουεριγιέρο έχει από καιρό  καταστεί ένα παγκόσμιο σύμβολο που μαγνητίζει τους πιο σημαντικούς δημιουργούς και ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.  

Το κείμενο του Κιχώτη, τα ημερολόγια και οι βιογραφίες του Τσε, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, δένονται με τον χορό και την κιθάρα του ισπανικού  φλαμένκο, καθώς και με την ελληνική τέχνη του θεάτρου  σκιών, δραματοποιώντας από διαφορετικούς αλλά συγκλίνοντες δρόμους τα μεγάλα θέματα της περιπλάνησης, της ουτοπίας  και της εξέγερσης.

Συντελεστές:      

Κείμενο - σκηνοθεσία:Γιάγκος Ανδρεάδης


Χορογραφία φλαμένγκο:Νατάσσα Ντέκα


Μουσική σύνθεση - κιθάρα φλαμένγκοΣπύρος Καρβέλας


Βοηθός σκηνοθέτης: Κώστας Μητράκας

Παίζουν:  Τζωρτζίνα Κώνστα, Αργυρώ Λογαρά, Εβίτα Λύκου, Κώστας Μητράκας, Γιάννης Χαρμπάτσης, Διονύσης Χριστόπουλος

Πληροφορίες:

Τόπος: Πλατεία Μουσείου Καζαντζάκη

Ημέρα: Παρασκευή 15 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 21:30

Είσοδος Ελεύθερη

Σχόλια