default-image

Κ.Ρουγγέρη: Με τα μάτια των παιδιών όλα γίνονται εύκολα

Κρήτη
Κ.Ρουγγέρη: Με τα μάτια των παιδιών όλα γίνονται εύκολα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακά, ονειρικά, πολύχρωμα, φανταχτερά κοστούμια. Καταπληκτικά, παραμυθένια, φανταστικά σκηνικά που κινούνται. Εικόνες και χρώματα, φαντασία, σκέρτσο αναμειγνύονται με μια ονειρεμένη μουσική σ' ένα υπέροχο δίωρο ταξίδι που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Η Κάρμεν Ρουγγέρη επισκέπτεται αυτές τις μέρες το νησί μας για να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό εγχείρημα: τη διασκευή του "Κουρέα της Σεβίλλης" σε παιδικό θεατρικό έργο. Αν και παράτολμο, το έργο που ανέβηκε τον περασμένο χειμώνα στην Αθήνα στέφθηκε από τεράστια επιτυχία. Όπως λέει και η ίδια η ηθοποιός άλλωστε, «όταν βλέπεις με τα μάτια των παιδιών, τότε όλα γίνονται εύκολα».

Συνέντευξη στη Μαρία Αγαπάκη

- Τα κοστούμια της παράστασης είναι εκπληκτικά και τα σκηνικά άκρως εντυπωσιακά. Μιλήστε μας γι' αυτά...

«Το εικαστικό μέρος μιας παράστασης που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει να είναι άρτιο. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με τη Χριστίνα Κουλουμπή, η οποία πάντα μαγεύει με τη δουλειά της. Χάρη στη Χριστίνα Κουλουμπή οι παραστάσεις μας έχουν ταυτότητα. Στην περίπτωση του "Κουρέα της Σεβίλλης" το σκηνικό της αποτελείται από παραμυθένια σπιτάκια που χορεύουν κάτω από την υπέροχη μουσική του Τζοακίνο Ροσίνι, ενώ τα κοστούμια, πολύχρωμα, με χιούμορ και άρωμα εποχής, χαϊδεύουν κυριολεκτικά τα μάτια μικρών και μεγάλων».

-  Πόσο δύσκολη είναι η διασκευή ενός γνωστού θεατρικού έργου, που έγινε μάλιστα πασίγνωστο ως όπερα, για παιδιά;

«Είναι πολύ δύσκολο σίγουρα, γιατί όταν καταπιάνεσαι με τόσο σπουδαία έργα πρέπει να είσαι προσεκτικός και, όταν μάλιστα απευθύνεσαι στα παιδιά, η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Από την άλλη μεριά, ξεκινάς με ένα γερό κείμενο και με ονειρεμένη μουσική. Έχεις σπουδαία υλικά στα χέρια σου. Αν δουλέψεις λοιπόν με τον ανάλογο σεβασμό και αν προσπαθείς την ώρα που φτιάχνεις την παράσταση να βλέπεις με τα μάτια των παιδιών, τότε όλα - για μένα τουλάχιστον - γίνονται εύκολα».

-  Είναι πιο απαιτητικό κοινό τα παιδιά ή οι ενήλικες;

«Τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό κοινό. Αν δεν τα κερδίσεις, δεν τα καθηλώνεις. Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα».

-  Το στερεότυπο θέλει τους Έλληνες να μην είμαστε θεατρόφιλοι. Οι παραστάσεις, όμως, είναι πάντα sold out. Πείτε μας το μυστικό της επιτυχίας...

«Πιστεύω ότι μας τιμά ο κόσμος γιατί τον τιμάμε και εμείς. Στη ζωή ό,τι δίνεις παίρνεις, το ίδιο και στο θέατρο».

- Με ποιο τρόπο μπορεί να απαντήσει στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής ένα έργο του 18ου αιώνα;

«Τα κλασικά έργα έχουν αντέξει στο χρόνο, γιατί πάντα κάτι έχουν να πουν. Τα σύγχρονα τα βιώνουμε. Δεν είναι υπέροχο να μπορούμε να ταξιδέψουμε για λίγο στα χρόνια τα παλιά μέσα από ένα παραμύθι;».

- Έρχεστε σχεδόν κάθε χρόνο στην Κρήτη. Είμαστε θεατρόφιλοι; Τι εντυπώσεις έχετε από το κοινό του νησιού;

«Εδώ και 21 χρόνια έρχομαι κάθε χρόνο στη χιλιοαγαπημένη μου Κρήτη. Είναι ένα υπέροχο κοινό οι Κρητικοί και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί πάντα μας τιμούν».

- Ποιος είναι ο πιο ξεχωριστός καλοκαιρινός χώρος στον οποίο έχετε πρωταγωνιστήσει;

«Σαν ηθοποιός έχω παίξει σε όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, αλλά και σε όλους τους αυτοσχέδιους ανοικτούς χώρους. Κάθε ένα έχει τη χάρη του. Αν το κοινό είναι καλό, τότε δεν ξέρω πώς γίνεται και ομορφαίνει ακόμη και μια αυλή σχολείου».

- Μπορείτε να μας αποκαλύψετε ένα μικρό μυστικό της παράστασης;

«Όχι. Τα μυστικά είναι ωραίο να παραμένουν μυστικά. Μόνο τότε έχουν ενδιαφέρον».

- Τι μηνύματα περνάει ο "Κουρέας της Σεβίλλης" στα παιδιά;

«Και τα μηνύματα μου αρέσει να παραμένουν μυστικά. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σίγουρα τα παιδιά φεύγουν από την παράστασή μας χαρούμενα, με γεμάτη ψυχούλα και με λαχτάρα να ξαναπάνε στο θέατρο».

- Ποια είναι η πιο χαριτωμένη ατάκα που ακούσατε από παιδί;

«Την τελευταία ατάκα την άκουσα από ένα 7χρονο αγόρι: "Όταν μεγαλώσω θα γίνω και εγώ κουρέας, να λύνω τα προβλήματα του κόσμου"».

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Παραστάσεις θα δοθούν:

* Την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία.

* Το Σάββατο 16 Ιουλίου στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας.

* Την Κυριακή 17, τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιουλίου στο Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο.

* Την Τετάρτη 20 Ιουλίου στο Θέατρο "Ερωφίλη" στο Ρέθυμνο.

* Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Ιουλίου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά.

Η ώρα έναρξης των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της περιοδείας είναι στις 9 το βράδυ, ενώ οι τιμές εισιτηρίων κατ' άτομο είναι 10 ευρώ, γενική είσοδος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News