Πολιτισμός

Τρεις αθάνατες φωνές ..ξαναζωντανεύουν για τους Κρητικούς

Μουσικό αφιέρωμα στους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Στέλιο Καζαντζίδη και Νίκο Ξυλούρη θα πραγματοποιηθεί αυτή τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, και ώρα 9:30 το βράδυ, στο κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης" του Ηρακλείου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μουσική παράσταση της Άννας Μπιθικώτση και συναυλία, με τη διοργάνωση του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, για τη στήριξη-δημιουργία του Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο.

Η Άννα Μπιθικώτση, κόρη του αξέχαστου λαϊκού βάρδου Γρηγόρη Μπιθικώτση, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου Ρίτσα Καλογεροπούλου, η Λένα Χατζηγεωργίου, μαέστρος της Μικτής-Παιδικής & Νεανικής Χορωδίας Π.Ε. Ηρακλείου, και ο τραγουδιστής Σωτήρης Δογάνης, παρουσίασαν χθες αναλυτικά τη μουσική παράσταση.

Συγκεκριμένα η λογοτέχνις Άννα Μπιθικώτση ανέφερε ότι «στη συναυλία θα παρουσιάσουμε τρεις μύθους: τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Νίκο Ξυλούρη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και το Δήμο Ηρακλείου για τη στήριξή τους, καθώς επίσης το Λύκειο Ελληνίδων που θα χορέψει τραγούδια των αξέχαστων τραγουδιστών, τη χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου που θα συνοδεύσει τους τραγουδιστές μας στη συναυλία, όπως επίσης και τη Λαϊκή Ορχήστρα Μπιθικώτση. Προσκαλούμε τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια αυτή που γίνεται για ιερό σκοπό».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου Ρίτσα Καλογεροπούλου δήλωσε: «Προσκαλούμε τον κόσμο να στηρίξει τη συναυλία ώστε να ενισχύσουμε ένα ιερό σκοπό που είναι η δημιουργία του Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο».

Το μουσικό αφιέρωμα

Οι τρεις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης και Νίκος Ξυλούρης, μέσα από το σενάριο που συνέγραψε η λογοτέχνις Άννα Μπιθικώτση, μια νύχτα που "πήραν άδεια" από τις Πύλες του Παραδείσου, σεργιανούν με ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα στη Γη, για να συναντήσουν τραγούδι το τραγούδι, μνήμη τη μνήμη, τη ζωή τους όλη...

Επτά καλλιτέχνες, δύο χορωδίες, τρία χορευτικά σύνολα και έξι μουσικοί επί σκηνής, σε μια παράσταση υψηλής αισθητικής με αφορμή τη σκυταλοδρομία αλληλεγγύης και στήριξης για το Παιδικό χωριό SOS Ηρακλείου.

Η Άννα Μπιθικώτση, που ξεχωρίζει για το ταλέντο και την προσωπική της γραφή, συνυπάρχει επί σκηνής μέσα από τις λυρικές αφηγήσεις της με τον Ηλία Κλωναρίδη, έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές, αλλά και με δύο εξίσου σημαντικούς σύγχρονους ερμηνευτές: τον εξαίρετο Σωτήρη Δογάνη και τον Γιάννη Κρητικό (από το "Your Face Sounds Familiar") στους δρόμους της κοινής αισθητικής και του ονείρου. Μαζί τους τραγουδούν η Αντιγόνη Μπούνα και η Ιωάννα Καρανίκα. Στις δραματοποιημένες αφηγήσεις συμμετέχει η ηθοποιός-σκηνοθέτιδα Σοφία Δερμιτζάκη.

Η Λαϊκή Ορχήστρα Μπιθικώτση, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Στρατηγού, η Μικτή-Παιδική & Νεανική Χορωδία Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου και τα Χορευτικά Σύνολα του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, συνδέοντας γλυκά εποχές, ήχους και συναισθήματα.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τραγούδια που ταξίδεψαν στην αθανασία...

Δεκάδες πρόσωπα σε όλους τους ρόλους μιας μουσικής παράστασης συστήνουν μαζί ένα μουσικό δρώμενο, μέσα από τραγούδια που ταξίδεψαν στην αθανασία ο Γρηγόρης, ο Στέλιος και ο Ψαρονίκος, ντυμένα περίτεχνα και ευρηματικά με ιστορικές μνήμες και προβολή ντοκουμέντων από τη ζωή και το έργο τους.

Ερμηνεύουν οι τραγουδιστές: Ηλίας Κλωναρίδης, Σωτήρης Δογάνης, Γιάννης Κρητικός, Αντιγόνη Μπούνα και Ιωάννα Καρανίκα.

Συντελεστές:

* Άννα Μπιθικώτση: Δραματοποιημένη αφήγηση, σενάριο και επιμέλεια.

* Λαϊκή Ορχήστρα Μπιθικώτση, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Στρατηγού.

* Μικτή-Παιδική και Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου.

* Σοφία Δερμιτζάκη: Ηθοποιός-σκηνοθέτις.

* Χορευτικά Σύνολα του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου.

* Αθηνά Αβούρη: Σκηνοθεσία παράστασης, επιμέλεια video προβολής.

Σχόλια