Πολιτισμός

«Χωρικά ύδατα» από την Λιάνα Ψαρολογάκη

Η εικαστικός και αρχιτέκτων Λιάνα Ψαρολογάκη παρουσιάζει την τοποειδική εγκατάσταση Χωρικά Ύδατα (Spatial Sea)  στο χώρο της Πύλης Αγίου Γεωργίου από 11 έως 18 Ιουλίου.

Το έργο είναι μια εφήμερη εικαστική παρέμβαση με φως, που στόχο έχει να δημιουργήσει την αίσθηση του νερού χωρίς την παρουσία του ίδιου του στοιχείου, επιχειρώντας έτσι στην πρόκληση της αντιληπτικής ικανότητας του κοινού. Οι επισκέπτες καλούνται να βιώσουν την τοπολογία μιας νέας χωρικής πραγματικότητας που δημιουργούν οι ίδιοι, μέσα από τη βιωματική ανάγνωση μιας άυλης αρχιτεκτονικής γλώσσας που πλάθεται από τόπο και χώρο.

Η εγκατάσταση εκτείνεται στο εσωτερικό του χώρου της Πύλης και αποτελείται από δύο μέρη, ένα στατικό και ένα διαδραστικό. Το πρώτο τμήμα καταλαμβάνει τμήμα την ενδιάμεσης  προς τον θόλο στοάς, και χρησιμοποιεί ένα στρώμα φωτο-ανακλαστικού υλικού (Mylar) το οποίο καλύπτει την επιφάνεια του κύριου μέρους του πατώματος της στοάς. Η χρήση κατάλληλου ελαστικού υποστρώματος και φωτισμού LED επιτρέπει τη διαδραστική εναλλαγή και συνεχείς αντανακλάσεις του φωτός στις επιφάνειες του χώρου καθώς οι επισκέπτες κινούνται, εισέρχονται και εξέρχονται. Το δεύτερο τμήμα του έργου καταλαμβάνει το θόλο και αποτελείται από μία συναρμογή προγραμματισμένη ώστε να δημιουργεί έναν κυκλικό δίσκο φωτός κεντρικά στο πάτωμα του χώρου, που αποδίδει την εντύπωση νερού, και ο οποίος εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται σταδιακά και περιοδικά. Οι επισκέπτες άλλοτε λούονται στους κυματισμούς του άυλου ύδατος και άλλοτε παρακολουθούν ψήγματα αντανάκλασης να εμφανίζονται μέσα  στο σκότος.

Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση του τόπου,  το έργο της Λιάνας Ψαρολογάκη δημιουργεί μια νέα χωρικότητα που προσφέρει πολλαπλές αναγνώσεις στο θεατή, τον οποίο προσεγγίζει σαν ψυχοσωματική μονάδα που εντάσσεται και συμβάλλει στη δημιουργία του χώρου. Η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή στο κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας της Πύλης και η καλλιτέχνης θα είναι διαθέσιμη για ανοιχτή συζήτηση στο χώρο του έργου καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

Η Λιάνα Ψαρολογάκη είναι εικαστικός, αρχιτέκτονας μηχανικός, και ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, και ζει, εργάζεται και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στη Μ. Βρετανία. Κατέχει -ως μία από τις νεότερες ακαδημαϊκούς- τη θέση επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Suffolk όπου διευθύνει το Τμήμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Καλλών Τεχνών. Είναι διπλωματούχος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. του ΕΜΠ, και κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο εξειδίκευσης με άριστα στις Καλές Τέχνες (κατεύθυνση Γλυπτικής και Εγκαταστάσεων) από το Πανεπιστήμιο UCA στο Kent της Μ. Βρετανίας. Το 2015 ολοκλήρωσε τη διατομεακή διδακτορική διατριβή για το Πανεπιστήμιο του Brighton με τίτλο «Πέραν του Υλικού: Η Οντολογία της Εμβαπτιστικής Εμπειρίας του Χώρου» ("Beyond the Physical Threshold: enfolding the Ontology of Immersive Experience») έχοντας λάβει δυο υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο UCA της Μ. Βρετανίας.

Η Λιάνα Ψαρολογάκη είναι συγγραφέας του δοκιμίου με τίτλο «Προς μια γενομενολογική προσέγγιση: Το βίωμα ως χωροχρονικό γεγονός» ("Towards Genomenology: The Lived Experience as an Input - Output Spatiotemporal Event") στο βιβλίο New Spatial Approaches, New Techniques and Theory in Contemporary Arts, (DAKAM, 2014) και του ερευνητικού άρθρου με τίτλο «Η Συνδιαστική Σύνθεση ως Παιδαγωγική Μέθοδος Καλών Τεχνών και Σχεδιασμού: Μελέτη της περίπτωσης ενός κύβου» ("Conjunctive Synthesis As An Interdisciplinary Pedagogical Method For Art And Design - A Cube") στο International Journal of Arts and Sciences 7 (3) 2014. Για την παρουσίαση της στο 10o διεθνές συνέδριο Arts in Society στο Imperial College του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Διδακτορικού Ερευνητή. Η τελευταία της δημοσίευση στο περιοδικό International Journal of Arts Theory and History 11 (3) έχει τίτλο «Θεώρηση της Οντολογίας του Εμβαπτιστικού Χώρου σε Συνάρτηση με τον Τόπο» ("A Theory on the Ontology of Site-Reliant Immersive Environments") ενώ η ίδια είναι αναπληρώτρια συντάκτρια για τον εκδοτικό οίκο Common Ground με βάση το Illinois.

Το εικαστικό έργο της Λιάνας Ψαρολογάκη πραγματεύεται την αντιληπτική ικανότητα του ατόμου στο χώρο και μέσα από άυλα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως το φως και ο ήχος δημιουργεί ατμοσφαιρικά περιβάλλοντα και χωρικές εγκαταστάσεις συχνά μεγάλης κλίμακας που απαντούν σε κτίσματα ιστορικής ή πολιτισμικής σημασίας. Έχει στο ενεργητικό της ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ατομική της έκθεση με τίτλο "Cryptopology" που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2014 στο Λονδίνο, προβλήθηκε από την Guardian και άλλα βρετανικά μέσα, ενώ έργο της συμπεριλαμβάνεται στις Μόνιμες Συλλογές Ι του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Ελαιουργείον, στο Δρομόνερο Χανίων.

Σχόλια