Πολιτισμός

Οι Δρώντες Επί Σκηνής ανεβάζουν το Μεγάλο μας Τσίρκο

Θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έγραψε ιστορία όταν ανέβηκε μεσούσης της δικτατορίας από τον θίασο Καρέζη - Καζάκου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Ένα αλληγορικό έργο που διηγείται την ιστορία και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού κράτους από τον ερχομό του Όθωνα το 1833 μέχρι την Κατοχή. Μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του '40 και το -τότε- σήμερα. Σκοπός ήταν να παραπλανήσει τη λογοκρισία της Χούντας αλλά και να περάσουν μηνύματα αφύπνισης στον ήδη αγανακτισμένο ελληνικό λαό.

Η ιδέα για το ανέβασμα του έργου ανήκε στο θιασαρχικό ζεύγος, που για πρώτη φορά την άνοιξη του 1972 σκέφτηκαν ν' ανεβάσουν ένα έργο, που σύμφωνα με την Τζένη Καρέζη έπρεπε «να είναι κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, να κλείνει μέσα του πολύ ρωμιοσύνη…  να μιλήσουμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες… και πάνω απ' όλα για ομορφιά. Για την ομορφιά αυτού του λαού, που δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται, να προδίδεται, να πιστεύει και να συνεχίζει τον αγώνα του, διατηρώντας τις ρίζες του αναλλοίωτες αιώνες τώρα».

Σήμερα την ίδια ιστορία διαχρονικά θα ανεβάσει η Δημοτική Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Δρώντες επί Σκηνής», οι οποίοι θα περάσουν το δικό τους μήνυμα αφύπνισης μετά από 44 χρόνια, για να θυμίσουν την ομορφιά του λαού που δεν παύει να παλεύει, να προδίδεται και να συνεχίζει να αγωνίζεται.  

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ευαγγελία Μαρκοπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ: 

Βαγιού Κατερίνα

Βλάχος Δημήτρης

Δερμιτζάκης Ζαχαρίας

Εργαζάκης Βασίλης

Κανδηλιέρη Ιωάννα

Κατεργιαννάκη Μαρίνα

Μακρογιαννάκης Γιάννης

Μανδελένης Αντώνης

Νεοπούλου Ελευθερία

Σμυρνάκης Μανώλης

Σταυρίδης Θεόδωρος

Στρατάκη Ανδρομάχη

Ταμπακάκης Νίκος

Τερζάκης Γιάννης

Χαραλαμπάκη Μαρία

Συμμετέχει η Δημοτική Χορωδία με Χοράρχη την Αργυρώ Ρέππα.

Μουσική διδασκαλία - Διευθυνση ορχήστρας:

· Σακαβέλης Νίκος,

· Μαρίνη Σταυρούλα

Τραγουδιστές:

Κατζιλάκης Γιάννης,  Κόνιαλης Παναγιώτης, Πλευράκης Μαρίνος, Ρέππα Αργυρώ

Μουσικοί:

· Σακαβέλης Νίκος ( μπουζούκι)

· Πλευράκης Μαρίνος ( λύρα)

· Αποστολάκης Θανάσης ( ούτι, λύρα)

· Πασχαλίδης Γιώργος ( λαούτο)

· Κυπαράκης Βασίλης ( Κρουστά)

· Σακαβέλης Λίνος ( κιθάρα)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 και ώρα 20:30 μ.μ. στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 στο Θραψανό και ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στο Καστέλι.

Σχόλια