default-image

Στις Αρχάνες οι Ευμενίδες του Αισχύλου (video)

Πολιτισμός
Στις Αρχάνες οι Ευμενίδες του Αισχύλου (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ερασιτεχνική ομάδα χορού Εχταγή παρουσιάζει την τραγωδία του Αισχύλου «Ευμενίδες» (μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης), Σάββατο 16, Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο πέτρινο θέατρο στο Φουρνί (Κάτω Αρχάνες), με ελεύθερη είσοδο.

Ένα θεατρικό έργο επιλέγει να παρουσιάσει φέτος η Εχταγή, σε συνεργασία με επαγγελματίες ηθοποιούς. Αυτή τη φορά, η έρευνα της ομάδας επικεντρώθηκε στις φόρμες του αρχαίου θεάτρου και την απόδοσή τους μέσα από τον σύγχρονο χορό και το θέατρο. Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε για το ιδιαίτερο θεματικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, τις πολλαπλές αναγνώσεις για τις οποίες προσφέρεται και τις σύγχρονες προβολές του που η ομάδα θέλησε ν' αναδείξει.

Έτσι, η συγκεκριμένη απόδοση του έργου προκύπτει ως αποτέλεσμα της γνώριμης μεθόδου εργασίας της ομάδας, που συνδυάζει θεωρητική και πρακτική έρευνα με τη σκηνοθετική και χορογραφική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Τσακιρέλη. Παίζουν οι ηθοποιοί  Νικολής Αβραμάκης (Ορέστης), Νίκος Αξιώτης (Απόλλωνας), Κατερίνα Ζουρίδη (Αθηνά) και Αντώνης Περαντωνάκης (Προφήτις). Συνδυάζοντας την όρχηση, το τραγούδι και  την υποκριτική, τον χορό των Ερινύων ερμηνεύουν οι Μαρία Αρκουλή, Ιωάννα Βασσάκη, Νεφέλη Ζαχαροπούλου, Θεοδώρα Κοκκινίδη, Μάνος Κοκκινίδης, Νικόλας Λεβεντάκης, Σόφη Πανέρη, Ρούλα Σαμιωτάκη, Ειρήνη Σκουρτανιώτη, Αργυρώ Σμαραγδάκη και Θοδωρής Σούκας,. Μουσική για την παράσταση έγραψε ο Ισίδωρος Παπαδάκης. Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μαρία Αλεξάκη (φλάουτο), Μαρία - Λουίζα Θεολογίτη (πιάνο & τσέλο), Ισίδωρος Παπαδάκης (τσέλο & looper), Κωνσταντίνα Κωστίκου (λύρα με συμπαθητικές χορδές), Χάρης Σουλτάτος (κρουστά). Η διδασκαλία των χορικών και η φωνητική εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν από τη Μυρτώ Γεωργιάδου. Ο Κωστής Κυριακάκης σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης, ενώ το τρέιλερ και την αφίσα επιμελήθηκε ο Νικόλας Λεβεντάκης. Κατά την διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια θεατρικού αυτοσχεδιασμού και ορθοφωνίας από την Κατερίνα Ζουρίδη, καθώς και εργαστήρια ιστορίας θεάτρου και ποιητικού λόγου από τον Αντώνη Περαντωνάκη.

«ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» - Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ακολουθώντας τις τραγωδίες «Αγαμέμνων» και «Χοηφόροι», οι «Ευμενίδες» είναι το τρίτο μέρος της «Ορέστειας» του Αισχύλου, της μοναδικής αρχαίας τριλογίας που σώζεται ολόκληρη κι η οποία πραγματεύεται την τραγική διαδρομή του Ορέστη από τη μητροκτονία στη λύτρωση.

Στις «Ευμενίδες», ο Ορέστης καταδιώκεται από τις Ερινύες για τον φόνο της μητέρας του, Κλυταιμνήστρας, και του εραστή της, Αίγισθου. Καταφεύγει ικέτης στους Δελφούς, όπου τον προστατεύει ο Απόλλωνας και τον παραπέμπει στην θεά Αθηνά, η οποία ιδρύει τον θεσμό του δικαστηρίου. Ο Ορέστης δικάζεται στον Άρειο Πάγο και αθωώνεται, προκαλώντας την οργή των Ερινύων που είναι έτοιμες να ξεσπάσουν ρημάζοντας την πόλη. Η Αθηνά με λόγια παρηγορητικά καταφέρνει να εξευμενίσει τις Ερινύες, μετατρέποντάς τις σε Ευμενίδες, προστάτιδες της πόλης.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΕΧΤΑΓΗ

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2014, συντονίζεται από τον Κωνσταντίνο Τσακιρέλη και αποτελείται απο νέους ανθρώπους με εμπειρία στον χορό, που έχουν την επιθυμία να εκφράσουν τον έρωτά τους γι' αυτή την τέχνη. Στην κρητική διάλεκτο, εχταγή σημαίνει επιθυμία! Αυτό που προσπαθούμε συλλογικά να καταφέρουμε στην Εχταγή, είναι να πραγματοποιούνται παραστάσεις και δρώμενα, σε συνεργασία με αξιόλογους καλλιτέχνες, δημιουργούς κι ερμηνευτές. Τα έργα της ομάδας προσφέρονται με προαιρετικό αντίτιμο και ο χαρακτήρας της είναι καθαρά μη κερδοσκοπικός.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

- An Asch Meal - βίντεο, 2016, σύλληψη-σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης, Νικόλας Λεβεντάκης (3 βραβεία στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ 60 seconds dance)

- Από 'δω και πέρα - χοροθέατρο, 2014, σύλληψη-γενική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης

- "Τ" - χοροθέατρο, 2014, σύλληψη-γενική επιμέλεια: Όλια Λυδάκη

- Ο Καραγκιόζης και το καταραμένο φίδι - χοροδράμα, 2015, σύλληψη-γενική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης

- Οι πύλες του Χάνδακα  - βίντεο του Δήμου Ηρακλείου για την ανάδειξη των ενετικών τειχών, 2014

Ευμενίδες | Εχταγή 2016 | Official Teaser Vimeo.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News