Πολιτισμός

Αναβιώνουν τον παραδοσιακό Αρχανιώτικο Γάμο

Ο Μορφωτικός σύλλογος Αρχανών και Πολιτιστικός Εξωραϊστικός σύλλογος Βαθυπέτρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης αναβιώνουν τον παραδοσιακό Αρχανιώτικο Γάμο στις Αρχάνες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις :

Στις 8 Ιουλίου ημέρα Παρασκευή στις Αρχάνες  και

Στις 10 Ιουλίου στον παραδοσιακό οικισμό Βαθύπετρο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

08/07/2016

Στις 19:00 ο τελάλης στα κεντρικά σημεία των Αρχανών θα διαλαλήσει  το γεγονός και θα καλέσει όλο τον κόσμο να παρευρεθεί .

Στις 20:00 από το σπίτι της νύφης (Λαογραφικό μουσείο ) θα ξεκινήσουν τα ψίκια (προικιά) με 12 κοπέλες και 12 πανέρια αντίστοιχα..

Η νύφη ,οι γονείς της,  το σόι της νύφης , οι καλεστικοί ,με τους  κεραστάδες να προσφέρουν  στον  κόσμο ρακή και ξηρούς καρπούς και με την συνοδεία λύρας και μαντινάδων ξεκινάει για το σπίτι του γαμπρού.

 Ενδιάμεσες στάσεις σε κεντρικά σημεία του χωριού με χορό και τραγούδι

Φτάνοντας στο σπίτι του γαμπρού και του ζευγαριού από την άλλη μέρα του γάμου και ανταλλάσοντας μαντινάδες τα συμπεθεριά ,καλωσορίζουν τους συγγενείς.

Ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και στολισμένος με έπιπλα , φωτιστικά κρεβατοστρώσια  και με προικιά από τα αρχοντικά σπίτια των Αρχανιώτων.(ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, δεν λείπει τίποτα από το σπίτι μέχρι και οι καρφίτσες και τα μπικουτοί της εποχής εκείνης). Και αφού τελειώσουν τα διαδικαστικά ξεκινάει το παραδοσιακό γλέντι, του πρόγαμου  στην αυλή του σπιτιού.

10/08/2016

Στις 20:00 στον παραδοσιακό οικισμό Βαθύπετρο θα τελεστεί ο γάμος .

Πάνω σε άλογα και με την συνοδεία λύρας θα φτάσει το ζευγάρι στην εκκλησία ,ο χορός του ζευγαριού έξω από την εκκλησία , το γαμοπίλαφο και το παραδοσιακό γλέντι θα  κλείσει την εκδήλωση μέχρι το  πρωί .

Σχόλια