Πολιτισμός

Το χρονικό του '22 σε θεατρικό

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου παρουσιάζει το έργο του Κωστή Αρβανιτάκη «Το χρονικό του '22» την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 9:30 στο Κηποθέατρο Ν.Καζαντζάκη.

Στη παράσταση συμμετέχουν: 

-Η Χορωδία του Συλλόγου υπό την διεύθυνση του Μαέστρου, Νίκου Αντωνακάκη

-Το Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου  σε διδασκαλία του Τάσου Κουρεπίνη

Λίγα  λόγια  για το έργο:

Η ιστορία του έργου αναφέρετε στην  «Οδύσεια»  του ξεριζωμού,μέσα  από τις αφηγήσεις των προσφύγων αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.. Αναφέρετε  στη  χρονική στιγμή που οι πρόσφυγες προσπαθούν μέσα   σε  αντίξοες  συνθήκες να εγκατασταθούν  στο νέο τους περιβάλλον . Εικόνες,  και μνήμες  τους ακολουθούν, δέσμιοι οι ίδιοι   του παρελθόντος, προσπαθούν  να  αναβιώσουν  έστω και  για  μια στιγμή από τη μία τις «καλές»   εποχές που άφησαν πίσω  τους αλλά και τα πρόσωπα που χάθηκαν  ,μέσα σ τη νέα τους  ζοφερή πραγματικότητα. Η θέλησή τους   για  ζωή , οι βαθιές  τους πολιτισμικές  ρίζες, οι γλώσσα και τα έθιμα τους , είναι εκείνα τα στοιχεία που τους «σώζουν» από μια νέα  -αυτή τη  φορά , εσωτερική καταστροφή -  που λέγετε  λήθη.Ο εσώτερος τόπος  μέσα  τους,η αγάπη  για τη γή που άφησαν πίσω  τους, αλλά και πίς τη τους  στις παναθρώπινες  αξίες, η νέα κοινότητα που φτιάχνουν μεταξύ τους, τους  δίνει κουράγιο και δύναμη να  ξεπεράσουν  το στοιχείο του αφανισμού. Είναι  ακόμα  εδώ…..

Λίγα λόγια  από τον σκηνοθέτη:

Βρέθηκα στο Σύλλογο των Αλατσατιανών,  όταν ο Κωστής μου πρότεινε να  «φτιάξουμε  μια θεατρική ομάδα  στο Σύλλογο»..Δε το σκέφτηκα ούτε  στιγμή.

Το θέατρο είναι μια κοινότητα ανθρώπων με κοινά οράματα και ευαισθησίες. .Οπως  είχα  από καιρό εγώ , με το Κωστή….. Δε ξαφνιάστηκα από τη ποιότητα του έργου του, που γι ακόμα μία φορά μου έκανε  τη τιμή να  μου εμπιστευθεί. Εξάλλου ο Κώστας δεν έχει πάρει ακόμα τη θέση που του αρμόζει στο Λογοτεχνικό γίγνεσθε.. Λίγοι έχουν αξιολογήσει τη δουλειά του ως  λογοτέχνη, ακόμα πιο λίγοι γνωρίζουν  την μεγάλη προσφορά του έργου του μέσα  από τη καταγραφή ιστοριών που χάνονται ανθρώπων και τόπων. Βρέθηκα ξαφνικά μόνος μου.. Ο Κωστής  «έφυγε»..Οσο δούλευα το  έργο στις πρόβες  κρεμόταν πάνω από το κεφάλι μου, σ το τοίχο, η φωτογραφία του, ο θέατρο, βάδισε  μόνος σου πρός τα εκεί,χωρίς εμένα  τώρα ..»,  δίνοντάς  μου ένα ακόμα μάθημα , ότι η ζωή είναι παραπάνω από το θέατρο, και η Τέχνη πρέπει να  «ακουμπά» στη ζωή…

Αντώνης Διαμαντής

Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

Συντελεστές της Παράστασης:

Κείμενο: Κώστας  Αρβανιτάκης

Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής

Σκηνικός Χώρος/Κατασκευή: Γιάννης Τσιγκένης

Μουσική Επιμέλεια:Αντώνης Διαμαντής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Κουρεπίνης/Μαρία Περδικάκη

Διδασκαλία Τραγουδιών: Νίκος Αντωνακάκης

Διδασκαλία παραδοσιακών  χορών: Τάσος Κουρεπίνης

Φωτισμοί/Ηχοι: Αντώνης Διαμαντής

Παραγωγή: Σύλλογος  Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου

Σχόλια