Πολιτισμός

Απόψε στην Πύλη Βηθλεέμ η παράσταση του καλοκαιριού

"Μίλησέ μου". Αυτός είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβαίνει απόψε στις 9 στην Πύλη Βηθλεέμ, από τη θεατρική ομάδα του 3ου Λυκείου Ηρακλείου και φέρει την υπογραφή της βιολόγου και καθηγήτριας του σχολείου Τάνιας Χριστοφοράτου.

Πρόκειται για μια παράσταση διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες, καθώς σ' αυτήν πρωταγωνιστεί η κωφή μαθήτρια του σχολείου Ελευθερία Τρουλλινού. 

Όπως αναφέρει η φιλόλογος και καθηγήτρια Νοηματικής του 3ου Λυκείου, Μικαέλα Παπαδάκη, το "Μίλησέ μου" είναι μια παράσταση που κατάφερε όχι μόνο να ενώσει δύο κόσμους με διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής, αλλά και να αναδείξει τους προβληματισμούς και τη διαφορετικότητα δύο γλωσσών, της νοηματικής και της ομιλούσας. 

«Μέσω της παράστασης επιτεύχθηκε η κοινωνικοποίηση των παιδιών, που στην καθημερινή τους ζωή είχαν μία ίσως λανθασμένη ή αδιάφορη αντιμετώπιση των πραγμάτων, αφού πολλές φορές η αμάθεια και η έλλειψη γνώσης για τη ζωή των ανθρώπων με διαφορετικότητα οδηγούν τον άνθρωπο σε λάθος συμπεράσματα», μας λέει - μεταξύ άλλων - η κ. Παπαδάκη. 

Η υπόθεση 

Ένας γιατρός με την κόρη του μετακομίζουν σε ένα νησί στο οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κωφοί. Θεωρεί οτι η μόνη του δουλειά θα είναι να γράφει συνταγές, όπως και στην προηγούμενη θέση του, άρα δεν νοιάζεται που δεν θα μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους. Είναι αδιάφορος τόσο προς τους ασθενείς όσο και προς την κόρη του, μη δίνοντας προσοχή στο τι μπορεί να θέλει, να σκέφτεται, να αισθάνεται. Έτσι η κόρη του αισθάνεται θλίψη και μοναξιά.

Στο σχολείο του νησιού υφίσταται κοροϊδία, όπως κάθε διαφορετικό παιδί. Στο κέντρο υγείας, οι ασθενείς είναι πολύ πιο απαιτητικοί απ'όσο περίμενε και επιζητούν την προσοχή του, καθώς και η νοσηλεύτρια που εργάζεται εκεί η οποία τον ερωτεύεται. Ο γιατρός γνωρίζεται με την καθηγήτρια της κόρης του, την οποία αρχίζει να φλερτάρει. Ένας από τους ασθενείς του του σκαρώνει του αρκετές πλάκες που τον αναγκάζουν να μάθει νοηματική για να επιβιώσει. Η κόρη και ο πατέρας μαθαίνουν να συνεννοούνται στη νοηματική, κάνοντας κοινά μαθήματα.

Η κοπέλα αποκτά φίλους και ο γιατρός μαθαίνει να ακούει τους άλλους αλλά και την κόρη του.  Ίσως αυτό που χρειαζόταν ήταν να του μιλούν σε μία άλλη γλώσσα - στη γλώσσα του σώματος, των χεριών.

Μήπως ο Οδυσσέας βρήκε τελικά την Ιθάκη του;

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια