Πολιτισμός

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις για τον Κλήδονα στην Κρήτη

Με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο ετοιμάζονται φορείς, σύλλογοι και γειτονιές να γιορτάσουν τον κλήδονα.

Το έθιμο αναβιώνει σε κάθε γωνιά της Κρήτης και μικροί και μεγάλου περιμένουν με ανυπομονησία τις ξεχωριστές στιγμές.

Το έθιμο αναβιώνει στην Κρήτη:

Στην Πλατεία Νικαίας του Ηρακλείου

 Η 4η Δημοτική Κοινότητα και η ΔΗΚΕΗ σε συνεργασία  με τον Όμιλο Βρακοφόρων της Νέας Γενιάς καλεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 20:30 σε μία όμορφη μουσικοχορευτική βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα συγκεντρωθούν τρόφιμα που θα διανεμηθούν σε δοκιμαζόμενες από την οικονομική κρίση κοινωνικές ομάδες.  

Πλατεία Θραψανού

Ο Πολιτιστικός σύλλογος του χωριού καλεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 9:30 το βράδυ στη πλατεία. Παρουσίαση Γιώργος Τσιχλάκης με την συμμετοχή των καλλιτεχνών Αντώνη Καράτζη και Μανόλη Καμπουράκη.  

Πλατεία Αναξαγόρα, Ατσαλένιο

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος του Αγίου Πολυκάρπου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου. Η εκδήλωση καλεί στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016,  σε ομιλία αλλά και ένα παραδοσιακό δρώμενο για το άνοιγμα του κλήδωνα, τη χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου αλλά και παραδοσιακή μικρασιατική μουσική από τους δύο συλλόγους.

ΚΗΦΗ ΠΑΛΙΑΝΗΣ

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Παλιανής, στο Βενεράτο, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου, την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 10:00 το πρωί,  γιόρτασε τον ?Κλήδωνα? και διοργανώνει εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου.

Στην συνάντηση αυτή τα μέλη του ΚΗΦΗ μίλησαν για το όμορφο έθιμο και ακολούθησε αναπαράσταση («κλείδωμα» και «άνοιγμα» του Κλήδωνα)  αλλά και σχετικές μαντινάδες.

Γλέντι για τον Κλήδονα και στα Πάρτιρα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρτίρων διοργανώνει βραδιά Κλήδονα. Το ραντεβού έχει δοθεί στη πλατεία του χωριού. Μάλιστα, τη βραδιά θα «ντύσουν» μουσικά καλλιτέχνες από το χωριό!

Εκδηλώσεις και στην περιοχή Μπεντεβή:

Σάββατο 25 Ιουνίου:

Μάζεμα μαγιάτικων στεφανιών από τις γειτονιές του Μπεντεβή συνοδεία κρητικής καντάδας και κάψιμο των στεφανιών στο προαύλιο του Συλλόγου.

Αναβίωση του Κλήδονα (να κρατάτε τα ριζακάρια σας).

Ώρα έναρξης στις 19:00 μμ

Άνοιγμα του Κλήδονα

Παρέα με τη Μαρία Σκουλά (Λύρα - τραγούδι)

Μηνάς Μπαμπάτσης (Λαούτο - τραγούδι) και

Νεοκλής Σαλούστρος (Λαούτο)

Ώρα έναρξης στις 21:00μμ

Κυριακή 26 Ιουνίου:

Παρέα με το Λευτέρη Ψαράκη και το συγκρότημά του.

Ώρα έναρξης στις 21:00 μμ

Και τις δύο ημέρες θα λειτουργεί έκθεση με τα έργα όσων συμμετείχαν στα σεμινάρια του Συλλόγου (κοπτική - ραπτική, πλέξιμο, λασέ, βιτρό και κόσμημα).

Σχόλια