default-image

Διήμερο έκφρασης και δημιουργίας στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
Διήμερο έκφρασης και δημιουργίας στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη συνδιοργάνωση του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθούν "Οι ημέρες έκφρασης και δημιουργίας του δικτύου TEACHERS4EUROPE" στις 16-17 Ιουνίου στο Ηράκλειο. Το διήμερο πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση, συνεργασία και υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe υλοποιείται στη χώρα μας για πέμπτη συνεχή χρονιά με την Αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με πρωτοβουλία της Ανιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Έχει στόχο αφενός να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών επί των εξελίξεων των ευρωπαϊκών θεμάτων και αφετέρου να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας με την αξιοποίηση της τέχνης και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου ώρα 17.30 οι μαθητές του δικτύου πρόκειται να παρουσιάσουν στιγμιότυπα από τα σχέδια εργασίας που υλοποίησαν τη φετινή σχολική χρονιά, ενώ την έναρξη του διημέρου θα χαιρετίσουν ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Περουλάκης Αργύρης και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Αντωνακόπουλος Λεωνίδας.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου αντίστοιχα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ώρα 18.00 στο Α΄μέρος οι προσκεκλημένοι εισηγητές θα αναπτύξουν τις ομιλίες τους προσκαλώντας σε γόνιμο διάλογο τους συμμετέχοντες, ενώ στο Β΄μέρος θα παρουσιαστούν σχέδια εργασίας που υλοποίησαν μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά παιχνίδια που σχεδιάστηκαν από 26 μέλη του δικτύου T4E, εκπαιδευτικούς και πρεσβευτές από όλη την Ελλάδα, καθώς και πρωτότυπες δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο 2/θέσιο Δ.Σ. Αρμένων Σητείας στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ2 του προγράμματος ΕRASMUS στον ν. Λασιθίου.

Το διήμερο Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας του δικτύου Teachers4Europe στηρίζουν επίσης η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , Έρευνας , Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στο διήμερο αυτό οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που ανήκουν στο δίκτυο Τ4Ε από το 2011 εκφράζονται και δημιουργούν με πολλαπλούς τρόπους, επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής και ευρύτερα της τοπικής κοινότητας σε θέματα που άπτονται των αξιών, του έργου και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν προσεγγίσει στην τάξη.

Στις Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας προσκαλούνται επιπλέον επιστημονικοί συνεργάτες και πρεσβευτές της δράσης Τ4Ε από την υπόλοιπη Ελλάδα όχι απλά για να ενισχύσουν τις συνέργειες ανάμεσα στο δίκτυο και τη διάχυση της δράσης, αλλά προκειμένου κυρίως να αναδείξουν τη βιωματική διάσταση ενός κρίσιμου ζητήματος που σχετίζεται με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο άγγιξε έντονα και χαρακτήρισε τον τόπο τους.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016, ώρα 17.30

Πολιτιστικό Συνεδριακό  Κέντρο Ηρακλείου

A' ΜΕΡΟΣ: 17.30-18.30

ΕΝΑΡΞΗ -ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Αργύρης  Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα   και  Λεωνίδας  Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Χαιρετισμοί από τοπικές και εκπαιδευτικές αρχές.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: «Η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση  TEACHERS4EUROPE, το δίκτυο Τ4Ε και η ταυτότητα της παρέμβασης: "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ4Ε",Μαρία Δρακάκη , Σχ. Σύμβουλος , Πρεσβευτής της δράσης  ΤEACHERS4EUROPE Ανατολικής Κρήτης.

"Η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση TEACHERS4EUROPE στο Ηράκλειο το σχολικό έτος 2015-2016", Φραγκούλα Κουσκουρίδα, Διευθύντρια  5ου Δ.Σ. Ν Αλικαρνασσού, Πρεσβευτής της δράσης  Τeachers4Europe Ανατολικής Κρήτης.

Β' ΜΕΡΟΣ: 18.30-19.30

Παρουσίαση εργασιών από Τeachers4Εurope προηγούμενων ετών.

«Διαπολιτισμικά Ευρωπαίχνιδα».  Συλλογικό project  με θέμα παιχνίδια από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένα σε μύθους των χωρών.

  • «Μάμπα Μάρτα». Παιχνίδι από την Βουλγαρία. Τσιανίκα Βασιλική,  Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου.
  • «Ο θησαυρός του Δον Κιχώτη». Παιχνίδι για την Ισπανία. Μαγιοπούλου Αικατερίνη,  43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.
  • «Γιατί οι γάτες κυνηγούν τα ποντίκια», παιχνίδι βασισμένο σε μύθο  του Βέλγιο Κουσκουρίδα Φραγκούλα,  5ο Δημ. Σχ. Ν. Αλικαρνασσού.
  • «Ο πελαργός έχασε το καπέλο του», παιχνίδι από την Τσεχία. Κουσκουρίδα Φραγκούλα,  5ο Δημ. Σχ. Ν. Αλικαρνασσού.

«Το  «ευ»  της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή τ-αυ-τότητα». Γιαουρτά Μαρία,  5ο Δημοτικό Σχολείο Αλικαρνασσού.

Γ' μέρος: 19.30-2100

Παρουσίαση εργασιών από τους teachers4europe του Σχολικού Έτους 2015-16.

«Οι σημαίες των ευρωπαϊκών χωρών». Κατσιδονιώτη Μαρία, 12ο ΔΣ Ηρακλείου. Συνεργαζόμενος εκπαιδευτικός : Γαλανάκης Ιωάννης, Διευθυντής 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

«Δικαιώματα παιδιού και Διαφορετικότητα». Κοκκιάδη Μαρία, Ζάννειο Εκπαιδευτήριο. Συνεργαζόμενη εκπαιδευτικός : Μπερτσιά Βασιλική

«Στην Ευρώπη ταξιδεύω και με σκέψεις αγναντεύω». Μπερτσιά Βασιλική,  Ζάννειο Εκπαιδευτήριο. Συνεργαζόμενη εκπαιδευτικός : Κοκκιάδη Μαρία.

«Ευρωσημαίες γεμάτες χρώματα!». Μπετεινάκη Ελένη, 10ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.

«Ο Άγιος Βασίλης ταξιδεύει στην Ευρώπη». Μπιλανάκη Μαρία, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλικαρνασσού.

«Μια ανθρώπινη Ευρώπη για όλους». Πολίτου Θεώνη, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλικαρνασσού.

 «Ταξιδεύω στις θάλασσες της Ευρώπης» (Euromarine voyages). Σκουλά Ειρήνη, Δημοτικό Σχολείο Γουρνών -Γούρνες Πεδιάδος.

«Ο Ευρωπαντογνώστης», επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων. Σοφιανίδου Σοφία, 5ο  Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού.

«Η δική μας Ευρώπη». Συλλιγάρδου Φωτεινή, 52ο Δ.Σ. Ηρακλείου. Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί:  Τζαγκαράκη Ελένη, Λουμπάκη Μαρία, Νικολουδάκης Ιωάννης.

Δ΄ΜΕΡΟΣ 21.00-21.30

Συζήτηση, ερωτήσεις, απνομή βεβαιώσεων στους Teacheers4Europe Σχολικού έτους 2015-2016

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016: Αίθουσα Καστελάκη, Επιμελητήριο Ηρακλείου

18.00-18.15 ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ:

"Ταξιδεύω στις θάλασσες της Ευρώπης", "Τραγούδι γλυκό η θάλασσα μας ψάλλει…", Ειρήνη Σκουλά , εκπαιδευτικός Τ4Ε, Δημοτικό Σχολείο Γουρνών, τμήμα Γ1, Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Αντώνης Θανούρης, καθηγητής Μουσικής, Μουσικό Γυμνάσιο Ηρακλείου , Παπαδάκης Κώστας, Καθηγητής Μουσικής, Μουσικό Γυμνάσιο Ηρακλείου.

A΄ΜΕΡΟΣ: 18.15-18.45

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ- Σύντομη εισαγωγή : «Η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση  TEACHERS4EUROPE, το δίκτυο Τ4Ε στην Ανατολική Κρήτη και η ταυτότητα της παρέμβασης "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ4Ε", Μαρία Δρακάκη , Σχ. Σύμβουλος , Πρεσβευτής της δράσης  Τeachers4Europe Ανατολικής Κρήτης

«Η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση TEACHERS4EUROPE στο Ηράκλειο το σχολικό έτος 2015-2016», Φραγκούλα Κουσκουρίδα, Διευθύντρια 5ου Δ.Σ. Ν Αλικαρνασσού, Πρεσβευτής της δράσης  Τeachers4Europe Ανατολικής Κρήτης.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ: 18.45-20.30

«Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σημασία τους  για την ζωή των πολιτών», Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, επιστημονική συνεργάτης του δικτύου Teachers4Europe,  Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς

«To Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης ως πολλαπλασιαστής διάδοσης ευρωπαϊκών αξιών», Νικόλαος Μωραϊτάκης, Μέλος του Team Europe της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Υπεύθυνος Πληροφόρησης και Επικοινωνίας Europe Direct Κρήτης"

«HELP!»,Animation - ταινία κινούμενης εικόνας, δημιουργία μαθητών του Ε1 τμήματος του 43ου Δ.Σ. Ηρακλείου, Ελευθερία Καλούδη, εκπαιδευτικός Τ4Ε

«Παραστάσεις, βιώματα και δράσεις για το προσφυγικό ζήτημα στη μαθητική ζωή της Λέσβου», Γεώργιος Ζορμπάς , Πρεσβευτής της ευρωπαϊκής δράσης Τ4Ε Λέσβου, Διευθυντής Δ.Σ. Παπάδου  Γέρας Λέσβου

«Εκπαιδευτικές δράσεις για το προσφυγικό ζήτημα στην Χίο» , Ανατολή Βροχαρίδου, Πρεσβευτής της ευρωπαϊκής δράσης Τ4Ε Χίου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Χίου

Συζήτηση- Παρεμβάσεις

Β΄ΜΕΡΟΣ: 20.30-22.00

«Διαπολιτισμικά Ευρωπαίχνιδα», ένα συλλογικό project από 26 teachers και ambassadors από όλη την Ελλάδα, με θέμα παιχνίδια από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένα σε μύθους των χωρών. Παρουσίαση Κουσκουρίδα Φραγκούλα,  Πρεσβευτής της δράσης  Τeachers4Europe Ανατολικής Κρήτης και Στέφας Γιάννης, Τeacher4Εurope 2012-13.

"Ταξίδι στο όνειρο με το ERASMUS",2/θέσιο Δ.Σ. Αρμένων Σητείας, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS/KA2, "LEARN AND SHARE", Ευγενία Ψαλτάκη, Εκπαιδευτικός Τ4Ε, Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων , Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Παρουσιάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

«Ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ-Ισότητα-Ανεμπόδιστη πρόσβαση παντού, στην πόλη του Ρεθύμνου», Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου,  Κατσαρού Βασιλική.

«Συμμετοχή σε δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν ασφαλέστερο κυβερνοχώρο», Γυμνάσιο Γαζίου, εκπαιδευτικοί Τ4ΕΑθηνά Γκινούδη σε συνεργασία με  Δέσποινα Ανδριγιαννάκη.

«Ανάλυση έμφυλων χαρακτηριστικών σχολικών εγχειριδίων πληροφορικής Λυκείου», Γενικό Λύκειο Κρουσώνα, εκπαιδευτικός Τ4Ε Παπαδάκης Σταμάτης.

«Οι διαφορές στο πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Σχολείου και του Ελληνικού Σχολείου, Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου, Γ΄τάξη γυμνασίου, εκπαιδευτικός Τ4E Παπαδογιαννάκη Ελένη.

Συζήτηση-κλείσιμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News