Πολιτισμός

Όταν ο Βενιζέλος αποφοίτησε από το Γυμνάσιο (photos)

Το... χρονοντούλαπο της Ιστορίας ανοίγει το neakriti.gr δίνοντας στη δημοσιότητα το απολυτήριο Γυμνασίου του Ελευθέριου Βενιζέλου από την Ερμούπολη της Σύρου.

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος της δημοσίευσης μιας και οι περισσότεροι μαθητές που εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις περιμένουν με αγωνία τις τελευταίες ημέρες τους βαθμούς των γραπτών τους από τα κατά τόπους κέντρα.

Ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός μάλιστα, ήταν αρκετά καλός μαθητής όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες, όχι όμως και άριστος. Αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πως για να γίνει κάποιος σπουδαίος και τρανός δεν αρκεί μόνο το σχολείο αλλά και η σωστή διαπαιδαγώγηση όπως και ο χαρακτήρας του.

Φαίνεται χαρακτηριστικά, ότι: "Ο κύριος Ελευθέριος Βενιζέλος... κρίνεται άξιος του βαθμού κάλλιστα και της εις το Πανεπιστήμιον Φοιτήσεως" και η διαγωγή του... "κοσμιοτάτη".

Ο μεγάλος πολιτικός μπορεί να μεγάλωσε στα Χανιά αλλά λόγω διώξεων του πατέρα του από την οθωμανική διοίκηση πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων στα Κύθηρα και την Ερμούπολη. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Χανιά, στο λύκειο Αντωνιάδη στην Αθήνα και στο Δημόσιο Γυμνάσιο Αρρένων Σύρου στην Ερμούπολη, απ' όπου αποφοίτησε, και εργάστηκε στο κατάστημα του πατέρα του.

Αν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πρόθεση να συνεχίσει τις σπουδές του, ο πατέρας του επέλεξε να τον τοποθετήσει στο κατάστημά του με σκοπό να το αναλάβει. Ύστερα από παρέμβαση του τότε γενικού προξένου της Ελλάδας στα Χανιά, Γεωργίου Ζυγομαλά, ο Κυριάκος πείστηκε να τον στείλει στην Αθήνα για ανώτερες σπουδές.

Δείτε τα ιστορικά έγγραφα που εξασφάλισε το neakriti.gr

Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης

Σχόλια