Πολιτισμός

Μια διαφορετική εκδοχή του μύθου για την αρπαγή της Ευρώπης

Με ένα έργο-πολιτική σάτιρα την "Αρπαγή της Ευρώπης α λά Γερμανικά", το Γυμνάσιο Αγίων Δέκα συμμετέχει και καλεί το κοινό στο φετινό "5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Θεάτρου Δήμου Γόρτυνας.

Οι μαθητές παρουσιάζουν μία διαφορετική εκδοχή του μύθου για την αρπαγή της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, τα γεγονότα, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, εξελίσσονται στον 21ο αιώνα… στο σήμερα.

Η Ευρώπη μια όμορφη κοπέλα στην Γερμανία και είναι υιοθετημένη από… την Άγκελα Μέρκελ αλλά - κατά την εξέλιξη της δράσης - καταφέρνουν να την ξαναπάρουν και8 να την κάνουν πάλι τη γνωστή "Ευρώπη", που έχει τις ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες της στις ανθρωπιστικές αξίες του Ελληνικού πολιτισμού.

Πώς τα καταφέρνουν; Οι απαντήσεις μας την Κυριακή το βράδυ 8 μ.μ. 12/6ου στο χώρο της αρχαίας Γόρτυνας-αρχαία αγορά!

Η εργασία σενάριο έγινε στα πλαίσια της βιωματικής δράσης "Γνωρίζω το θέατρο και την οργάνωση - ανέβασμα θεατρικής παράστασης", με υπεύθυνο καθηγητή - συντονιστή και σκηνοθέτη τον Πηρουνάκη Ιωσήφ.

Τα παιδιά μελέτησαν την τοπική ιστορία μας - Γόρτυνα, αειθαλής πλάτανος, μύθος αρπαγής Ευρώπης, από τον Δία, από αρχαία Φοινίκη και... ξαναδιάβασαν τους ιστορικούς και πολιτισμικούς συμβολισμούς που περικλείει.

Έτσι διαμόρφωσαν το σενάριο ώστε να συνεχίζονται αυτοί οι συμβολισμοί στο σήμερα, στην κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα που περνάμε και όλα αυτά με σάτιρα καυστική.. και ολίγο Αριστοφανική…  

Σχόλια