Πολιτισμός

Συνέδριο απόδημων τον Αύγουστο στο Ρέθυμνο

Το 8ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Αυγούστου του 2016 στο Ρέθυμνο. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει το πρωί της 5ης Αυγούστου στη Μονή Αρσανίου.

Θέμα του συνεδρίου είναι "Ο Κρητικός στον Αγώνα". Η έννοια του «αγώνα» τοποθετείται με ευρύτητα για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ατομικής, κοινωνικής, οικονομικής και επιστημονικής ζωής.

Ταυτόχρονα, στις 5 Αυγούστου, στο "Σπίτι του Πολιτισμού", κεντρικός ομιλητής θα είναι ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός με θέμα "Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας».

Στις 6 Αυγούστου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας δρόμου "Λούης Τίκας 2016", με διαδρομή από τη Μονή Αρσανίου προς τη Μονή Αρκαδίου, με διαδρομή-προσκύνημα στον τόπο καταγωγής του Κρητικού αγωνιστή, τα Λούτρα.

Στις 6 Αυγούστου, στο θέατρο "Ερωφίλη" θα γίνει η βράβευση των νικητών του αγώνα δρόμου "Λούης Τίκας 2016" από το μαραθωνοδρόμο Γιώργο Αφορδακό.

Θα ακολουθήσουν απονομή πλακετών στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου, μουσική από τον Ψαραντώνη και το συγκρότημά του, χορευτικά συγκροτήματα από Αμερική και Αυστραλία και ριζίτικα από το Σύλλογο Κρητών Φοιτητών Αθηνών, σε διδασκαλία Ευτύχη Μουζουράκη.

Τέλος, στις 7 Αυγούστου, στη Μονή Αρκαδίου θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία πριν την επίσημη λήξη του συνεδρίου.

Σχόλια