Πολιτισμός

Μαθητές ανεβάζουν τα "Ματωμένα Χώματα"

Οι μαθητές του Στ2 του 28ουκαι 57ου Δημοτικών σχολείων Ηρακλείου παρουσιάζουν την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 και ώρα 8:15 το βράδυ, μέσα από το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα» την πορεία του μικρασιατικού ελληνισμού και την εναλλαγή της ευτυχίας σε αναπάντεχη δυστυχία και πόνο.

Η παράσταση θα δοθεί στο χώρο του σχολείου, που βρίσκεται στο τέρμα Θερίσου, στο Ηράκλειο, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Πάνω στη θεατρική σκηνή του σχολικού συγκροτήματος ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή: η ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων, οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρώπης και ο ρόλος τους στη σκόπιμη και ύπουλη υποδαύλιση του φυλετικού και εθνικού μίσους μεταξύ των δύο λαών, η καταστροφή και ο δύσβατος δρόμος της προσφυγιάς. Αθώοι και φταίχτες του μυθιστορήματος αποκτούν δραματοποιημένη υπόσταση ξετυλίγοντας το νήμα της αφηγηματικής πλοκής, συνοδευόμενη με μουσική και χορό της Μικράς Ασίας.

Η υπόθεση του έργου, τραγικά επίκαιρη με την αναγωγή στο αντίστοιχο προσφυγικό ζήτημα των ημερών μας, επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει. Αρωγός και πολύτιμος συνεργάτης της εκδήλωσης είναι ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ηρακλείου, ο οποίος συμμετέχει με χορωδία, χορευτικό συγκρότημα και έκθεση φωτογραφίας.

Σχόλια