default-image

56 χρόνια ζωής για ένα χώρο που όλοι αγαπάμε

Κρήτη
56 χρόνια ζωής για ένα χώρο που όλοι αγαπάμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα όνομα σταθμός για το βιβλίο στο Ηράκλειο , σήμερα κλείνει 56 χρόνια ζωής . 56 χρόνια Δοκιμάκης ! 8 Ιούνη του 1960 ο Δοκιμάκης άνοιξε και όλοι μιλούσαν για τις περίφημες βιτρίνες του.

Τα χρόνια κύλισαν , γενιές και γενιές πέρασαν το κατώφλι του βιβλιοπωλείου. Πόσα πρωτάκια αγόρασαν την πρώτη τους σάκα απο τον Δοκιμάκη, πόσοι και πόσοι λάτρεις του βιβλίου δεν πέρασαν ώρες μπροστά στη μεγαλύτερη "εμπορική" βιβλιοθήκη της πόλης.

Τα χρόνια έφεραν ιδέες για δρώμενα , βραδιές ανάγνωσης , διαλέξεις , πνευματικές αναζητήσεις .

Ο Δοκιμάκης δεν ήταν απλά ένα βιβλιοπωλείο . Μετεξελήχθηκε σε μια φωτεινή γωνιά σκέψης και πνευματικής αναζήτησης.

Σήμερα ο Αλέκος Δοκιμάκης και η Ελένη Μπετεινάκη , συνεχίζουν να αγαπούν και να υπηρετούν το βιβλίο και τους  αναγνώστες .

Η Ελένη θέλησε να περιγράψει όλα αυτά τα χρόνια πορείας με ένα πολύ τρυφερό κείμενο.

"Δυο γενιές και συνεχίζουμε …Βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης»

Και τα χρόνια περνάνε…. 56 συμπληρωμένα σήμερα, από εκείνο το καλοκαιριάτικο πρωινό που άνοιξε το βιβλιοπωλείο, και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…

Σαν πρωτοάνοιξε, όλοι μιλούσαν για τις  πασίγνωστες «βιτρίνες» στο ισόγειο κτίριο που στεγαζόταν τότε η Τροχαία Ηρακλείου. Τα σκαλιά αργότερα του υπογείου στην «Πηγή του Βιβλίου», την κλασική και ευγενική  μορφή του τότε ιδιοκτήτη Βύρωνα Δοκιμάκη, που έφυγε τόσο νωρίς… Τις καινοτομίες στο χώρο και τις ιδέες του, το μεγάλωμα με την επόμενη γενιά, τους εκατοντάδες προσκεκλημένους  και εκδηλώσεις .

Τα βράδια στον Ηριδανό, πρωτότυπο εγχείρημα για την εποχή του, διαλέξεις, συζητήσεις με όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης και όχι μόνο, τις αξέχαστες εκδηλώσεις  και συμμετοχές στο «Ράλι Ανάγνωσης». 4000 παιδιά από το Ηράκλειο, 12.000 από όλη την Κρήτη. 6 χρόνια αξέχαστα με δημιουργία εκατοντάδων βιβλιοθηκών και χιλιάδων νέων αναγνωστών.  Συγγραφείς, εικονογράφοι, ηθοποιοί, ερμηνευτές, μουσικοί, εκθέσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις, δρώμενα…

Θυμάστε εκείνα τα « Πεζοδρώμενα του 2006 » στον πεζόδρομο της Τζουλάκη;  Χμ… Kι ύστερα δραστηριοποιηθήκαμε στον εκδοτικό χώρο με πάνω από 70 προσεγμένες εκδόσεις με θέμα την πόλη μας, την Κρήτη, τους λησμονημένους ποιητές αυτού του τόπου, αλλά και με νέους ταλαντούχους συγγραφείς που συνεχίζουν πια σε μεγάλους  εκδοτικούς οίκους.Kαι αποκτήσαμε  και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στον παγκόσμιο  ιστό με την δημιουργία του Bigbook.gr, Blogs όπως το: Ζητούνται αναγνώστες !

Κι ήρθαν  και τα βραβεία από διεθνείς εκθέσεις. Το βιβλίο του Ανδρέα Σμαραγδή,Τσικουδιά Κρήτης Πνεύμα των εκδόσεων μας τιμήθηκε με 3ο Παγκόσμιο Βραβείο στην κατηγορία Best Spirits Books στον Διεθνή Διαγωνισμό Gourmand World Cookbook Award 2011, στο Παρίσι.

Κι ήρθαν κι άλλα για όσους θυμούνται και ξέρουν…

Αναγνωρίστηκαν τα χρόνια, η δουλειά , η ποιότητα…

Όλες  οι θύμησες ήρθανε και γεμίσαμε με  χαμόγελα για τους  ανθρώπους  που έζησαν, άφησαν το στίγμα τους, άσημοι και διάσημοι, κοντά μας. Άνθρωποι  που δούλεψαν, αγάπησαν, έμαθαν , προχώρησαν…

Και άλλαξαν οι καιροί κι αλλάξαμε κι εμείς και χώρο και ιδέες. Τώρα πια εδώ και 4 χρόνια το βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης» βρίσκεται  στην οδό Καντανολέων , με καινούργιες αφορμές και προκλήσεις, με πιο φρέσκιες ιδέες, πάντα πρωτοπόροι, με τα «Βιβλία Δεύτερης Ευκαιρίας», με τον Ξενόγλωσσο  τύπο, με τις μουσικές βραδιές, τις αφηγήσεις, τα  «Παραμύθια του Σαββάτου» ,με νέα σχήματα και αλλαγές που σύντομα θα δούμε όλοι μας…

Και συνεχίζουμε... με σεβασμό στην ποιότητα, στους αναγνώστες μας, στην πείρα των χρόνων και στο πείσμα των καιρών…

Διπλή γενέθλια γιορτή για μας σήμερα,  διπλή χαρά…

Εμείς οι άνθρωποι του βιβλιοπωλείου «Δοκιμάκης», του «Bigbook.gr»,

σας ευχαριστούμε με την ψυχή μας για όλα αυτά τα χρόνια που είστε δίπλα μας …

Κι όπως λέει κι ένα αγαπημένο τραγούδι…

« Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα

κι αν μας αντέξει το σχοινί θα φανεί στο χειροκρότημα»

Ελένη Μπετεινάκη "

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News