default-image

Ο "φαντομάς" Βanksy εκθέτει τα έργα του

Πολιτισμός
Ο "φαντομάς" Βanksy εκθέτει τα έργα του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι θρύλος, είναι φαντομάς και αναμφίβολα ο πιο hot street artist των τελευταίων χρόνων. Ο Banksy είναι o μυστήριος εκείνος Βρετανός που, ως γνήσιος πολίτης του κόσμου, γεμίζει με τα σατιρικά και πολιτικά του γκράφιτι τους τοίχους όλου του κόσμου στεγάζεται, παρά τη θέλησή τους, για πρώτη φορά σε μουσείο. Από τα στενά του Λονδίνου, μέχρι την Παλαιστίνη, ο Banksy κάνει «ντου», χτυπάει και φεύγει χωρίς κανείς να ξέρει ποιος είναι πραγματικά.

Την περίπτωση της ταυτότητάς του ανέλαβαν επιστήμονες από το Πανεπιστημίο Queen Mary και για τον εντοπισμό του κατέφυγαν σε μια αστυνομική τεχνική που ονομάζεται «γεωγραφικό προφίλ». Μάλιστα κατέληξαν πως πρόκειται για έναν άνδρα που το όνομα του είναι Ρόμπιν Γκάνιγκχαμ.

Τώρα, για πρώτη φορά 150 έργα του εκτίθενται στην Ρώμη, στo Palazzo Cipolla στη Via del Corso μέχρι τις 4 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Τίτλος της έκθεσης είναι «Guerra, capitalismo & liberta» ( Πόλεμος, καπιταλισμός & ελευθερία) και όλα τα κομμάτια- πίνακες, γλυπτά, λιθογραφίες και σπάνια αντικείμενα- προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Όπως αναφέρουν οι New York Times, η έκθεση αυτή δεν είναι εξουσιοδοτημένη από τον καλλιτέχνη ο οποίος δεν έχει καμία ανάμειξη με τη διοργάνωση.

«Ο Banksy δεν έχει καμία σχέση με την όλη πρωτοβουλία μας, κανένα από τα έργα δεν έχει αφαιρεθεί από τους τοίχους πάνω στους οποίους ο καλλιτέχνης συνηθίζει να εργάζεται», τόνισαν οι οργανωτές και επιμελητές της έκθεσης. «Ο καλλιτέχνης αυτός ξέρει να προκαλεί έξυπνα, να μας ξαφνιάζει, να φωτίζει όλες τις αθέατες πλευρές της ζωής μας», γράφει ο ιταλικός τύπος.

«Είναι η πρώτη φορά που τόσα έργα του Βρετανού αυτού καλλιτέχνη εκτίθενται σε μουσείο. Όλοι υποστηρίζουν ότι η τέχνη του δρόμου γεννήθηκε για να κάνει προσβάσιμη την ομορφιά σε όλους, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες του καθ΄ενός. Ένα φόρος τιμής στον Banksy, όμως, ήταν, πλέον, αναγκαίος και επιβεβλημένος», δήλωσε ο Εμανουέλε Εμανουέλε, πρόεδρος του ιδρύματος «Terzo Pilastro, Italia e Mediterraneo», το οποίο ανέλαβε την διοργάνωση της έκθεσης αυτής.

Πηγή: jenny.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News