Πολιτισμός

Παρουσιάζεται ο δίσκος του Νίκου Μαυράκη

Ο δίσκος του Νίκου Μαυράκη,  με τίτλο "Στην παλιά μου εικόνα" παρουσιάζεται στο Ηράκλειο, την Τρίτη 7 Ιουνίου και ώρα 20:00 στο δισκοπωλείο «Αεράκης» στην πλατεία Κοραή 14.

Πρόκειται για έναν δίσκο σε μουσική και στίχους του Νίκου Μαυράκη (Μπελεχονίκος) στον οποίο συμμετέχουν και τραγουδούν οι Π. Θαλασσινός, Β.Σκουλάς, Μ. Κουνάλης, Κ. Δαφέρμος, Σ. Ανδριανού, Β. Πυθαρούλης, Δ. Παρθενίδης, Δ. Υφαντής, Γ. Μανωλιούδης, Γ. Ανδρεάτος, Μ. Μαυράκης, Π. Ροδουσάκη, Χ. Γαργανουράκης, Γ. Φασουλάς, Κ. Καλλέργης, Ψαραντώνης, Μ. Πασχαλίδης.Την παρουσίαση της βραδιάς έχει αναλάβει η Μαίρη Καριωτάκη.

Λέει ο ίδιος ο δημιουργός Νίκος Μαυράκης:

"Δεν ήταν ποτέ στα όνειρά μου να γίνει αυτός ο δίσκος…

Το όνειρό μου ήταν να μάθω να παίζω κάποια τραγούδια.

Το 1993 είχα πάρει ένα τζουρά, ένα μπουζούκι, έναν μπαγλαμά κι αργότερα μια μαντόλα, όμως δεν έμαθα ποτέ από μουσική, ούτε ξέρω από μουσικούς δρόμους κ.λ.π

Αυτό βεβαίως δεν με σταμάτησε από το να αρχίσω να γράφω μελωδίες…

Καιρό μετά, καθώς χάιδευα τις χορδές, εκείνες μου «πρωτομίλησαν» και διαβάζοντας τα στιχάκια μου έγραψα τις πρώτες μου μελωδίες.

Εκείνη την περίοδο συναντιόμουν με τον  δάσκαλο Γιάννη Ξυλούρη ή Ψαρογιάννη ο οποίος με παρότρυνε να εστιάσω σε αυτό που κάνω καλά: Στο να γράφω στίχους και μουσική και όχι τόσο στο να παίζω μουσική.  

Έτσι συνέχισα αυτό που μου άρεσε πολύ, και μετά από πολλά χρόνια, είπα να  μοιραστώ  όλα τα κομμάτια που «γέννησα» με καλλιτέχνες καταξιωμένους στο χώρο που είχα την τύχη να είναι και φίλοι μου.

Θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά όλους και έναν-έναν ξεχωριστά που ομόρφυναν τα τραγούδια μου ο καθένας με το δικό του προσωπικό ύφος.

Ο δίσκος που κρατάτε στα χέρια σας δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη από όλους τους συντελεστές και ελπίζω να τον αγαπήσετε όλοι εσείς οι ακροατές όσο κι εμείς!

Καλή ακρόαση!"

Γράφει για τον Νίκο Μαυράκη ο Λουδοβίκος των Ανωγείων:

Ένα ταλέντο παρατηρητή που ξέφυγε από την παντοκρατορία της μαντινάδας και θέλησε να εκφραστεί με διαφορετική γραφή. Έχει βλέμμα που θρηνεί τα περασμένα, κάθεται σαν παιδί που το μάλωσαν στη γωνιά και συνομιλεί με κάθε τι που περνά από μπροστά του. Δίδει φωνή στα άψυχα και εκείνα διηγούνται την ομορφιά και τα πάθη τους !

Συνοδεύει τη νοσταλγία στο ταξίδι για ένα κόσμο που χάθηκε, χτίζει μια προσδοκία για ένα κόσμο που δεν θα 'ρθει  ! Τον κάνει να μεταφέρει και σε μας την ομορφιά μιας εποχής όσο σκληρής και αθώας. Μεταχειρίζεται τη γλώσσα με άψογο τρόπο και δίδει φωνή σε ξεχασμένες λέξεις.

 Τα τραγούδια του έχουν ένα πόνο, μια γλυκιά μελαγχολία, ένα «αχ». Γεννημένος στα ψηλά και αναθρεμμένος σε δύσκολα χρόνια ο νεαρός φούρναρης Νίκος Μαυράκης ή Μπελεχονίκος στις κενές ώρες του θα συνεχίσει να γράφει και να μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Σχόλια