default-image

Το γιαχνί: Ένας γιατρός συγγραφεί

Κρήτη
Το γιαχνί: Ένας γιατρός συγγραφεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιώργος Ι. Ντελιδάκης, ένας καταξιωμένος γιατρός με ειδικότητα αναισθησιολόγου, παρουσιάζει στο κρητικό κοινό και ένα από τα μεγάλα ταλέντα του που, όπως φαίνεται, θα τον καθιερώσει και ως συγγραφέα.

Ο λόγος για το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Το γιαχνί", το οποίο θα παρουσιαστεί αυτό το Σάββατο 28 Μαΐου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου στην αίθουσα "Καστελλάκη" (Κορωναίου 9, Ηράκλειο Κρήτης). Για το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Μιχάλη Σιδέρη", θα μιλήσουν η εκπαιδευτικός δρ Φιλολογίας Αταλάντη Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη, και ο καρδιολόγος Μιχάλης Μπονατάκης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η φιλόλογος Σοφία Λαμπράκη-Ξυλούρη.

Η "συνταγή"

Τι είναι όμως το "γιαχνί"; Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση παραπέμπει στο αυτονόητο «ένα απλό και ταπεινό φαγητό», για το οποίο, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, «η διαδικασία να το πετύχεις, "ψημένο, λειωμένο κι αμάλαγο", μπορεί να οδηγήσει στην κατάκτηση μιας αίσθησης ισορροπίας και αρμονίας, στην κατάκτηση του μέτρου».

Μέσα από αυτή την αρμονική διαδικασία, ο συγγραφέας δομεί το δικό του αφήγημα με πρωταγωνιστή «ένα παιδί (το οποίο) ανακαλύπτει τους άξονες που πάνω τους θα πατήσει, για να αντλήσει τη δύναμη να πορευτεί σ' ένα περίπλοκο κόσμο, να σπουδάσει γιατρός, να γίνει αναισθησιολόγος. Η προσπάθεια να ζήσει, να νιώσει, να "γίνει άνθρωπος"».

Ένα δυνατό βιβλίο που μιλάει στην ίδια την ψυχή, αποτελώντας «μια σύζευξη Μαγειρικής, Ιατρικής, Αναισθησίας και Αναισθησιολογίας, με κριτική ματιά στις επιρροές και επιδράσεις του κοινωνικού περίγυρου».

Οι "γεύσεις"

Ο κ. Γιώργος Ντελιδάκης δεν επιλέγει τυχαία τις αναφορές στην παραδοσιακή κουζίνα και ένα από τα εδέσματά της, καθώς αποτελεί «μάρτυρα της ιστορίας κάθε τόπου. Μαρτυρεί τις συνθήκες διαβίωσης και των μετακινήσεων που έχουν προηγηθεί. Αντικατοπτρίζει δοξασίες, κοινωνικές εκδηλώσεις, επετειακές καταστάσεις. Η σύγχρονη κοινωνία, όταν ανακαλύπτει το "πιάτο της γιαγιάς", θέλει μαζί με άλλα να γευτεί μια ιστορία από το παρελθόν. Η παραδοσιακή κουζίνα εμπεριέχει την επαφή με τη φύση και μια συνέχεια σε χρόνο "άμετρο". Χτίζεται με αργές διαδικασίες, με κίνητρο την επιβίωση, με το φίλτρο της ανθρώπινης εφευρετικότητας και της προσθαφαίρεσης στοιχείων από γενιά σε γενιά.

Το αποτέλεσμα εκφράζεται "στο γιαχνί" με τον τοίχο του κυρίου Παθολογάκη, "όμορφος, γερός, λειτουργικός για το χρήστη, στολίδι για το περιβάλλον"».

Τα σύμβολα

Η συγκεκριμένη θεματική επιλογή, γύρω από την οποία δομείται το μυθιστόρημα του γιατρού κ. Ντελιδάκη, είναι σαφώς συμβολική, παραπέμποντας όχι μόνο στην ανθρώπινη κοινωνία αλλά αποτελώντας παράλληλα «το συμβολισμό των πράξεών μας και των προσωπικών μας επιλογών, ως αποτέλεσμα σύνθεσης πολλών, διαφορετικών, χειροπιαστών και τυχαίων στοιχείων».

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου αποτελεί η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η οποία δεν παραπέμπει μόνο σε προσωπικές εμπειρίες, αλλά «ενισχύει στον αναγνώστη τη σχέση της ιστορίας με το βιογραφικό. Έχω επίγνωση πως μια αυτοβιογραφία δε θα είχε ιδιαίτερη αξία. Δε θα διέφερε και πολύ από των περισσότερων της γενιάς μου», δηλώνει ο κ. Ντελιδάκης, συμπληρώνοντας ότι «οι προσωπικές εμπειρίες είναι απλώς η αφορμή, αποτελούν το δομικό υλικό, μιας που το γνωρίζω καλά».

Το πλήρωμα του χρόνου

Πώς όμως ένας γιατρός αποφάσισε να πιάσει την πένα και να γράψει ένα βιβλίο; «Θα έλεγα πως πρόκειται για το πλήρωμα του χρόνου, κάτι που με απασχολούσε από τότε που ήμουν παιδί», εξηγεί ο γιατρός. «Τι ήταν αυτό; Η επιτακτική ανάγκη να κατανοήσω, ως νέος επισκέπτης, τον ανθρώπινο κόσμο. Η μακρόχρονη σιωπή, εναλλασσόμενη με τη σιωπηρή συνομιλία στο πλευρό αναισθητοποιημένων ασθενών, εμπλούτισαν το παλαιό και συνέβαλλαν στην επεξεργασία του συνολικού υλικού. Το προωθητικό μείγμα ήταν έτοιμο, τα υπόλοιπα ήταν ζήτημα χρονικής συγκυρίας».

Βασική φιλοδοξία ενός συγγραφέα είναι να αφήσει μια ιδιαίτερη αίσθηση ή γεύση στο κοινό του. Για τον κ. Ντελιδάκη αυτή εστιάζει στον ίδιο τον πρωταγωνιστή, «καλά και κακά, όμορφα και άσχημα, εύκολα και δύσκολα πέρασα... Σημασία έχει πως νιώθω γεμάτος, γιατί βήμα-βήμα τη ζωή στη ζωή μου την έζησα».

Ποιος είναι ο συγγραφέας Γιώργος Ι. Ντελιδάκης

Ο γιατρός, αναισθησιολόγος κ. Γιώργος Ι. Ντελιδάκης γεννήθηκε το 1954 στο χωριό Αληθινή, της επαρχίας Καινουρίου, του νομού Ηρακλείου, της νήσου Κρήτης ή κατά άλλους «ο ομφαλός της Γης». Όπως σημειώνει ο ίδιος, «φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικεύτηκα στην Αναισθησιολογία στο Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών "Η Ελπίς", με διευθυντή τον αείμνηστο δάσκαλο Γιώργο Χασαπάκη. Μετεκπαιδεύτηκα στην Αγγλία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Nottingham, στη φροντίδα του ανθρώπινου πόνου. Έχω ζήσει το περισσότερο μέρος της ζωής μου πλάι σε "κοιμισμένους ή μισοκοιμισμένους ή μισοξύπνιους" ανθρώπους, σε δύσκολες ή κρίσιμες στιγμές της ζωής τους.

Από το 1986 έως σήμερα εργάζομαι στο χώρο της υγείας ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχω μία σύζυγο και μία κόρη που φοιτά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανατρέχοντας τη ζωή μου, θεωρώ εν κατακλείδι ότι, αν δε βοήθησα, τουλάχιστον δεν έβλαψα ηθελημένα και εν γνώσει μου την ανθρώπινη ύπαρξη καθ' οιονδήποτε τρόπο. Το "Γιαχνί" είναι το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News