default-image

Οι Κρητικοί τιμούν τη Μάχη της Κρήτης

Κρήτη
Οι Κρητικοί τιμούν τη Μάχη της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με περηφάνεια όλοι οι κάτοικοι σε κάθε γωνιά του νησιού τιμούν φέτος τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Μία πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.

Δήμοι, πολιτιστικοί σύλλογοι,  επιμελητήρια και μουσεία του νησιού διοργανώνουν μεγάλες εκδηλώσεις για να τιμήσουν τους πεσόντες της Μάχης που χαράκτηκε στην ιστορία της Κρήτης.

Δήμος Αμαρίου

Ένας εντυπωσιακός αγώνας δρόμου Heroes Ultra?, που θα ακολουθήσει για πρώτη φορά τα χνάρια της θρυλικής απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε θα ξεκινήσει από τη Μονή Βωσάκου το Σάββατο 21 Μαΐου στις 8 π.μ. Πρόκειται για έναν πραγματικό υπερμαραθώνιο  156 χιλιομέτρων.

Δήμος Χερσονήσου

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου στο πλαίσιο ανάδειξης του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της Μάχης του Κοψά κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, το Μάιο του 1941,διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στον αγωνιστή Θεόδωρο Ευαγ.Καλλίνου, πρωταγωνιστή της νικηφόρας Μάχης του Κοψά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στις 19:30 μμ. στην Αίθουσα «Οδυσσέα Ελύτη» του Κοινωνικού χώρου των Ιδρυμάτων Α & Μ Καλοκαιρινού, Μονής Αγκαράθου 9 ( πίσω από τον Άγιο Δημήτριο, 25ης Αυγούστου)

Δήμος Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά και η V Μεραρχία Κρητών διοργανώνουν την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 και ώρα 11:00π.μ. στο Μνημείο Ευελπίδων στο Κολυμβάρι, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Πεσόντες Ευέλπιδες, στα πλαίσια των κεντρικών εκδηλώσεων για την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 και ώρα 11:00 π.μ.. Την Παρασκευή 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο Κερίτη στον Αλικιανό εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες κατοίκους της περιοχής, ενώ στις 12:00 π.μ θα ακολουθήσει εκδήλωση στο μνημείο Λαζόπουλου, στα Κουλουκουθιανά Βουκολιών αφιερωμένη στους πεσόντες αγωνιστές.

Δήμος Μαλεβιζίου

Με αφορμή την επέτειο 75 ετών από την Μάχη της Κρήτης, ο Δήμος Μαλεβιζίου διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 και ώρα 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Γαζίου, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 171 στο Γάζι.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Γεώργιος Καλογεράκης, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου Πεδιάδος και υπ. Δρ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα της ομιλίας το: «1941 - 2016, 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης».

Έκθεση Φωτογραφίας στα Μάλλια

Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης & η Ηρωϊκή Αντίσταση» διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών «Εστία», ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μαλίων και οι «Σαρπηδονίστας».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου Μαλίων (ΚΑΠΗ) από την Παρασκευή 20 Μαϊου μέχρι και την Πέμπτη 26 Μαϊου.

Εγκαίνια έκθεσης και βιβλιοπαρουσίαση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

H Eταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών τιμά την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης με τη νέα δίγλωσση έκδοση της Σειράς Μαρτυρίες υπό τον τίτλο Απόδραση από την Κρήτη. Ημέρες Πολέμου 1941 / Escape from Crete, War Diary 1941 του James De Mole Carstairs που θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ώρα 19.00'.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την νέα μικρή περιοδική έκθεση του ΙΜΚ, στο φουαγιέ του β΄ ορόφου, αφιερωμένη στα Αυστραλιανά στρατεύματα που συμμετείχαν στη Μάχη της Κρήτης.

Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λασιθίου

Εκδήλωση με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης, όπως τη ζήσαμε στο Λασίθι» διοργανώνεται στο Επιμελητήριο Λασιθίου την Δευτέρα 23 Μαΐου στις 8 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό  και κινηματογραφικό υλικό των πολεμικών επιχειρήσεων, που έλαβαν χώρα εκείνο το διάστημα στο Λασίθι.

Εκδήλωση ΚΚΕ στην Ανδρόγεω

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 19 Μάη, 8μμ, στην αίθουσα Ανδρόγεω, εκδήλωση με τίτλο: «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης - Όταν ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του».

Ροταριανός όμιλος Χανίων

Τα γεγονότα θυμάται ο Ροταριανός Όμιλος Χανίων που οργανώνει πανηγυρική συνεστίαση με τον 1ο Ροτ. Κοινοτικού Σώματος Αζωγυρέ Σελίνου,  την 26 Μαϊου 2016 στις 21:30 στο  κέντρο  εκδηλώσεων "ΖΥΓΟΣ" στο Κάτω Δαράτσο, στην παλαιά Εθνική οδό Χανίων-Κισσάμου (Διασταύρωση Γαλατά).

Το μήνυμα του Γ.Κουράκη για τη Μάχη της Κρήτης

Συμπληρώνονται  φέτος 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, της πιο Ηρωικής και της πιο ασυνήθιστης σύγκρουσης που έχει καταγραφεί στην Παγκόσμια Στρατιωτική ιστορία.

Μια μάχη, όπου παραμερίστηκαν οι παραδοσιακές μορφές του Πολέμου και κυριάρχησε η Περηφάνεια, το Πείσμα, η Παληκαριά, το Πρωτόγονο Πολεμικό Ένστικτο του Κρητικού Λαού.

Tον Μάη του `41, ο Κρητικός λαός με ελάχιστα μέσα, σχεδόν άοπλος ,αντιμετώπισε τον πάνοπλο εναέριο εισβολέα και πρόσθεσε μια νέα λαμπρή σελίδα στην ένδοξη ιστορία του.

Στεκόμαστεμε Σεβασμό αλλά και Περηφάνεια, ΜΠΡΟΣΤΑ στον ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, που με το δικό του μοναδικό τρόπο, τίμησε για άλλη μια φορά, τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Πατρίδας κι έκανε την Κρήτη σύμβολο ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στα πέρατα του κόσμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News