Πολιτισμός

Slow down! (μας) Προτρέπει γιγαντιαία τοιχογραφία του mateo

Το μήνυμα του μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής μας περνάει ο γνωστός καλλιτέχνης του δρόμου ως Mateo. «Mas», «κι άλλο». Αυτός είναι ο τίτλος που ο καλλιτέχνης έχει δώσει στην τελευταία παρέμβασή του σε αστικό περιβάλλον.

Στην οδό Παπινό 5850, στο Μόντρεαλ, στον Καναδά, για την ακρίβεια γωνία Παπινό και Ροζμόν, μια γιγαντιαία τοιχογραφία δείχνει μια ψηλή, λεπτή γυναίκα, καθισμένη οκλαδόν, με την περιοχή των ματιών της καλυμμένη από μία ταινία στην οποία αναγράφεται η λέξη «mas» («κι άλλο», στα ισπανικά).

Έχει φέρει τον δεξί της δείκτη στα χείλη της: Σσσσσσς! μας λέει. Μας προτρέπει να κατεβάσουμε ταχύτητα. Να κάνουμε ένα διάλειμμα. Σε μια κοινωνία ταχύτητας και κατανάλωσης, κι όπου θέλουμε όλο και πιο πολλά, μας προτρέπει να μην ξεχνάμε να θυμίζουμε από καιρό σε καιρό στον εαυτό μας να πάμε πιο αργά. Να βρούμε λίγο χρόνο να μείνουμε με τον εαυτό μας, να τον δούμε. Να τον κάνουμε λίγο καλύτερο. Ίσως;

Από τότε που ήταν μικρός, στη γενέτειρά του, τη γαλλική πόλη Καστρ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ματιέ Μποριές έκανε μεγάλα όνειρα. «Προτιμώ να δουλεύω σε μεγάλες κλίμακες. Υπάρχει σ' αυτό ένα φυσικό στοιχείο, πρέπει να κινείσαι, να χρησιμοποιείς μεγάλες βούρτσες, πολλή μπογιά, και συμβαίνουν και πολλά περισσότερα ατυχήματα» λέει. Ένας άλλος λόγος είναι ότι «τα μεγάλων διαστάσεων έργα επιτρέπουν να εστιάσεις στις μικρότερες λεπτομέρειες» προσθέτει. Το «Mas», στο Μόντρεαλ είναι 12 μέτρα επί 15 μέτρα.

Οι Λατινοαμερικάνοι - έχει παρέμβει σε αστικά τοπία στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, τη Βολιβία - «λιγοθυμούν» μπροστά στα έργα του. Οι Ισπανοί λατρεύουν το στυλ του. Από τις δημοτικές αρχές του Μόντρεαλ δέχεται προτάσεις να ομορφύνει την πόλη. «Αισθάνομαι ότι άφησα το ίχνος μου στο Μόντρεαλ» εξομολογείται.

Στη χώρα του, τη Γαλλία; «Δεν είχα την ευκαιρία να κάνω μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφίες, γιατί ακόμα θεωρούν ότι η συμπεριφορά μας είναι παραβατική». Πρόσφατα όμως, επέστρεψε στην Τουλούζη για να εκθέσει δουλειά του στην αίθουσα τέχνης Chateau d'Eau. «Ήμουν τόσο περήφανος που κατάφερα να εκθέσω εκεί μετά από κάποια χρόνια ταξιδιών». Πάντα ελπίζει ότι θα καταφέρει να κάνει μια μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία στην Τουλούζη.

Γαλλία, για πόσο καιρό ακόμα θα αντιστέκεσαι στη γοητεία της τέχνης του Mateo;

Σχόλια