Πολιτισμός

Πρόεδρος στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο πρόεδρος της Βουλής

Ο εκάστοτε Πρόεδρός της Βουλής θα είναι στο εξής και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρύτατη διακομματική συναίνεση.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα, «με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται στενότερη, η μακροχρόνια θεσμική και λειτουργική σχέση της εθνικής αντιπροσωπείας με το Ίδρυμα, η οποία έχει ξεκινήσει από τη σύστασή του, το 2000, όταν η Βουλή αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του και το έθεσε υπό τη διαρκή αιγίδα της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της σχέσης κοινοβουλίων με ανάλογα ιδρύματα αφιερωμένα σε μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες. Με τον ίδιο νόμο, μεταξύ άλλων, κυρώνεται η συμμετοχή των βουλευτών Χανίων στο διοικητικό συμβούλιο και του περιφερειάρχη Κρήτης στην εκτελεστική επιτροπή του Ιδρύματος».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είχε την αποδοχή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του Ιδρύματος. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου και υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων δήλωσαν παρών ενώ καταψήφισε η Χρυσή Αυγή».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τη σχετική τροπολογία υπέγραψαν οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης (Χανίων-ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Θραψανιώτης (Λασιθίου-ΣΥΡΙΖΑ), Θεόδωρος Φορτσάκης (Επικρατείας-ΝΔ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρεθύμνου-ΝΔ), Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου-Ποτάμι).

Σχόλια