Πολιτισμός

Πέθανε η Φραντζέσκα Ιακωβίδου (Μην τον ρωτάς τον ουρανό)

Πλήρης ημερών (γεν. το 1925) έφυγε την Κυριακή από τη ζωή η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Φραντζέσκα Ιακωβίδου. Κόρη του παλαιού ηθοποιού Μίχη Ιακωβίδη και της ποιήτριας Λιλής Ιακωβίδου-Πατρικίου -η οικογένειά της είχε βαθιές καλλιτεχνικές ρίζες- γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θέατρο κοντά στον σκηνοθέτη Γιαννούλη Σαραντίδη και στη Σχολή Μαξ Ράινχαρτ τα Βιέννης.

Η Φραντζέσκα Ιακωβίδου πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το καλοκαίρι του 1949 με το θίασο του Αδ.Λαιμού στο έργο «Επιστροφή απ΄το Μπούχενβαλντ». Στη συνέχεια έπαιξε με τους Λ.Κωνσταντάρα, Ντ.Ηλιόπουλο, Αν.Καλουτά, συνεργάστηκε με τους θιάσους «Λαμπέτη-Χορν», Κ. Ανδρεάδη, Μ.Κατράκη και εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα και ως τραγουδίστρια διαπρέποντας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας  ένα ατομικό θέαμα με τραγούδι και πρόζα, τύπου μιούζικαλ.

Το 1965 το τραγούδι της «Μη λες τίποτα» κερδίζει το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ της Βαρκελώνης. Περιοδεύει στη Ρωσία αλλά την περιοδεία της διακόπτει η κήρυξη της Δικτατορίας στην Ελλάδα. Από το 1967 έως το 1974 εγκαθίσταται στο Παρίσι.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα παίζει στο θέατρο, συμμετέχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές . Από το 1983 ανέλαβε την παραγωγή και την παρουσίαση της μόνιμης ραδιοφωνικής εκπομπής του Δευτέρου Προγράμματος, «Τραγουδώντας το χθες». Στο κινηματογράφο εμφανίστηκε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου, «Μπορντέλο». Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 10 Μαΐου, στη 1μμ, στο Α΄Νεκροταφείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια