Πολιτισμός

Ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας

Με ελληνική συμμετοχή θα πραγματοποιηθεί η 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 28/5 και θα διαρκέσει έως τις 27/11. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στη μεγάλη διοργάνωση της «Γαληνοτάτης», όχι από μεμονωμένο επιμελητή ή από μια θεματική έκθεση αρχιτεκτονικού γραφείου, αλλά από τον συλλογικό φορέα των αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Με γενικό θέμα «Aνταπόκριση από το μέτωπο» και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χιλιανό αρχιτέκτονα Αλεχάνδρο Αραβένα, η Μπιενάλε εστιάζει σε μια αρχιτεκτονική με κοινωνικοπολιτικό πρόσημο.

Ποιά είναι λοιπόν η ελληνική πρόταση ανάμεσα στις 64 εθνικές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης; Συμπυκνώνεται στον τίτλο της έκθεσης και των δράσεων που θα στεγαστούν στο ελληνικό περίπτερο στα Τζαρντίνι: «#This IsACo-op this is a co-operative» (Αυτό είναι μια κολλεκτίβα ), απαντούν οι Έλληνες αρχιτέκτονες σπάζοντας την απομόνωση ενός κλάδου με χιλιάδες ανέργους, παραλλάσσοντας το διάσημο hashtag «Τhis is a coup» (Αυτό είναι πραξικόπημα), που σάρωσε πέρσι το καλοκαίρι το διαδίκτυο στην περίοδο της διαπραγμάτευσης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Το πρότζεκτ «#ThisIsACo-op» θα φιλοξενεί σε όλη την εξάμηνη διάρκεια της Μπιενάλε συζητήσεις, συναντήσεις και δρώμενα σε μια αμφιθεατρική κατασκευή κατεξοχήν σύμβολο της συμμετοχής και της συλλογικότητας.

Γιατί «τα συλλογικά προβλήματα έχουν συλλογικές απαντήσεις» τονίζουν οι διοργανωτές. Το πείραμα τους εξελίχτηκε με ανοιχτές διαδικασίες «από τα κάτω», με ενεργή εθελοντική συμμετοχή 136 μελών του ΣΑΔΑΣ, τοπικών φορέων και πολιτών που κινητοποιούνται εδώ και καιρό στα μεγάλα ζητήματα περιοχών όπως το Ελληνικό ή το Κερατσίνι.

«Βρήκαμε τρόπους συνεργασίας οι αρχιτέκτονες μεταξύ μας, σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας και ελπίζουμε να συνεχιστεί το εγχείρημα» τονίζουν οι ίδιοι. Γιατί τελικά το σημαντικότερο είναι «να δείξουμε ότι ο τρόπος οργάνωσης μας δεν γίνεται με όρους «buisness as usual».

Σχόλια