default-image

Λαμπεντούζα: Θεατρικό για την προσφυγιά στο Ιστορικό Μουσείο

Πολιτισμός
Λαμπεντούζα: Θεατρικό για την προσφυγιά στο Ιστορικό Μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του το 'καψαν δυο φορές. Τη μια φορά ο στρατός, γιατί ήταν λέει σφηκοφωλιά ισλαμιστών, και την άλλη οι ισλαμιστές, γιατί ήταν λέει σφηκοφωλιά του στρατού…

H Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη παρουσιάζει την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Μαΐου στις 9.00 μμ, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Περτσελάκης» του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, το άκρως επίκαιρο και μαχητικό θεατρικό έργο του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Άντερς Λουστγκάρτεν, «Λαμπεντούζα» με θέμα το φαινόμενο της μετανάστευσης στις μέρες μας και την αντιμετώπισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο, γραμμένο μέσα στο 2015, δημιούργησε αμέσως μεγάλη αίσθηση με το πρώτο ανέβασμά του στο θέατρο Σόχο του Λονδίνου και ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Κυδωνία, στα Χανιά, στις 18 Δεκεμβρίου 2015 σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση,σκηνοθεσίαΜιχάλη Βιρβιδάκη,σκηνικά και κοστούμιαΞανθής Κόντου,σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου.Τους ρόλους του κειμένου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Μαντίλ και Μιχάλης Βιρβιδάκης.

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (γενική είσοδος)

Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα - βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, εισαγωγικά στο έργο κείμενα, την εργοβιογραφία του συγγραφέα, και φωτογραφίες από την παράσταση. Πωλείται και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας.

Το έργο:

Λαμπεντούζα, το νησί του Παραδείσου. Το σημείο  όπου η Αφρική συναντάει τη Ρώμη. Γραφικές, καρτ ποστάλ τοποθεσίες, σπάνιες ακρογιαλιές με χρυσές αμμουδιές, αλλά και οι ακτογραμμές όπου τα κύματα της  θάλασσας πλένουν και ξεπλένουν τα πιο σπαρακτικά τους συντρίμμια.

Ο Στέφανο προέρχεται από μια οικογένεια πάππου προς πάππου Ιταλών ψαράδων. Όμως τον εικοστό πρώτο αιώνα, τα δίχτυα του πιάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό: η δουλειά του τώρα είναι να ανασύρει  τα σαπισμένα πτώματα των μεταναστών που πνίγονται στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, σε κάποια άθλια γωνιά της Μεγάλης Βρετανίας η Ντενίζ, μιγάς που εργάζεται ως εισπράκτορας σε κάποια τοκογλυφική επιχείρηση, καθώς γυρνά από πόρτα σε πόρτα για να μαζεύει τις καθυστερημένες δόσεις δανείων ακούγοντας κάθε είδους σχόλιο για τους μετανάστες, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της πιο απρόσμενης οικονομικής παρακμής στην «ευημερούσα» Ευρώπη του 2015.

Ο συγγραφέας:

Αφού δεν μας αφήνετε να ονειρευτούμε,

δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε…

Ο Άντερς Λουστγκάρτεν (Anders Lustgarten) είναι Βρετανός θεατρικός συγγραφέας που ζει στο Μπράιτον κοντά στο Λονδίνο. Γεννημένος από Αμερικανούς γονείς που δουλεύουν στο πανεπιστήμιο, σπούδασε Κινέζικη Ιστορία (Chinese Studies) στην Οξφόρδη και μετά έκανε το διδακτορικό του πάνω στο ίδιο θέμα στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας. Μετά την αποφοίτησή του, ο Λουστγκάρτεν έκανε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης σε φυλακισμένους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διδάξει θέατρο σε φυλακές και στις δυο χώρες.

Ο Λουστγκάρτεν άρχισε να γράφει θεατρικά έργα το 2007. Πήρε παραγγελίες από το Θέατρο Σόχο, το Ρόγιαλ Κορτ και το Εθνικό Θέατρο. Το έργο του «Αφού δεν μας αφήνετε να ονειρευτούμε , δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε» ( If You Don't Let Us Dream, We Won't Let You Sleep) έκανε πρεμιέρα στο Ρόγιαλ Κορτ το 2013. Άλλα θεατρικά του έργα είναι τα The Insurgents (2007), A Torture Comedy (2007), Enduring Freedom (2008), A Day at the Racists (2010), The Punishment Stories ((2010), The Sugar-Coated Bullets of the Bourgeoisie (2012), Socialism is Great (2012), Black Jesus (2013),  Shrapnel: 34 Fragments of a Massacre (2015), Lampedousa (Λαμπεντούζα, 2015). Έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και παράλληλα με τη θεατρική συγγραφή ασχολείται με τον διεθνή  πολιτικό ακτιβισμό, εστιάζοντας τις δραστηριότητές του στη συμπεριφορά των πολυεθνικών εταιρειών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το θεατρικό  έργο «Λαμπεντούζα»γράφτηκε από τον  Άντερς Λουστγκάρτεν κατόπιν παραγγελίας του θεάτρου Σόχο του Λονδίνου στο πλαίσιο αφιερώματος που αφορούσε στο πολιτικό θέατρο σήμερα. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2015 σε σκηνοθεσία του Steven Atkinson με τους Louise Mai Newberry και Ferdy Roberts στους ρόλους της Ντενίζ και του Στέφανο.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News