Πολιτισμός

Η μουσουλμάνα που έγινε Χριστιανή

«Εκπλήσσεσθε που με βλέπετε χωρίς το πέπλο. Δεν εκπλήσσεσθε που με βλέπετε να περπατάω; Ξέρετε ότι ήμουν ανάπηρη και άρρωστη στο κρεβάτι για δεκαεννέα χρόνια;»

Μια ανάπηρη θεραπεύεται. Μια κοπέλα μεγαλωμένη με αυστηρές μουσουλμανικές αρχές δέχεται επίσκεψη από το Χριστό. Μια Μουσουλμάνα γίνεται χριστιανή. Μια κοπέλα που μεγάλωσε στην ασφάλεια του σπιτικού της περιφέρεται στο μουσουλμανικό κόσμο διωκόμενη.

Μια κοπέλα υπάκουη επαναστατεί ενάντια στις παραδόσεις που τη γαλούχησαν. Μια μέχρι πρότινος πειθήνια κοπέλα συκοφαντείται, εξοστρακίζεται, καταδιώκεται, φυλακίζεται, έρχεται αντιμέτωπη με όπλα γεμάτα σφαίρες χωρίς να δειλιάσει ούτε δευτερόλεπτο. Μια κοπέλα που αντάλλαξε το φόβο με το θάρρος, την υποταγή με την ελευθερία, τη μοναξιά με την παρηγοριά της αγάπης του Θεού-Πατέρα Ιησού Χριστού.

Η αληθινή ιστορία της Εσθήρ Γκιουλσάν όχι μόνο καθηλώνει τον αναγώστη με τα καταιγιστικά γεγονότα στη ζωή της πρωταγωνίστριας (το βιβλίο είναι γραμμένο από την ίδια) αλλά παράλληλα προβληματίζει, ελέγχει και παρακινεί.

Στο πρώτο μέρος μας ξεναγεί στη μουσουλμανική της ανατροφή, τα ήθη και τα έθιμα της παραδοσιακής της οικογένειας. Διηγείται την αυστηρή πατριαρχική δομή της μουσουλμανικής οικογένειας, την τελετουργική πλύση των χεριών πριν την ανάγνωση του Κορανίου, το προσκύνημα στη Μέκκα, τη συμμετοχή σε Μουσουλμανικό γάμο.

Στο μέρος αυτό ο αναγνώστης γνωρίζει μια Γκιουλσάν αδύναμη, ευάλωτη, εξαρτημένη από την οικογένειά της σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Στο δεύτερο μέρος όμως όλα αλλάζουν. Ο θάνατος του αγαπημένου πατέρα της κλονίζει βαθιά την ύπαρξή της και έτσι ξεκινάει η εναγώνια αναζήτησή της για στήριγμα στη ζωή. Ρίχνεται στην προσευχή για τρία ολόκληρα χρόνια παρακαλώντας τον Αλλάχ να τη γιατρέψει από την εκ γενετής αναπηρία της. Χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.

Τότε θυμάται ότι κάπου στο Κοράνιο αναφέρεται κάποιος προφήτης «Ισά», ο οποίο έχει τη δύναμη να θεραπεύει τους ασθενείς. Έτσι αρχίζει διακαή προσευχή στον Ιησού. Και ο Χριστός δεν θεραπεύει μόνο την αρρώστια του σώματος, αλλά της προσφέρει ένα δώρο που θα αλλάξει τη ζωή της και την ίδια για πάντα… Από τώρα και στο εξής η Γκιουλσάν θα βλέπει τον κόσμο χωρίς να τη σκεπάζει το πέπλο του φόβου, της άγνοιας, της συνήθειας… Μέσα από τη διήγησή της ο αναγνώστης θα διαβάσει για το Χριστό σαν για πρώτη φορά, μέσα από τα μάτια μιας ψυχής που για αυτήν όλα είναι πρωτόγνωρα, όπως ένας τυφλός που πρωτοαντικρύζει το φως. Αρκετά χρήσιμο για όλους εμάς, τους τυποποιημένους και

Στα χνάρια των γνήσιων μαρτύρων και ομολογητών του Χριστού από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα, η ιστορία της Εσθήρ Γκιουλσάν αποτελεί ζωντανό συναξάρι: μας διδάσκει με την ακλόνητη πίστη της, με την αγωνιστικότητά της, με την τέλεια εμπιστοσύνη στον Δημιουργό της, την χαρά που χαρίζουν οι κακουχίες όταν τις υφίσταται κανείς για την αλήθεια. Τελικά, μήπως οι πραγματικοί μας εχθροί δεν είναι κάποιοι γενειοφόροι φανατικοί σε κάποια -όχι και τόσο μακρινή- γωνιά του πλανήτη αλλά η αδιαφορία, η απιστία και η σκληροκαρδία που ήδη έχουν αλώσει την ψυχή μας;

Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε στα ελληνικά (με την ευλογία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου) ακριβώς για να αφυπνίσει τους χριστιανούς του σήμερα, μέσα από την ιστορία μιας γυναίκας που είχε κάθε λόγο να… καθίσει στα αυγά της. Και μια και σε λίγες ημέρες θα τσουγκρίσουμε τα πασχαλινά αυγά, να ευχηθούμε το βιβλίο αυτό να αποτελέσει την αφορμή για τη δική μας, προσωπική Ανάσταση. Τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει ο Θεός της Γκιουλσάν: «Ο Ιησούς είναι μεγαλύτερος από οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις αυτή τη στιγμή. Και αν μπορεί να διεισδύσει στο σκοτεινό κόσμο της μουσουλμανικής θρησκείας όπου ήμουν εγώ, μπορεί να βοηθήσει και σένα. Δώσε Του όλη σου την εμπιστοσύνη.»

Το σκισμένο πέπλο, της Εσθήρ Γκιουσλάν, εκδόσεις Εν πλω

Μ.Χ.

Σχόλια