default-image

Στα Μνημεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO η μαρμαροτεχνία της Τήνου

Πολιτισμός
Στα Μνημεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO η μαρμαροτεχνία της Τήνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση παράδοσης του επίσημου αποδεικτικού της εγγραφής της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, στο αμφιθέατρο του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσία του υπουργού, Αριστείδη Μπαλτά και της γγ, Μαρίας Βλαζάκη.

Με το αποδεικτικό της εγγραφής της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO αναγνωρίζεται η μακραίωνη παράδοση του νησιού στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας, αλλά και η σημαντική συμβολή της στην προστασία σημαντικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού, όπως η Ακρόπολη. Ακόμη, αναγνωρίζεται διεθνώς η πολιτισμική αξία της νεοελληνικής τέχνης και χειροτεχνίας, ενώ αποδεικνύεται η δυναμική της παράδοσης ως μέρος της σύγχρονης πολιτισμικής και παραγωγικής ταυτότητας της χώρας.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο, με σημερινή ανακοίνωσή του, η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία δημοτών της Τήνου, καθώς και εκπροσώπων των μαρμαροτεχνιτών που εργάζονται στο νησί και στην Αθήνα, ενώ το «παρών» έδωσαν ο διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πύργου Τήνου και ο υπεύθυνος του Μουσείου της Τήνου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Α. Τζιτζικώστα.

Τόσο ο κ. Μπαλτάς, όσο και η κ. Βλαζάκη, καθώς και οι διευθύντριες της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σ. Φωτοπούλου και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Β. Ελευθερίου, τόνισαν τη σημασία της εν λόγω ένταξης και την ανάγκη περαιτέρω διαχείρισης του εγχειρήματος. Τη μεγάλη σημασία αυτής της ένταξης υπογράμμισε και ο μελετητής της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας, Δρ. εθνολόγος-λαογράφος, Α. Φλωράκης, σε λόγο που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί.

Μετά τις ομιλίες παραδόθηκε το επίσημο αποδεικτικό της εγγραφής της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO στον δήμαρχο της Τήνου, Σίμο Ορφανό, από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη γγ του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News