Πολιτισμός

Σκληρή απάντηση Φαναρίου για τα περί "Εσφιγμένου"

Σφοδρή αντίδραση προκαλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η νέα επίθεση από τμήμα των «αποσχισθέντων» μοναχών της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος, τόσο προς ιεράρχες του Φαναρίου, όσο και προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, εμμέσως πλην σαφώς, εξαιτίας του γεγονότος ότι ως Μητροπολίτης Κυδωνίας το 2005 μετείχε στην Πατριαρχική Εξαρχία που έλυσε την υπόθεση της «Κανονικότητας» για το Φανάρι, οριστικά και τελεσίδικα, μια υπόθεση που ταλάνιζε όλη τη Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για 30 χρόνια.

Όλα αυτά 1,5 μήνα πριν την οργάνωση της Πανορθοδόξου Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων, η πρώτη μετά από 900 και πλέον χρόνια, με την παρουσία όλων των ηγετών των Ορθοδόξων Εκκλησιών, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με αφορμή συκοφαντικούς υπαινιγμούς που βρήκαν έδαφος στην "Ελεύθερη Ώρα" το περασμένο Σάββατο, και αναπαρήχθησαν μέσω άλλων ηλεκτρονικών μέσων (blogs), που θίγει δύο πραγματικά ακάματους και διακεκριμένους ιεράρχες του Φαναρίου, τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα και Σεβαστείας κ. Δημήτριο και μέσω αυτών το θεσμό και το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, εκκλησιαστικοί κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου με νόημα μας υπογράμμισαν ότι «οι δύο ιεράρχες διακόνησαν και διακονούν την Εκκλησία είκοσι πέντε και παραπάνω χρόνια, ως Μητροπολίτες του Φαναρίου, με αυταπάρνηση και αποδοτικά. Και μάλιστα μέχρι σημείου να συζητείται ευρέως ότι, σε επίπεδο άμεσης συναντίληψης και αφοσίωσης στο πρόσωπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα άλλος εγγύτερος Ιεράρχης πέραν των δύο».

Ακόμα, υπογράμμισαν ότι «η άχαρη λέξη «αντιπολίτευση» δεν εκφράζει την Ορθόδοξη Εκκλησία, που διοικείται συνοδικά. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, ενδοσυνοδικά, ευαρεστείται και από τη διαφωνία που τυχόν κατατίθεται από ιεράρχες πάντα για το καλό της Εκκλησίας και του λαού του Θεού».

Επίθεση και στον Κρήτης

Ταυτόχρονα, για την «υπόθεση» Εσφιγμένου, ξεκάθαρα τονίζεται ότι το θέμα αυτό, μετά από τριάντα και πλέον χρόνια υπομονής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, εκκλησιαστικά κρίθηκε οριστικά από την Πατριαρχική Εξαρχία του 2005, στην οποία μετείχαν με σημαντική συμβολή οι δύο Ιεράρχες Φιλαδελφείας και Σεβαστείας, που δέχτηκαν την παραπάνω επίθεση, όπως και ο τότε Μητροπολίτης Χανίων (και τώρα Αρχιεπίσκοπος Κρήτης) Ειρηναίος.

Όπως σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Για την Εκκλησία, λοιπόν, «κανονικό θέμα» Εσφιγμένου δεν υπάρχει. Λύθηκε πνευματικά, ιεροκοινοτικά και νομικά. Υπάρχει μόνο θέμα έξωσης των καταληψιών του κτηριακού συγκροτήματος της Μονής (παλαιάς αδελφότητος), την οποία με εισήγηση της Ιεράς Κοινότητας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Σύνοδος του Πατριαρχείου έθεσαν εκτός Εκκλησίας, σαν σχισματικούς και υβριστές του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ίδιου του Πατριαρχικού προσώπου. Με δυο λόγια, υπάρχει θέμα εκτέλεσης μόνον των τελεσίδικων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο θόρυβος των τελευταίων ημερών μάλλον οφείλεται στον κίνδυνο της έξωσης, η οποία πρέπει επιτέλους να εκτελεσθεί».

Τέλος, οι πληροφορίες μας θέλουν ότι οι δύο προαναφερόμενοι σημαντικοί Μητροπολίτες του Φαναρίου μάλλον θα καταθέσουν αγωγή κατά της εφημερίδας και των λοιπών ηλεκτρονικών μέσων για την αναφορά του ονόματός τους μέσα σε ερωτηματικό πλαίσιο αίσχους. Εξετάζεται δε αν το γεγονός της εμπλοκής στη υπόθεσης Εσφιγμένου, με έμμεση πλην σαφή αναφορά στο ρόλο της Πατριαρχικής Εξαρχίας, μέλος της οποίας το 2005 ήταν ως Μητροπολίτης Κυδωνίας Ειρηναίος, νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, δεν έγινε τυχαία, αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι η Εκκλησία Κρήτης έχει αναλάβει τρόπον τινά το ρόλο «οικοδεσπότη» στην Πανορθόδοξο Σύνοδο του Ιουνίου στο Κολυμπάρι.

Σχόλια